mam troche czasu, przyniosłam mój mądry zeszyt i wklepuję przepisy. Życzę smacznego i dopiszcie coś czasem czy Wam smakowało czy nie, a może coś zmieniliscie..
pozdrowionka
się cieszę bardzo. Niedługo będę musiała przerwać, bo mam spotkanie.A w ogóle to zjadłam juz wszystkie kanapki, takiego smaku sobie narobiłam pisząc to wszystko :D
Pozdrowionka
"Mądre zeszyty" odmieniły moją kuchnię :)
Oby było ich jak najwięcej. Sama taki tworze i może moje wnuki kiedyś skorzystają.
A jak na razie ja będę korzystać z Twoich mądrości :)
Ps. Witam Cię bardzo serdecznie bo chyba tego jeszcze nie uczyniłam.
taki zeszyt miała moja mama, która spisywała to co lubiła z zeszytu mojej babci. Ja spisałam część od mamy, resztę sama dopisuję. Taki zeszyt ma również babcia mojego męża i miała jego mama. Z ich zeszytów tez co nieco przepisałam.
Pozdrowionka
teraz muszę troche popracować :D
potem wklepię jeszcze 11przepisów i starczy, bo co będę wklepywać potem? :)
Ale powodzenie faolki po grecku troszkę mnie zaskoczyło... ale, że jest rewelacyjna to fakt.
Pozdrowionka
Witam! Nigdy się nad tym nie zastanawiałam. To jest przepis mamy przyjaciółki mojego syna. Tak mi napisała, wiec tak podała. Hmm... Ona ma gazówkę i to starą, więc piekarnik piecze jak chce - może dlatego tak podaje? Ja mam elektryczny i też nie zawsze stosuję taką temperaturę jak jest podana. Trzeba wyczuć swój piekarnik. Ale to ciasto jest mocno wilgotne i w za niskiej temperaturze na początku może się zrobić zakalec - tak myślę. Zresztą jak je piekę to często po tym pierwszym czasie jest już ok. Trzeba obserwować. Jak brzegi ciasta zaczynają odchodzić od blaszki to już zmniejszasz temp. To tyle...chyba...Zawsze możesz zrobić 220 na poczatku.:)
Pozdrowionka
Aniu, już kilka Twoich zeszytowych przepisów jest na topie, ale na litośc boską jak się wyszywa pianę z białek? (vide placek ze śliwkami).
PS. To ciasto o wielu smakach robiłam z własnym dżemem jabłkowym - jest the best, zaraz wpiszę komentarz.
Pozdrawiam Irena.
Dobre!!! Miało być wysuszyć, ale tak to jest jak ktoś chce być "de beściak" i pisze na wariata. Już poprawiłam. Muszę zanleźć jeszcze jeden przepis na ciasto ze śliwkami. Zrobiłam je kiedyś , gdy cała rodzina była na głodzie słodyczowym, w domu pustki (ino mrożone śliwki) i na wyjście do sklepu nie było chętnych. Wszystkiego miałam za mało do tradycyjnych przepisów i taki jakiś wymyśliłam i ...wyszło zajefajne ciasto. poszukam i w poniedzialek zapiszę.
Ja w ten weekend bedę piekła bułeczki drożdżowe z cynamonem (mój syn jedzie ma działkę z naszymi znajomymi i coś muszę mu dać dobrego)i donaty wg przepisu Wkn. I jeszcze moi panowie zażyczyli sobie węgierską gulaszową. Jak zwykle nagotuję i pozamrażam, bo niestety w zamrażarce zostały mi już tylko mielone na jeden obiad...
Pozdrowionka i życzę miłego weekendu
mam troche czasu, przyniosłam mój mądry zeszyt i wklepuję przepisy. Życzę smacznego i dopiszcie coś czasem czy Wam smakowało czy nie, a może coś zmieniliscie..
pozdrowionka
Czytam na bieżąco, z zainteresowaniem.
Irena.
się cieszę bardzo. Niedługo będę musiała przerwać, bo mam spotkanie.A w ogóle to zjadłam juz wszystkie kanapki, takiego smaku sobie narobiłam pisząc to wszystko :D
Pozdrowionka
"Mądre zeszyty" odmieniły moją kuchnię :)
Oby było ich jak najwięcej. Sama taki tworze i może moje wnuki kiedyś skorzystają.
A jak na razie ja będę korzystać z Twoich mądrości :)
Ps. Witam Cię bardzo serdecznie bo chyba tego jeszcze nie uczyniłam.
~(*_*)~
kliopu
taki zeszyt miała moja mama, która spisywała to co lubiła z zeszytu mojej babci. Ja spisałam część od mamy, resztę sama dopisuję. Taki zeszyt ma również babcia mojego męża i miała jego mama. Z ich zeszytów tez co nieco przepisałam.
Pozdrowionka
teraz muszę troche popracować :D
potem wklepię jeszcze 11przepisów i starczy, bo co będę wklepywać potem? :)
Ale powodzenie faolki po grecku troszkę mnie zaskoczyło... ale, że jest rewelacyjna to fakt.
Pozdrowionka
na razie skończyłam, teraz poczekam na opinie
Witam Zofio i mam pytanie dotyczące przepisu na czarnucha. Czy to nie jest za wysoka temp. 250C? Od razu dziękuję za odpowiedż.
Witam! Nigdy się nad tym nie zastanawiałam. To jest przepis mamy przyjaciółki mojego syna. Tak mi napisała, wiec tak podała. Hmm... Ona ma gazówkę i to starą, więc piekarnik piecze jak chce - może dlatego tak podaje? Ja mam elektryczny i też nie zawsze stosuję taką temperaturę jak jest podana. Trzeba wyczuć swój piekarnik. Ale to ciasto jest mocno wilgotne i w za niskiej temperaturze na początku może się zrobić zakalec - tak myślę. Zresztą jak je piekę to często po tym pierwszym czasie jest już ok. Trzeba obserwować. Jak brzegi ciasta zaczynają odchodzić od blaszki to już zmniejszasz temp. To tyle...chyba...Zawsze możesz zrobić 220 na poczatku.:)
Pozdrowionka
NO KURNA, CO Z TA FASOLKA??? CHILI BEZ CHILI????
mam wszystko przygotowane i nie wiem co robic??????
Mariniku, chili w tem wypadku = czyli ... niebo w gebie.
No, tak sie dac zwiesc kobiecie:D
pozdrawiam rozradowana M.
ale numer - to pewnie dlatego, ze nie siupnalem przed czytaniem. Gamon ze mnie he he
Aniu, już kilka Twoich zeszytowych przepisów jest na topie, ale na litośc boską jak się wyszywa pianę z białek? (vide placek ze śliwkami).
PS. To ciasto o wielu smakach robiłam z własnym dżemem jabłkowym - jest the best, zaraz wpiszę komentarz.
Pozdrawiam Irena.
Dobre!!! Miało być wysuszyć, ale tak to jest jak ktoś chce być "de beściak" i pisze na wariata. Już poprawiłam. Muszę zanleźć jeszcze jeden przepis na ciasto ze śliwkami. Zrobiłam je kiedyś , gdy cała rodzina była na głodzie słodyczowym, w domu pustki (ino mrożone śliwki) i na wyjście do sklepu nie było chętnych. Wszystkiego miałam za mało do tradycyjnych przepisów i taki jakiś wymyśliłam i ...wyszło zajefajne ciasto. poszukam i w poniedzialek zapiszę.
Ja w ten weekend bedę piekła bułeczki drożdżowe z cynamonem (mój syn jedzie ma działkę z naszymi znajomymi i coś muszę mu dać dobrego)i donaty wg przepisu Wkn. I jeszcze moi panowie zażyczyli sobie węgierską gulaszową. Jak zwykle nagotuję i pozamrażam, bo niestety w zamrażarce zostały mi już tylko mielone na jeden obiad...
Pozdrowionka i życzę miłego weekendu