Chciałbym ugotować dla mojej pani coś z Meksyku, np. Buritos.
Nie wiem zbytnio jakie zaserwować do tego przystawki: czyli jakie sałatki,winko. No i oczywiście co na deser???
ja zawsze w meksykańskich restauracjach na przystawki jadłam kukurydziane chipsy nachos z Avocado Guacamole- gęsty mus z awokado i cebuli bo poza zwykłymi sałatkami nic innego nie było. a co do deserów to nie mam pojęcia- zawsze były tylko lody z tequilą albo jakimś likierem, albo owoce.
Guacamole robi się łatwo:
1 avocado, 1 mała, drobno pokrojona cebula, sok z 1/2 cytryny, szczypta vegety, 1 mała łyżeczka oliwy, 2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry, połowa pomidora bez miąższu, odrobina śmietany, 1 papryczka jalapeno pokrojona w kostkę
Avocado rozgniatamy, dodajemy wszyskie składniki i doprawiamy do smaku (ma być lekko pikantne i słonawe). Na koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę i całość dokładnie mieszamy.
przepis na sos mam z internetu, jest b.dobry. Do tego kupuję Nachos i jest świetna przystawka- nie bardzo elegancka, bo kuchnia meksykańska nie jest tak wykwintna jak francuska, ale za to prawdziwie meksykańska:)))
Chciałbym ugotować dla mojej pani coś z Meksyku, np. Buritos.
Nie wiem zbytnio jakie zaserwować do tego przystawki: czyli jakie sałatki,winko. No i oczywiście co na deser???
ja zawsze w meksykańskich restauracjach na przystawki jadłam kukurydziane chipsy nachos z Avocado Guacamole- gęsty mus z awokado i cebuli bo poza zwykłymi sałatkami nic innego nie było. a co do deserów to nie mam pojęcia- zawsze były tylko lody z tequilą albo jakimś likierem, albo owoce.
Guacamole robi się łatwo:
1 avocado, 1 mała, drobno pokrojona cebula, sok z 1/2 cytryny, szczypta vegety, 1 mała łyżeczka oliwy, 2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry, połowa pomidora bez miąższu, odrobina śmietany, 1 papryczka jalapeno pokrojona w kostkę
Avocado rozgniatamy, dodajemy wszyskie składniki i doprawiamy do smaku (ma być lekko pikantne i słonawe). Na koniec dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę i całość dokładnie mieszamy.
przepis na sos mam z internetu, jest b.dobry. Do tego kupuję Nachos i jest świetna przystawka- nie bardzo elegancka, bo kuchnia meksykańska nie jest tak wykwintna jak francuska, ale za to prawdziwie meksykańska:)))
A nie wiesz czasem jakie winko mogę do tego zapodać????