Forum

Gawędy o jedzeniu

wklepuję obiecane przepisy

  • Autor: Żona Zofia Data: 2004-09-23 09:20:47

    mam troche czasu, przyniosłam mój mądry zeszyt i wklepuję przepisy. Życzę smacznego i dopiszcie coś czasem czy Wam smakowało czy nie, a może coś zmieniliscie..
    pozdrowionka

  • Autor: IK Data: 2004-09-23 10:34:25

    Czytam na bieżąco, z zainteresowaniem.
    Irena.

  • Autor: Żona Zofia Data: 2004-09-23 10:37:07

    się cieszę bardzo. Niedługo będę musiała przerwać, bo mam spotkanie.A w ogóle to zjadłam juz wszystkie kanapki, takiego smaku sobie narobiłam pisząc to wszystko :D
    Pozdrowionka

  • Autor: klio Data: 2004-09-23 11:06:40

    "Mądre zeszyty" odmieniły moją kuchnię :)
    Oby było ich jak najwięcej. Sama taki tworze i może moje wnuki kiedyś skorzystają.
    A jak na razie ja będę korzystać z Twoich mądrości :)


    Ps. Witam Cię bardzo serdecznie bo chyba tego jeszcze nie uczyniłam.

    ~(*_*)~
    kliopu


  • Autor: Żona Zofia Data: 2004-09-23 11:10:38

    taki zeszyt miała moja mama, która spisywała to co lubiła z zeszytu mojej babci. Ja spisałam część od mamy, resztę sama dopisuję. Taki zeszyt ma również babcia mojego męża i miała jego mama. Z ich zeszytów tez co nieco przepisałam.
    Pozdrowionka

  • Autor: Żona Zofia Data: 2004-09-23 11:57:38

    teraz muszę troche popracować :D
    potem wklepię jeszcze 11przepisów i starczy, bo co będę wklepywać potem? :)
    Ale powodzenie faolki po grecku troszkę mnie zaskoczyło... ale, że jest rewelacyjna to fakt.
    Pozdrowionka

  • Autor: Żona Zofia Data: 2004-09-23 15:28:58

    na razie skończyłam, teraz poczekam na opinie

  • Autor: jaga20 Data: 2004-09-23 16:16:57

    Witam Zofio i mam pytanie dotyczące przepisu na czarnucha. Czy to nie jest za wysoka temp. 250C? Od razu dziękuję za odpowiedż.

  • Autor: Żona Zofia Data: 2004-09-24 08:32:41

    Witam! Nigdy się nad tym nie zastanawiałam. To jest przepis mamy przyjaciółki mojego syna. Tak mi napisała, wiec tak podała. Hmm... Ona ma gazówkę i to starą, więc piekarnik piecze jak chce - może dlatego tak podaje? Ja mam elektryczny i też nie zawsze stosuję taką temperaturę jak jest podana. Trzeba wyczuć swój piekarnik. Ale to ciasto jest mocno wilgotne i w za niskiej temperaturze na początku może się zrobić zakalec - tak myślę. Zresztą jak je piekę to często po tym pierwszym czasie jest już ok. Trzeba obserwować. Jak brzegi ciasta zaczynają odchodzić od blaszki to już zmniejszasz temp. To tyle...chyba...Zawsze możesz zrobić 220 na poczatku.:)
    Pozdrowionka

  • Autor: marinik Data: 2004-09-26 17:28:26

    NO KURNA, CO Z TA FASOLKA??? CHILI BEZ CHILI????
    mam wszystko przygotowane i nie wiem co robic??????

  • Autor: Kociando Data: 2004-09-26 18:34:39

    Mariniku, chili w tem wypadku = czyli ... niebo w gebie.

    No, tak sie dac zwiesc kobiecie:D

    pozdrawiam rozradowana M.

  • Autor: marinik Data: 2004-09-26 18:52:28

    ale numer - to pewnie dlatego, ze nie siupnalem przed czytaniem. Gamon ze mnie he he

  • Autor: IK Data: 2004-09-24 07:43:41

    Aniu, już kilka Twoich zeszytowych przepisów jest na topie, ale na litośc boską jak się wyszywa pianę z białek? (vide placek ze śliwkami).
    PS. To ciasto o wielu smakach robiłam z własnym dżemem jabłkowym - jest the best, zaraz wpiszę komentarz.
    Pozdrawiam Irena.

  • Autor: Żona Zofia Data: 2004-09-24 08:40:29

    Dobre!!! Miało być wysuszyć, ale tak to jest jak ktoś chce być "de beściak" i pisze na wariata. Już poprawiłam. Muszę zanleźć jeszcze jeden przepis na ciasto ze śliwkami. Zrobiłam je kiedyś , gdy cała rodzina była na głodzie słodyczowym, w domu pustki (ino mrożone śliwki) i na wyjście do sklepu nie było chętnych. Wszystkiego miałam za mało do tradycyjnych przepisów i taki jakiś wymyśliłam i ...wyszło zajefajne ciasto. poszukam i w poniedzialek zapiszę.
    Ja w ten weekend bedę piekła bułeczki drożdżowe z cynamonem (mój syn jedzie ma działkę z naszymi znajomymi i coś muszę mu dać dobrego)i donaty wg przepisu Wkn. I jeszcze moi panowie zażyczyli sobie węgierską gulaszową. Jak zwykle nagotuję i pozamrażam, bo niestety w zamrażarce zostały mi już tylko mielone na jeden obiad...
    Pozdrowionka i życzę miłego weekendu

Przejdź do pełnej wersji serwisu