Dawno, dawno temu, na prk czytałam Twój przepis na piersi kurczacze z brokułami w śmietanie, zapiekane z serem. Za chorobę nie mogę tego tutaj znaeźć. Proszę o pomoc w szukaniu. Będę wdzięczna za ukierunkowanie właściwe.
Żebym to ja pamiętała, o którą zapiekankę chodzi :)
Czasem robię "duszonkę" z kurczaka i brokułów, wklejam z marca 2003:
piersi w kawałki, brokuły w cząstki, pieczarki w plasterki albo ćwiartki jak
malutkie, paprykę w kawałki. Wszystko podsmaża oddzielnie.
Potem wkłada do gara i dusi. Najpierw kuraka z pieczarami i brokułami,
troszeczkę później dorzuca paprykę. Oczywiście zalane jakimś cienkim
rosołkiem z odrobiną mąki. Sól, pieprz. Można dodać trochę śmietany, jeżeli
ktoś lubi. Tyż dobre :)
Bede szukac dalej, co ja tam kiedys powypisywalam :) Cos mi swita, ze to było przy okazji rozmowy z Magdą Basset, ale pewna nie jestem.
Użytkownik wkn napisał w wiadomości:
> Żebym to ja pamiętała, o którą zapiekankę chodzi :)
Znalazłam:) Wrzuć do przepisów, smaczne to, jak nie wiem co, dzisiaj robię:))
Pozdrawiam i zdrówka życzę
Dorota
"Piersi z indyka z brokulami w kremowym sosie
50 dag piersi z indyka
40 dag pieczarek
brokuły (wiecie, jak to u nas - ze trzy kwiaty spore zawiniete w folie,
teraz toto kosztuje ok. 2,60 zł)
200 ml śmietany kremówki
200 ml bulionu (może być z kostki drobiowo-wołowy)
2 łyżki mąki
ser żółty (jakiś natan, gouda) - ok. 15 dag
pieprz, sól, ew. odrobina papryki w proszku
łyżka masła albo oleju
Pieczarki pokroić w plastry i udusić na tłuszczu, przyprawiając je
delikatnie solą i pieprzem.
Dodać do nich pokrojonego w nieduże plastry (o średnicy około 5 cm i
grubości ok. 0,5 cm) indyka - wcześniej posolonego. Zalać bulionem. Przykryć
i dusić około 20 minut. Przyprawić pieprzem i papryką.
W tym czasie na wrzącą, osoloną wodę wrzucić kwiaty brokułów i gotować je aż
zaczną robić się miękkie (najlepiej wyjąć je w momencie al dente).
Do mięsa z pieczarkami dodać wymieszaną dokładnie z mąką śmietanę.
Ewentualnie doprawić do smaku.
Piekarnik mocno rozgrzać. Naczynie żaroodporne wyłożyć brokułami, na nie
przełożyć indyka z pieczarkami i sosem.
Całość posypać startym na małych oczkach serem.
Zapiekać bez przykrycia aż ser rozpuści się i lekko przyrumieni.
Sama się zastanawiam, czemu tego nie dodałam... hm... lenistwo chyba. Prawdopodobnie zostawiłam na potem i zostało zapomniane.
Dodam, jak tylko wrócę z pracy, ech... praca, jak ja nie lubię zarabiać pieniędzy :(
Ale jak lubię je wydawać :)
Dawno, dawno temu, na prk czytałam Twój przepis na piersi kurczacze z brokułami w śmietanie, zapiekane z serem. Za chorobę nie mogę tego tutaj znaeźć. Proszę o pomoc w szukaniu. Będę wdzięczna za ukierunkowanie właściwe.
Pozdrawiam wrześniowo
Dorota
Żebym to ja pamiętała, o którą zapiekankę chodzi :)
Czasem robię "duszonkę" z kurczaka i brokułów, wklejam z marca 2003:
piersi w kawałki, brokuły w cząstki, pieczarki w plasterki albo ćwiartki jak
malutkie, paprykę w kawałki. Wszystko podsmaża oddzielnie.
Potem wkłada do gara i dusi. Najpierw kuraka z pieczarami i brokułami,
troszeczkę później dorzuca paprykę. Oczywiście zalane jakimś cienkim
rosołkiem z odrobiną mąki. Sól, pieprz. Można dodać trochę śmietany, jeżeli
ktoś lubi. Tyż dobre :)
Bede szukac dalej, co ja tam kiedys powypisywalam :) Cos mi swita, ze to było przy okazji rozmowy z Magdą Basset, ale pewna nie jestem.
pozdrawiam
wkn zakatarzona i kaszląca
Użytkownik wkn napisał w wiadomości:
> Żebym to ja pamiętała, o którą zapiekankę chodzi :)
Znalazłam:) Wrzuć do przepisów, smaczne to, jak nie wiem co, dzisiaj robię:))
Pozdrawiam i zdrówka życzę
Dorota
"Piersi z indyka z brokulami w kremowym sosie
50 dag piersi z indyka
40 dag pieczarek
brokuły (wiecie, jak to u nas - ze trzy kwiaty spore zawiniete w folie,
teraz toto kosztuje ok. 2,60 zł)
200 ml śmietany kremówki
200 ml bulionu (może być z kostki drobiowo-wołowy)
2 łyżki mąki
ser żółty (jakiś natan, gouda) - ok. 15 dag
pieprz, sól, ew. odrobina papryki w proszku
łyżka masła albo oleju
Pieczarki pokroić w plastry i udusić na tłuszczu, przyprawiając je
delikatnie solą i pieprzem.
Dodać do nich pokrojonego w nieduże plastry (o średnicy około 5 cm i
grubości ok. 0,5 cm) indyka - wcześniej posolonego. Zalać bulionem. Przykryć
i dusić około 20 minut. Przyprawić pieprzem i papryką.
W tym czasie na wrzącą, osoloną wodę wrzucić kwiaty brokułów i gotować je aż
zaczną robić się miękkie (najlepiej wyjąć je w momencie al dente).
Do mięsa z pieczarkami dodać wymieszaną dokładnie z mąką śmietanę.
Ewentualnie doprawić do smaku.
Piekarnik mocno rozgrzać. Naczynie żaroodporne wyłożyć brokułami, na nie
przełożyć indyka z pieczarkami i sosem.
Całość posypać startym na małych oczkach serem.
Zapiekać bez przykrycia aż ser rozpuści się i lekko przyrumieni.
Podawać z ryżem."
Sama się zastanawiam, czemu tego nie dodałam... hm... lenistwo chyba. Prawdopodobnie zostawiłam na potem i zostało zapomniane.
Dodam, jak tylko wrócę z pracy, ech... praca, jak ja nie lubię zarabiać pieniędzy :(
Ale jak lubię je wydawać :)
wkn