Forum

Kuchenne porady

Pytanie do wkn- piersi z brokułami

  • Autor: dorka Data: 2004-09-21 22:44:44

    Dawno, dawno temu, na prk czytałam Twój przepis na piersi kurczacze z brokułami w śmietanie, zapiekane z serem. Za chorobę nie mogę tego tutaj znaeźć. Proszę o pomoc w szukaniu. Będę wdzięczna za ukierunkowanie właściwe.

    Pozdrawiam wrześniowo
    Dorota

  • Autor: Wkn Data: 2004-09-22 11:39:00

    Żebym to ja pamiętała, o którą zapiekankę chodzi :)
    Czasem robię "duszonkę" z kurczaka i brokułów, wklejam z marca 2003:

    piersi w kawałki, brokuły w cząstki, pieczarki w plasterki albo ćwiartki jak
    malutkie, paprykę w kawałki. Wszystko podsmaża oddzielnie.
    Potem wkłada do gara i dusi. Najpierw kuraka z pieczarami i brokułami,
    troszeczkę później dorzuca paprykę. Oczywiście zalane jakimś cienkim
    rosołkiem z odrobiną mąki. Sól, pieprz. Można dodać trochę śmietany, jeżeli
    ktoś lubi. Tyż dobre :)

    Bede szukac dalej, co ja tam kiedys powypisywalam :) Cos mi swita, ze to było przy okazji rozmowy z Magdą Basset, ale pewna nie jestem.

    pozdrawiam
    wkn zakatarzona i kaszląca


  • Autor: dorka Data: 2004-09-22 12:37:39

    Użytkownik wkn napisał w wiadomości:
    > Żebym to ja pamiętała, o którą zapiekankę chodzi :)

    Znalazłam:) Wrzuć do przepisów, smaczne to, jak nie wiem co, dzisiaj robię:))
    Pozdrawiam i zdrówka życzę

    Dorota

    "Piersi z indyka z brokulami w kremowym sosie

    50 dag piersi z indyka
    40 dag pieczarek
    brokuły (wiecie, jak to u nas - ze trzy kwiaty spore zawiniete w folie,
    teraz toto kosztuje ok. 2,60 zł)
    200 ml śmietany kremówki
    200 ml bulionu (może być z kostki drobiowo-wołowy)
    2 łyżki mąki
    ser żółty (jakiś natan, gouda) - ok. 15 dag
    pieprz, sól, ew. odrobina papryki w proszku
    łyżka masła albo oleju

    Pieczarki pokroić w plastry i udusić na tłuszczu, przyprawiając je
    delikatnie solą i pieprzem.
    Dodać do nich pokrojonego w nieduże plastry (o średnicy około 5 cm i
    grubości ok. 0,5 cm) indyka - wcześniej posolonego. Zalać bulionem. Przykryć
    i dusić około 20 minut. Przyprawić pieprzem i papryką.
    W tym czasie na wrzącą, osoloną wodę wrzucić kwiaty brokułów i gotować je aż
    zaczną robić się miękkie (najlepiej wyjąć je w momencie al dente).
    Do mięsa z pieczarkami dodać wymieszaną dokładnie z mąką śmietanę.
    Ewentualnie doprawić do smaku.
    Piekarnik mocno rozgrzać. Naczynie żaroodporne wyłożyć brokułami, na nie
    przełożyć indyka z pieczarkami i sosem.
    Całość posypać startym na małych oczkach serem.
    Zapiekać bez przykrycia aż ser rozpuści się i lekko przyrumieni.

    Podawać z ryżem."




  • Autor: Wkn Data: 2004-09-23 08:56:42

    Sama się zastanawiam, czemu tego nie dodałam... hm... lenistwo chyba. Prawdopodobnie zostawiłam na potem i zostało zapomniane.
    Dodam, jak tylko wrócę z pracy, ech... praca, jak ja nie lubię zarabiać pieniędzy :(
    Ale jak lubię je wydawać :)

    wkn

Przejdź do pełnej wersji serwisu