Ostatnio pojawiła sie w sklepach ryba maślana / butterfish /. Ładnie wyglada, jest stosunkowo droga, ale poza tym nic o niej nie wiem. Proszę o kilka informacji o tej rybie i możliwie proste przepisy na jej przyrządzenie. Pozdrawiam !!!
Polecam ( bo sama wypróbowałam ) rybę maślana z grila ( elektrycznego lub węglowego) - 1-cm plastry pieczesz bardzo krótko ( w elektrycznym max 5 min; węglowy mniej) i do tego sosy jakie nadaja się do ryb ( cytryniwy, koperkowy, musztardowy, tysiąca wysp)
Słyszałam, że ta rybka ma bardzo dużo białka i nie można jej na raz jeść za dużo skuli tegoż białka i też nie jest polecana ludziom z chorymi nerkami. Słyszeliście może coś takiego? Czy to prawda? Nie wiem co myśleć...
To możliwe, ale wiem, że jest zalecana ludziom z chorobami układu krążenia i wysokim cholesterolem, bo jest bardzo tłusta i zawiera dużo kwasów omega-3. Wychodzi o wiele taniej, niż apteczne specyfiki z tymi kwasami.
Mat, co do tłustości całkowicie się z Tobą zgadzam. W ogóle od pewnego czasu Cię uważnie czytam i widzę, że mamy zadziwiająco dużo podobnych poglądów. Pozdrówka
Jeśli ta ryba zawiera dużo białka, to rzeczywiście nie powinni jej jeść ludzie z niewydolnością nerek. U człowieka azot pochodzący z aminokwasów (czyli z białek) jest przekształcany w mocznik, a z wydaleniem tegoż mają kłopot niewydolne nerki. I jest problem.
mat
rybka pychota!! niestety źle na mnie wpływa i miałem ostatnio problemy przez nią (układ pokarmowy mi sfiksował), była to moja pierwsz i ostatnia przygoda z tą rybką, niestety
Lepiej uważać. Ryba maślana jest często mylona z inną, podobną rybą, której nazwy nie pomnę. Ta druga powoduje ostre dolegliwości, zwłaszcza biegunkę tłuszczową. Dwukrotnie zafundowałam tę "frajdę" własnej rodzinie. Dopiero wówczas znalazłam komunikat kanadyjskiego inspektora sanitarnego na Internecie, właśnie z takim ostrzeżeniem. Prawdziwa ryba maślana jest rzeczywiście pyszna i nieszkodliwa, ale jak to poznać na stoisku, czy ona prawdziwa czy ta druga?
Ostatnio pojawiła sie w sklepach ryba maślana / butterfish /. Ładnie wyglada, jest stosunkowo droga, ale poza tym nic o niej nie wiem. Proszę o kilka informacji o tej rybie i możliwie proste przepisy na jej przyrządzenie. Pozdrawiam !!!
Ryba maslana , Butterfish- Poronotus triacanthus . Przesmaczna ryba atlantycka. Mozna ja gotowac, piec smazyc.Niestety jest droga.
www.wprost.pl - artukuł
mistrzowie.gastrona.pl - artykuł
papaja.pl - przepis1
papaja.pl - przepis2
Jest pyszna, szczególnie wędzona na gorąco.Polecam.
I Japończycy z niej robią sushi (rybka na surowo)
Polecam ( bo sama wypróbowałam ) rybę maślana z grila ( elektrycznego lub węglowego) - 1-cm plastry pieczesz bardzo krótko ( w elektrycznym max 5 min; węglowy mniej) i do tego sosy jakie nadaja się do ryb ( cytryniwy, koperkowy, musztardowy, tysiąca wysp)
maślana rybka wędzona....hmmm na samą myśl cieknie mi ślinka...pychotka
Słyszałam, że ta rybka ma bardzo dużo białka i nie można jej na raz jeść za dużo skuli tegoż białka i też nie jest polecana ludziom z chorymi nerkami. Słyszeliście może coś takiego? Czy to prawda? Nie wiem co myśleć...
emiloos
To możliwe, ale wiem, że jest zalecana ludziom z chorobami układu krążenia i wysokim cholesterolem, bo jest bardzo tłusta i zawiera dużo kwasów omega-3. Wychodzi o wiele taniej, niż apteczne specyfiki z tymi kwasami.
Mnie ta ryba nie smakuje
Aaa, to coś dla mnie, bo moja maksyma brzmi "dobre bo tłuste" !
Mat, co do tłustości całkowicie się z Tobą zgadzam. W ogóle od pewnego czasu Cię uważnie czytam i widzę, że mamy zadziwiająco dużo podobnych poglądów. Pozdrówka
Hahaha, nic dziwnego - wyglądasz mi na rozgarnietego gościa
malda
Nie ma to jak dobre mniemanie o sobie
Bahus
Jeśli ta ryba zawiera dużo białka, to rzeczywiście nie powinni jej jeść ludzie z niewydolnością nerek. U człowieka azot pochodzący z aminokwasów (czyli z białek) jest przekształcany w mocznik, a z wydaleniem tegoż mają kłopot niewydolne nerki. I jest problem.
mat
rybka pychota!! niestety źle na mnie wpływa i miałem ostatnio problemy przez nią (układ pokarmowy mi sfiksował), była to moja pierwsz i ostatnia przygoda z tą rybką, niestety
Lepiej uważać. Ryba maślana jest często mylona z inną, podobną rybą, której nazwy nie pomnę. Ta druga powoduje ostre dolegliwości, zwłaszcza biegunkę tłuszczową. Dwukrotnie zafundowałam tę "frajdę" własnej rodzinie. Dopiero wówczas znalazłam komunikat kanadyjskiego inspektora sanitarnego na Internecie, właśnie z takim ostrzeżeniem. Prawdziwa ryba maślana jest rzeczywiście pyszna i nieszkodliwa, ale jak to poznać na stoisku, czy ona prawdziwa czy ta druga?