Pieczeń w szarym sosie
Składniki:
1 kg wołowiny bez kości (najlepsza krzyżowa część udźca)
8 dag. boczku do szpikowania
20 dag. giczy cielęcej lub wieprzowej nóżki
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
5 dag pumpernikla lub piernika
10 dag rodzynek
3 dag migdałów
1 łyżka musu jabłkowego lub galaretki porzeczkowej
1 łyżka oleju
pieprz, sól
Marynata:
1/4 litra czerwonego wina
1/4 litra octu z czerwonego wina
3 goździki
12 zmiażdżonych ziaren pieprzu
4 zmiażdżone ziarna jałowca
kawałek skórki cytrynowej
kawałek korzenia imbiru
Mięso umyć i osuszyć. Wszystkie składniki marynaty razem zagotować i wystudzić. Mięso włożyć do dopasowanej wielkością miski , zalać marynatą (powinno być przykryte) obciążyć deseczką, przykryć, wstawić na 2-3 dni do lodówki.
Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć, naszpikować pokrojonym w słupki zimnym boczkiem ( można również boczek pokroić w kostkę i piec razem z pieczeniom ) posolić, posypać pieprzem, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron.
Warzywa obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce, dodać do mięsa, chwile dusić. Mięso z warzywami przełożyć do brytfanki, zalać przecedzoną marynatą, dodać oczyszczoną i umytą cielęcą gicz lub wieprzową nóżkę i pokruszony pumpernikiel lub piernik, szczelnie przykryć i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na około 3h.
Gdy mięso będzie miękkie wyjąc je i trzymać w cieple. Sos, jeśli to konieczne, rozcieńczyć czerwonym winem lub rosołem, przecedzić, doprawić galaretka porzeczkową lub musem jabłkowym, dodać rodzynki i pokrojone w paseczki migdały. Mięso pokroić w plastry i polać częścią sosu, pozostały sos podać w sosjerce.
czas przygotowanie 34h plus 2-3 dni
______________
Nadreńska pieczeń wołowa na dziko
Składniki dla 4 osób:
1/4 l octu winnego
1/4 l czerwonego wina (wytrawnego)
1/4 l wody
2 liście laurowe
2 gożdziki
4 ziarna jałowca
1 łyżeczka białego pieprzu w ziarenkach
1 łyżka gorczycy w ziarenkach
1 cebula
1 porcja jarzyny rosołowej
800 g wołowiny na pieczeń (łopatka, biodrówka)
2 łyżki smalcu
100 g rodzynek
40 g obranych migdałów
25 g piernika (ciasto)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, cukier
Ocet, wino i wodę wymieszać, dodać przyprawy i powoli zagotować. W czasie gotowania pokroić drobno cebulę i jarzyny i dodać do gotującej się zaprawy. Pogotować jeszcze 10 min. i zostawić do przestygnięcia.
Oczyszczone mięso osuszyć papierem kuchennym i włożyć do kamionkowego lub szklanego naczynia, polać gotową zaprawą i przykryte wstawić do lodówki na 2-4 dni. Mięso musi być cały czas dobrze zanurzone w zaprawie. Czym dłużej mięso marynowane jest, tym bardziej pikantna będzie pieczeń.
Mięso wyciągnąć, dobrze osuszyć i w ciężkim garnku (np. żeliwnym) na gorącym smalcu ze wszystkich stron dobrze przypiec. W międzyczasie zaprawę przecedzić przez sitko. Warzywa na mięsie poukładać, troszkę podpiec i polać paroma łyżkami zaprawy. Garnek przykryć folią aluminiową, następnie przykryć pokrywką i całość włożyć do gorącego piekarnika (prąd: 200 stopni, gas: 3 stopień) i piec około 75 min. Po 60 min. posypać mięso rodzynkami, migdałami i drobno utartym piernikiem.
Mięso wyciągnąć na żaroodporny półmisek, przykryć folią aluminiową i pozostawić w wyłączonym piekarniku na 10 min. W międzyczasie powstały sos z mięsa dopełnić zaprawą do ilości 1/2 l. Dosmakować solą i cukrem, zagotować i połączyć z mąką ziemniaczaną, wcześniej rozrobioną w małej ilości wody.
Mięso pokroić, poukładać na półmisku i polać niewielką ilością sosu. Resztę sosu podać w sosjerce.
Dodatki: ziemniaki, kluski, po prostu według upodobań.
_______________
Dortmundzka pieczeń niedzielna
SKŁADNIKI:
1/2 kg wołowiny (biodrówka, łotatka),
2 łyżeczki przyprawy do grila lub do mięsa,
3 goździki,
2 łyżki tłuszczu (olej, smalec),
0,33 l piwa,
1/2 łyżeczki cynamonu,
25 g chleba pumpernikiel,
30 g rodzynek,
25 dag małej cebulki (szalotka),
szklanka rosołu,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
pieprz, cukier
Mięso umyć, ścięgna i błonki usunąć. Mięso osuczyć papierem kuchennym. Wołowinę natrzeć dobrze przyprawą do mięsa i naszpikować goździkami, następnie przypiec na mocno rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na złoty kolor. Polać piwem, dodać cynamon i drobno utarty pumpernikiel, posypać wcześniej umytymi rodzynkami i obraną cebulką. Mięso przykryć i na łagodnym ogniu dusić około 60 min.
Wołowinę i szalotkę wyjąć i przykryte odstawić. Sos z mięsa połączyć z rosołem do 1/4 l objętości, zagotować i wymieszać z wcześniej rozpuszczoną mąką ziemniaczaną. Doprawić do smaku pieprzem i szczyptą cukru.
Mięso podawać podrojone w plastry polane lekko sosem i udekorowane szalotką. Resztę sosu podać w sosjerce.
_____________
ale nie mam pojecia, czy to o to chodzi.. :)
pozdrawiam
Czy ktos wie jak zrobic gulasz wolowy na slodko, z rodzynkami? Taki jak je sie w Czechach z knedlikami. Podobno daje sie tam pierniki. Help! gania76
znalazlam takie trzy przepisy:
Pieczeń w szarym sosie
Składniki:
1 kg wołowiny bez kości (najlepsza krzyżowa część udźca)
8 dag. boczku do szpikowania
20 dag. giczy cielęcej lub wieprzowej nóżki
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
5 dag pumpernikla lub piernika
10 dag rodzynek
3 dag migdałów
1 łyżka musu jabłkowego lub galaretki porzeczkowej
1 łyżka oleju
pieprz, sól
Marynata:
1/4 litra czerwonego wina
1/4 litra octu z czerwonego wina
3 goździki
12 zmiażdżonych ziaren pieprzu
4 zmiażdżone ziarna jałowca
kawałek skórki cytrynowej
kawałek korzenia imbiru
Mięso umyć i osuszyć. Wszystkie składniki marynaty razem zagotować i wystudzić. Mięso włożyć do dopasowanej wielkością miski , zalać marynatą (powinno być przykryte) obciążyć deseczką, przykryć, wstawić na 2-3 dni do lodówki.
Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć, naszpikować pokrojonym w słupki zimnym boczkiem ( można również boczek pokroić w kostkę i piec razem z pieczeniom ) posolić, posypać pieprzem, obsmażyć na oleju ze wszystkich stron.
Warzywa obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce, dodać do mięsa, chwile dusić. Mięso z warzywami przełożyć do brytfanki, zalać przecedzoną marynatą, dodać oczyszczoną i umytą cielęcą gicz lub wieprzową nóżkę i pokruszony pumpernikiel lub piernik, szczelnie przykryć i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na około 3h.
Gdy mięso będzie miękkie wyjąc je i trzymać w cieple. Sos, jeśli to konieczne, rozcieńczyć czerwonym winem lub rosołem, przecedzić, doprawić galaretka porzeczkową lub musem jabłkowym, dodać rodzynki i pokrojone w paseczki migdały. Mięso pokroić w plastry i polać częścią sosu, pozostały sos podać w sosjerce.
czas przygotowanie 34h plus 2-3 dni
______________
Nadreńska pieczeń wołowa na dziko
Składniki dla 4 osób:
1/4 l octu winnego
1/4 l czerwonego wina (wytrawnego)
1/4 l wody
2 liście laurowe
2 gożdziki
4 ziarna jałowca
1 łyżeczka białego pieprzu w ziarenkach
1 łyżka gorczycy w ziarenkach
1 cebula
1 porcja jarzyny rosołowej
800 g wołowiny na pieczeń (łopatka, biodrówka)
2 łyżki smalcu
100 g rodzynek
40 g obranych migdałów
25 g piernika (ciasto)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól, cukier
Ocet, wino i wodę wymieszać, dodać przyprawy i powoli zagotować. W czasie gotowania pokroić drobno cebulę i jarzyny i dodać do gotującej się zaprawy. Pogotować jeszcze 10 min. i zostawić do przestygnięcia.
Oczyszczone mięso osuszyć papierem kuchennym i włożyć do kamionkowego lub szklanego naczynia, polać gotową zaprawą i przykryte wstawić do lodówki na 2-4 dni. Mięso musi być cały czas dobrze zanurzone w zaprawie. Czym dłużej mięso marynowane jest, tym bardziej pikantna będzie pieczeń.
Mięso wyciągnąć, dobrze osuszyć i w ciężkim garnku (np. żeliwnym) na gorącym smalcu ze wszystkich stron dobrze przypiec. W międzyczasie zaprawę przecedzić przez sitko. Warzywa na mięsie poukładać, troszkę podpiec i polać paroma łyżkami zaprawy. Garnek przykryć folią aluminiową, następnie przykryć pokrywką i całość włożyć do gorącego piekarnika (prąd: 200 stopni, gas: 3 stopień) i piec około 75 min. Po 60 min. posypać mięso rodzynkami, migdałami i drobno utartym piernikiem.
Mięso wyciągnąć na żaroodporny półmisek, przykryć folią aluminiową i pozostawić w wyłączonym piekarniku na 10 min. W międzyczasie powstały sos z mięsa dopełnić zaprawą do ilości 1/2 l. Dosmakować solą i cukrem, zagotować i połączyć z mąką ziemniaczaną, wcześniej rozrobioną w małej ilości wody.
Mięso pokroić, poukładać na półmisku i polać niewielką ilością sosu. Resztę sosu podać w sosjerce.
Dodatki: ziemniaki, kluski, po prostu według upodobań.
_______________
Dortmundzka pieczeń niedzielna
SKŁADNIKI:
1/2 kg wołowiny (biodrówka, łotatka),
2 łyżeczki przyprawy do grila lub do mięsa,
3 goździki,
2 łyżki tłuszczu (olej, smalec),
0,33 l piwa,
1/2 łyżeczki cynamonu,
25 g chleba pumpernikiel,
30 g rodzynek,
25 dag małej cebulki (szalotka),
szklanka rosołu,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
pieprz, cukier
Mięso umyć, ścięgna i błonki usunąć. Mięso osuczyć papierem kuchennym. Wołowinę natrzeć dobrze przyprawą do mięsa i naszpikować goździkami, następnie przypiec na mocno rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na złoty kolor. Polać piwem, dodać cynamon i drobno utarty pumpernikiel, posypać wcześniej umytymi rodzynkami i obraną cebulką. Mięso przykryć i na łagodnym ogniu dusić około 60 min.
Wołowinę i szalotkę wyjąć i przykryte odstawić. Sos z mięsa połączyć z rosołem do 1/4 l objętości, zagotować i wymieszać z wcześniej rozpuszczoną mąką ziemniaczaną. Doprawić do smaku pieprzem i szczyptą cukru.
Mięso podawać podrojone w plastry polane lekko sosem i udekorowane szalotką. Resztę sosu podać w sosjerce.
_____________
ale nie mam pojecia, czy to o to chodzi.. :)
pozdrawiam