Żółtka ucieramy z cukrem na gęsty kogel-mogel, wlewamy do niego kawę i wsypujemy zmielone orzechy. Po dokładnym wymieszaniu kremu napełniamy nim surowe kruche babeczki ułożone w foremkach. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180°C) przez 25 minut.
Uwaga!. Porcja na ok. 20 babeczek.
lub
krem maslany
składniki:
• 25 dag masła
• 3 żółtka
• ok. 20 dag cukru (do smaku)
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1½ szklanki mleka
• 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 kieliszek alkoholu
sposób przyrządzania:
Masło ucieramy na puch, osobno ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W płaskim rondlu gotujemy mleko. Do utartych żółtek dodajemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy trochę gorącego mleka, mieszamy, aby nie było grudek, i wlewamy do pozostałego gotującego się mleka. Chwilę jeszcze gotujemy, starannie mieszając, aby nie utworzyły się grudki i krem się nie przypalił. Zdejmujemy z ognia i ochładzamy (można rondelek wstawić do większego rondla z zimną wodą). Do utartego masła dodajemy po łyżce zimny krem, bez przerwy ucierając. Gdy masa będzie puszysta, wówczas wlewamy alkohol.
Uwaga!. Jest to na krem podstawowy. Dodając rozpuszczoną na parze czekoladę lub lukier ugotowany z kakao, masła, mleka i cukru, posiekany ananas z puszki wraz z kilkoma łyżkami soku, otrzymujemy masy o różnych smakach. Natomiast krem ten nie nadaje się do przygotowania kremu kawowego, gdyż budyń zagłusza aromat kawy.
badz
krem anannasowy
składniki:
• 25 dag masła
• 3 żółtka
• ok. 20 dag cukru (do smaku)
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1½ szklanki mleka
• 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 kieliszek alkoholu
• 2÷3 krążki ananasa
• trochę soku ananasowego
sposób przyrządzania:
Przyrządzamy krem wg przepisu „Krem maślany - podstawowy”, dodając do ucieranej masy drobno posiekane krążki ananasa i trochę soku ananasowego.
Uwaga!. W ten sam sposób można zrobić krem morelowy lub brzoskwiniowy z owoców z puszki lub domowego kompotu
DZIEKI, Przeanalizuję dobrze ten przepis w domu, bo teraz jestem w pracy i nie mam za dużo czasu. A wiesz myślałam nawet żeby dać tylko sam serek homogenizowany, a na niego jakieś owoce. Może tez być dobre, a takie proste.
PS. AAAA......Dziekuje za maila z przepisami, ale okazało się że nie przeszedł, chyba coś mam z pocztą. Czy możesz napisać mi go na forum, a jak nie bardzo to proszę....prześlij mi go jeszcze raz.Dzięki
Dzieki za odpowiedz, ale wiesz do budyniu dodałam 3/4 kostki masła (oczywiscie budyniu zimnego), 2 łyżki cukru pudru i troche spirytusu. Wszystko zmiksowała i wyszedł krem bardzo dobry. Polecam. Na wierz babeczek położyłam 2 kolory galaretki pokrojonej w kostkę i posypałam startą gorzką czekoladą. Pyyyyychaaaaaa.
Poradzcie mi jaki krem wyłożyć na babeczki (takie z foremecze-tzw. korpusy).Myślałam nawet o śnieżce, ale czy nie będą za bardzo mdłe?
śnieżka jest za rzadka ale są w sklepach różne kremy o różnych smakach sa bardzo dobre do tortów i innych ciast czy ciasteczek
Dziękuję, ale chodzi mi o taki z własnej roboty. Myślałam nawet o kremie karpatkowym, ale czy sie nada?
agee a moze krem kakowy
KREM KAWOWY DO KRUCHYCH BABECZEK
składniki:
• 4 żółtka
• 10 dag cukru
• ½ szklanki mocnego naparu prawdziwej kawy
• 10 dag orzechów włoskich (lub laskowych)
sposób przyrządzania:
Żółtka ucieramy z cukrem na gęsty kogel-mogel, wlewamy do niego kawę i wsypujemy zmielone orzechy. Po dokładnym wymieszaniu kremu napełniamy nim surowe kruche babeczki ułożone w foremkach. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180°C) przez 25 minut.
Uwaga!. Porcja na ok. 20 babeczek.
lub
krem maslany
składniki:
• 25 dag masła
• 3 żółtka
• ok. 20 dag cukru (do smaku)
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1½ szklanki mleka
• 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 kieliszek alkoholu
sposób przyrządzania:
Masło ucieramy na puch, osobno ucieramy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W płaskim rondlu gotujemy mleko. Do utartych żółtek dodajemy mąkę ziemniaczaną i wlewamy trochę gorącego mleka, mieszamy, aby nie było grudek, i wlewamy do pozostałego gotującego się mleka. Chwilę jeszcze gotujemy, starannie mieszając, aby nie utworzyły się grudki i krem się nie przypalił. Zdejmujemy z ognia i ochładzamy (można rondelek wstawić do większego rondla z zimną wodą). Do utartego masła dodajemy po łyżce zimny krem, bez przerwy ucierając. Gdy masa będzie puszysta, wówczas wlewamy alkohol.
Uwaga!. Jest to na krem podstawowy. Dodając rozpuszczoną na parze czekoladę lub lukier ugotowany z kakao, masła, mleka i cukru, posiekany ananas z puszki wraz z kilkoma łyżkami soku, otrzymujemy masy o różnych smakach. Natomiast krem ten nie nadaje się do przygotowania kremu kawowego, gdyż budyń zagłusza aromat kawy.
badz
krem anannasowy
składniki:
• 25 dag masła
• 3 żółtka
• ok. 20 dag cukru (do smaku)
• 1 torebka cukru waniliowego
• 1½ szklanki mleka
• 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 kieliszek alkoholu
• 2÷3 krążki ananasa
• trochę soku ananasowego
sposób przyrządzania:
Przyrządzamy krem wg przepisu „Krem maślany - podstawowy”, dodając do ucieranej masy drobno posiekane krążki ananasa i trochę soku ananasowego.
Uwaga!. W ten sam sposób można zrobić krem morelowy lub brzoskwiniowy z owoców z puszki lub domowego kompotu
DZIEKI, Przeanalizuję dobrze ten przepis w domu, bo teraz jestem w pracy i nie mam za dużo czasu. A wiesz myślałam nawet żeby dać tylko sam serek homogenizowany, a na niego jakieś owoce. Może tez być dobre, a takie proste.
PS. AAAA......Dziekuje za maila z przepisami, ale okazało się że nie przeszedł, chyba coś mam z pocztą. Czy możesz napisać mi go na forum, a jak nie bardzo to proszę....prześlij mi go jeszcze raz.Dzięki
nie wiem niestety do kogo to bylo do mnie czy do zosii:)
Bardzo czesto robię babeczki z budyniem śmietankowym lub waniliowym oraz owocami.
Dzieki za odpowiedz, ale wiesz do budyniu dodałam 3/4 kostki masła (oczywiscie budyniu zimnego), 2 łyżki cukru pudru i troche spirytusu. Wszystko zmiksowała i wyszedł krem bardzo dobry. Polecam. Na wierz babeczek położyłam 2 kolory galaretki pokrojonej w kostkę i posypałam startą gorzką czekoladą. Pyyyyychaaaaaa.