Forum

Kuchenne porady

przyprawa

  • Autor: SJAN Data: 2004-09-13 17:10:57

    Dosyć dawno temu do obecnego Retersbuga pojechała z wizytą moja córka.
    Mieszkała w prywatnym mieszkaniu jednego z kustoszy zbiorów muzealnych
    dzięki temu poznawała to miasto jako przyszły historyk sztuki,oraz od kuchni
    prowadzonej przez żonę kustosz bardzo utytułowaną starszą Panią.
    W prezencie gospodyni dała córce słoiczek domowej roboty przyprawy
    o niepowtarzalnym smaku i zapachu. Nazywali tą przyprawę w pisowni
    fonetycznej "a t ż i g a". Była bardziej gęsta od naszej musztardy, bardziej
    przypominała pastę. Posiadała kolor pomidorów i czerwinej papryki chyba
    ostrej, smak jej był dosyć mocno pikantny, wyczuwało się pieprz i inne
    trudne do stwierdzenia przyprawy roślinne. Nie przypominała naszych odmian
    sosów pomidorowych i keczupów fabrycznych.
    Po wielu latach kupiłem w sklepie słoiczek suszonych pomidorów w jakiejś
    zalewie, były bardzo dobre i "trochę" przypominały poszukiwaną rosyjską
    przyprawę. Jednak konsystencja przetworu była inna i ogólne wrażenia smakowe
    inne.
    Ludzie u których była córka niestety dawno już pomarli, potomków po sobie
    nie pozostawili.

    Jeżeli ktoś z Państwa zna coś podobnego to proszę o przepis, nazwę handlową
    lub kontakt w internecie [stanik@skc.com.pl]

  • Autor: 555 Data: 2004-09-13 20:05:07

    mam przepis po rosyjsk, moze byc, czy tlumaczyc..?

    АДЖИКА (ОСТРАЯ ПРИПРАВА ДЛЯ МЯСНЫХ БЛЮД)
    3 кг красных помидоров; 200 г чеснока; 500 г салатного перца; 500 г лука; 500 г яблок; 500 г моркови; 100 г сахара; 10 стручков горького перца; 0,5 л подсолнечного масла; 1 ст. ложка соли.

    Овощи моют, чистят, удаляют семена из салатного перца. Все подготовленное пропускают через мясорубку, а горький перец перемалывают вместе с семенами. Смесью наполняют кастрюлю, добавляют масло и соль, все это хорошо размешивают и ставят на огонь. Когда закипит, варят три часа на слабом огне (или на горелку ставят рассекатель), не забывают часто помешивать. Готовую аджику в горячем виде раскладывают в чистые банки, закрывают горячими крышками. Заготовки ставят кверху дном, накрывают ветошью, чтобы банки остывали постепенно. Когда остынут, выносят в погреб. Из вышеприведенного количества продукта получается 4 л аджики.

    pozdrawiam

  • Autor: penia Data: 2004-09-14 09:28:49

    Użytkownik 555 napisał w wiadomości:
    > mam przepis po rosyjsk, moze byc, czy tlumaczyc..?
    >
    > АДЖИКА
    > (ОСТРАЯ
    > ПРИПРАВА ДЛЯ
    > МЯСНЫХ БЛЮД)........

    Przetłumacz proszę, bo o ile cyrylicę czytam, o tyle szukanie po słownikach co jest co (składniki), to nie dla mnie :-)

    Pozdrawiam
    Penia

  • Autor: dorka Data: 2004-09-14 09:58:45

    Zamiast Piateczki ja sie wykaze:)

    3 kg pomidorow, 200 gramow czosnku, 500 gr papryki salatkowej, 500 gr cebuli, 500 gr jablek, 500 gr marchwi, 100 gr cukru, 10 straczkow ostrrej papryki, 0,5 litra oleju slonecznikowego, stolowa lyzka soli.

    Warzywa umyc, oczyscic, z papryki usunac gniazda nasienne, zemlec w maszynce do miesa, papryke ostra zemlec razem z gniazdami nasiennymi. Do masy warzywnej dodac sol i olej, wrzucic do garnka, postawic na ogniu. Gotowac trzy godziny od momentu zawrzenia, czesto mieszajac.Goraca adzike przekladac do wyparzonych sloikow, zakrecic, odwrocic do gory dnem, przykryc sciereczka, aby stygly powoli. Po ostygnieciu przeniesc do piwnicy. Z podanych ilosci skladnikow otrzymamy 4 litry adziki.

    Smacznego
    Dorota( fanka rosyjskiego)

  • Autor: 555 Data: 2004-09-14 14:58:51

    no ubieglas mnie ;))
    dziekuje za wyreczenie :))

  • Autor: 555 Data: 2004-09-14 15:06:21

    dzisiaj przypadkiem znalazlam jeszcze takie przepisy, tym razem po polsku :))

    Adżika

    Składniki:
    2.5 kg czerwonych pomidorów
    1 kg marchwi
    1 kg jabłek Antonówek lub innych byle kwaśnych
    1 kg papryki czerwonej
    300 gr czosnku
    2 ostre papryczki
    1 szkl. oleju
    1 szkl. cukru
    1 szkl. octu 9%
    3 łyzki soli
    Przepis:
    Wszystkie warzywa dokładnie umyć, obrać te, co potrzebują obrania, z papryki wyjąć nasiona. Po tym wszystko zmielić w maszynce do mielenia.

    Masę warzywną gotować, mieszając co jakiś czas, na niedużym ogniu 2 godziny, po czym dodać sól, cukier, ocet, papryczki i gotować jeszcze ok. 30 min.

    Gotową Adżikę wykładac do czystych i wyparzonych słoików.

    Źródło / autor: przepis swojej mamy podała na pl.rec.kuchnia Bozenka z Wilna
    _____________

    adżika według receptury abchazkiej

    Składniki:
    500 g papryki słodkiej
    500 g papryki ostrej
    500 g wyłuskanych orzechów włoskich
    10 główek czosnku (dużych), moim zdaniem najlepszy jest polski, ostrzejszy niż te importowane
    150 ml oleju (ciut więcej niz pol szklanki)
    4 kopiate łyżki soli
    4 łyżki octu (ja dałam winny z białego wina), przepis nie precyzował mocy
    Przepis:
    Obie papryki zemlec, do gara (musi być odporny na przypalanie), dodac olej i smażyc, aż woda odparuje; dodać zmielone orzechy i sól, dalej wygotowywać, mieszac i mocowac się z obieraniem czosnku (tasakiem albo szerokim nozem zdrowo uciskac zabki, potem cos jeszcze trzeba oderwac, ale w zasadzie "samo" sie obiera). Czosnek też zemlec. Kiedy papryka z orzechami juz jest tak gęsta, że ledwo się daje mieszać, dodac ocet i czosnek, zamieszać, poczekać aż znowu zacznie bulgotac i gotowe. Składać gorące do małych słoiczków, zakręcać, powinno sie zassać.
    Wskazówki i uwagi:
    Wyszło mi 10 słoiczków 200 ml.
    Ten koncentrat mozna potem mieszać z przecierem pomidorowym, dodac chmeli-suneli (*) dla aromatu, ale to potem.Mozna dodać żywcem do czachobili - nadaje odpowiedni smak, mozna jeśc łyżkami jak kto lubi :)))

    * - Chmeli-suneli to mieszanka ziół ("traw" po rosyjsku, sama sie nabralam tlumaczac po raz pierwszy)i nasion przyprawowych, z których nieosiągalny u nas okazał się tylko suszony owoc berberysu (w tym roku mam obiecany od grupowiczki, ze ususzy z wlasnego krzaka). Razem zmielone, bardzo aromatyczne.

    Źródło / autor: "kudlata" z pl.rec.kuchnia
    _____________

    ADŻIKA (przepis od Niny z Moskwy)

    Składniki:
    5 kg pomidorów
    1 kg marchwi
    1 kg jabłek najlepiej antonówki
    1 kg papryki czerwonej (koniecznie)
    0,5 l oleju
    1 szklanka octu
    10 dkg soli
    30 dkg cukru
    30 dkg czosnku
    4 ziarenka pieprzu
    Przepis:
    Pomidory obrać ze skórki (sparzyć), marchewke obrac , jabłka również , papryke oczyścić z nasion.
    Wszystko przemielic przez maszynke lub w malakserze.
    Gotować dwie godziny na wolnym ogniu.
    Po dwóch godzinach dodać 1/2 l oleju 1 szklanke octu i gotować dwie godziny.
    Nastepnie dodać 10 dkg soli, 30 dkg cukru, 30 dkg czosnku 4 ziarenka pieprzu gotować 30 min gorące nalewać do sloików. Nie pasteryzować odwrócić sloiki dnem do góry az do wsytygnięcia.
    Wskazówki i uwagi:
    Marchewke mozna zetrzec, miele w mikserze i łatwiej sie mieli :)

    Źródło / autor: Pani Nina Moskwa
    _________________

    adżyka

    Składniki:
    Pomidory - 5,5 kg
    Papryka ostra - 5 strączków
    Papryka - 2 kg
    Cukier - 3 łyżki stołowe
    Sól
    Czosnek - 5 główek
    Olej - 1 łyżka stołowa
    Przepis:
    Pomidory pokroić na cząstki, do rondelka wlać łyżkę oleju i dusić pomidory na małym ogniu pod przykryciem przez pół godziny. Następnie dodać drobno pokrojoną paprykę, oba gatunki; gotować to jeszcze przez 20 minut. Do zdjętej z ognia masy dodać cukier i sól, rozdrobniony czosnek, wymieszać, przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć.

    Źródło / autor: "EuGeniusz Dębski" z pl.rec.kuchnia
    _________

    adżyka `Płomienne pozdrowienie`

    Składniki:
    Pomidory - 3 kg
    papryka - 1 kg
    czosnek - 20 dkg
    sól - 2 stoł. łyżki
    Przepis:
    Pomidory, paprykę, czosnek zemleć. Pomidory i paprykę wymieszać, doprowadzić do wrzenia, posolić i gotować przez kwadrans /inaczej 15 minut ;-))) /, przed zakończeniem gotowania dodać czosnek. Przełożyć do wcześniej wysterylizowanych słoików i szczelnie zamknąć.
    Namaste!

    Źródło / autor: "EuGeniusz Dębski" z pl.rec.kuchnia
    __________

    przepisy pochodza ze strony:
    http://puszkkka.spinacz.pl


    pozdrawiam

  • Autor: marinik Data: 2004-09-18 21:35:07

    Poczytalem sobie to wszystko (plus podowny watek na forum GW i juz mam w sloikach. Mialem pare watpliwosci: bo jesli to ma miec konsystencje musztardy czy keczupu- to raczej wszystkie skladniki powinny byc miksowane. A jesli tak- to nie kumam w jakim celu juz na poczatku traktowac maszynka do mielenia wybrane tylko skladniki. Poza tym - tego oleju wydawalo mi sie zbyt wiele.
    W kazdym razie, moja Adzike robilem tak:
    - 3 kg pomidorow,
    - pol kg marchwi,
    - pol kg antonowek,
    - pol kg czerwonej papryki,
    - pol kg cebuli,
    - 6 glowek czosnku,
    - 10 ostrych papryczek,
    - pol szklanki cukru
    - lyzka soli (to wg mnie bylo za malo - pozniej soli dodalem do smaku).
    Warzywa zostaly pokrojone w kostke - i wszystkie razem- go rana (pomidory w calosci- ze skora, jablka tez ze sroka, tylko pozbawione gniazd nasiennych, papryka bez gniazd nasiennych ale juz ostre papryczki- w calosci.
    Dusilo sie to przex 3 godziny, a pod koniec dodalem szklanke oleju.
    Po ostudzeniu calosc zostala zmiksowana, pozniej podgrzana mocno- i do sloiczkow.
    Smaczne to wielce i pikantne, ze ho ho
    Polecam.

  • Autor: bahus Data: 2004-09-19 23:54:03

    O sosie tym już gdześ czytałem. Powiedzcie mi do czego go używacie.
    Domyślam się że tak jak musztardę, ale chciałbym mieć pewność
    Bahus

  • Autor: marinik Data: 2004-09-20 09:24:05

    mysle, ze bedzie sie nadawac do miesiw wszelakich. Chyba to alternatywa i dla musztardy i dla ketchupu.

  • Autor: dorka Data: 2004-09-21 22:54:48

    Jutro robię, mariniku, z połowy ilości, napiszę, jak wyszło.

    Pzdr.
    Dorota

  • Autor: kucharkalitewska Data: 2005-10-15 10:37:31

    Mój syn dodaje adżikę do jajecznicy,codziennie odkąd ją zrobiłam.Szkoda tylko,że w/g innego przepisu,ale widzę,że jeszcze w tym roku musze zrobić wiecej. Wypróbuję marinika.

  • Autor: klio Data: 2005-10-18 12:32:38

    Ostatnio odkryłam, że wspaniale nadaje smak sosom. Dodałam do bitek było pycha! No i do pizzy super.

    Klio
    ~(*_*)~

  • Autor: kucharkalitewska Data: 2005-10-18 16:12:28

    Dzisiaj mam zamiar dodać do spaghetti...

  • Autor: gosipiet Data: 2004-09-20 09:06:44

    Zrobię te przyprawę według Twojego przepisu, bardzo lubie pikantne rzeczy, mysle ze bedzie się nadawała doskonale do pieczonego miesa, do salcesonu na przyklad (zamiast chrzanu), do mięs na zimno. Wydrukowałam przepis i dzis bedę robiła. Pozdrawiam
    Goska

  • Autor: bahus Data: 2004-09-20 15:15:51

    Gosiu powiadom o rezultatach
    Bahus

  • Autor: dorka Data: 2004-09-20 20:07:04

    Powiedz mi jeszcze gwoli scislosci, czy nie wyczuwalo sie papryczanej skory po zmiksowaniu? Ostatnio sporzadzilam ajvar, w skladzie ktorego byla papryka rowniez, ale opieczona ze zdjeta skorka po opieczeniu.

    Pzdr.
    Dorota

  • Autor: marinik Data: 2004-09-21 09:44:24

    skory ( i pomidorowej i jablczanej i paprykowej) ani sladu. Moze te 3 godziny gotowania na tyle ja zmiekczaja, ze poddaje sie miksowaniu.

  • Autor: bahus Data: 2004-09-21 18:17:12

    Jutro robię wg Twojego przepisu, przydałby się do tego sosiku,
    jakiś pasztecik najlepiej żony :))))))))
    Bahus

  • Autor: dorka Data: 2004-09-26 19:22:14

    Użytkownik marinik napisał w wiadomości:
    > Poczytalem sobie to wszystko (plus podowny watek na forum GW i juz mam w
    > sloikach. Mialem pare watpliwosci: bo jesli to ma miec konsystencje musztardy
    > czy keczupu- to raczej wszystkie skladniki powinny byc miksowane. A jesli tak-
    > to nie kumam w jakim celu juz na poczatku traktowac maszynka do mielenia
    > wybrane tylko skladniki. Poza tym - tego oleju wydawalo mi sie zbyt wiele.
    > W kazdym razie, moja Adzike robilem tak:
    > - 3 kg pomidorow,
    > - pol kg marchwi,
    > - pol kg antonowek,
    > - pol kg czerwonej papryki,
    > - pol kg cebuli,
    > - 6 glowek czosnku,
    > - 10 ostrych papryczek,
    > - pol szklanki cukru
    > - lyzka soli (to wg mnie bylo za malo - pozniej soli dodalem do smaku).
    > Warzywa zostaly pokrojone w kostke - i wszystkie razem- go rana (pomidory w
    > calosci- ze skora, jablka tez ze sroka, tylko pozbawione gniazd nasiennych,
    > papryka bez gniazd nasiennych ale juz ostre papryczki- w calosci.
    > Dusilo sie to przex 3 godziny, a pod koniec dodalem szklanke oleju.
    > Po ostudzeniu calosc zostala zmiksowana, pozniej podgrzana mocno- i do
    > sloiczkow.
    > Smaczne to wielce i pikantne, ze ho ho
    > Polecam.

    Zapakowałam w słoiki to cudo.
    Moje uwagi:
    1. soli przynajmniej 2,5 raza tyle, jak dla nas
    2. z cukrem ostrożnie, sugeruję nie od razu pół szklanki, raczej dozować, zaczynając od paru łyżek
    3. olej wlałam mniej więcej po 2 godzinach
    4. po zmiksowaniu cudownie jedwabista konsystencja, kolor- marzenie:)

    Wyszło mi 15 słoików o różnej pojemności, poczynając od dżemowego, kończąc na przecierowym pomidorowym z Pudliszek, do bieżącej konsumpcji szklanka po nutelli:)
    Polecam, Marinik wrzuć do swoich przepisów.

    Dorota

  • Autor: klio Data: 2005-08-11 13:15:04

    Wyciągam ten wątek bo papryka coraz tańsza i się przymierzam w tym roku do zrobienia adżiki :)
    słoiczki juz są uzbierane więc lada tydzień będę działać :DDD

    Klio
    ~(*_*)~

  • Autor: bahus Data: 2005-08-11 14:25:58

    Ja już zrobiłem na bieżące potrzeby. Na zimę zrobię jak papryka stanieje
    Bahus

  • Autor: alman Data: 2005-08-11 14:43:09

    Robiłam w ub.roku właśnie wg przepisu Adżika od Niny prosto z Moskwy - rewelacja. Podobnych przepisów jest mnóstwo, mnie ten najbardziej odpowiada. Moja córka je adżikę do wszystkiego dosłownie, a większość słoiczków wyniosła do pracy bo tak wszystkim smakowała i ciągle o nią prosili. W tym roku zdrobię z kilku porcji. Zachęcam wszystkich do zrobienia, bo naprawdę warto.

  • Autor: borys1 Data: 2005-08-28 02:01:28

    muszę sie wam tez pochwalić, zrbiłemja w ubiegłym roku i była bardzo smaczna .W tym roku równiez będę robił ,tylko czekam na obnizkę cen produktów.Polecam przepis Niny z Moskwy

  • Autor: Janek Data: 2008-08-27 12:36:23

    Tematy niebanalne,
    Przepisy aktualne,
    Może przyda się który,
    Więc kopa i ...do góry

  • Autor: marinik Data: 2008-08-27 16:28:25

    Lo matko, jak ci sie udalo z czelusci WZ to podniesc????

  • Autor: Janek Data: 2008-08-27 18:17:34

    Użytkownik marinik napisał w wiadomości:
    > Lo matko, jak ci sie udalo z czelusci WZ to podniesc????


    Wyszukiwarka nasza jest siuuuuuuuuuuuuuper do takich "wykopek"
    Wyciąłem z postu alman"Adżika /przepis od Niny z Moskwy" wkleiłem w prostokącik na gorze po prawej..Widzisz....no właśnie w ten kliknałem "szukaj" ..i po ptokach.
    Sprytny jestem cooooooooooooooooo

Przejdź do pełnej wersji serwisu