Forum

Kuchenne porady

Nic nie wiem o rybie maślanej.

  • Autor: zdrowy Data: 2004-09-25 16:23:20

    Ostatnio pojawiła sie w sklepach ryba maślana / butterfish /. Ładnie wyglada, jest stosunkowo droga, ale poza tym nic o niej nie wiem. Proszę o kilka informacji o tej rybie i możliwie proste przepisy na jej przyrządzenie. Pozdrawiam !!!

  • Autor: tinca Data: 2004-09-25 18:15:09

    Ryba maslana , Butterfish- Poronotus triacanthus . Przesmaczna ryba atlantycka. Mozna ja gotowac, piec smazyc.Niestety jest droga.

  • Autor: Agapis Data: 2005-06-07 11:07:57

    Jest pyszna, szczególnie wędzona na gorąco.Polecam.

  • Autor: Uretan Data: 2005-06-07 13:11:42

    I Japończycy z niej robią sushi (rybka na surowo)

  • Autor: jula101 Data: 2005-06-08 10:22:38

    Polecam ( bo sama wypróbowałam ) rybę maślana z grila ( elektrycznego lub węglowego) - 1-cm plastry pieczesz bardzo krótko ( w elektrycznym max 5 min; węglowy mniej) i do tego sosy jakie nadaja się do ryb ( cytryniwy, koperkowy, musztardowy, tysiąca wysp)

  • Autor: missy-liu Data: 2005-06-08 11:20:17

    maślana rybka wędzona....hmmm na samą myśl cieknie mi ślinka...pychotka

  • Autor: emiloos Data: 2005-06-09 08:04:16

    Słyszałam, że ta rybka ma bardzo dużo białka i nie można jej na raz jeść za dużo skuli tegoż białka i też nie jest polecana ludziom z chorymi nerkami. Słyszeliście może coś takiego? Czy to prawda? Nie wiem co myśleć...

    emiloos

  • Autor: Uretan Data: 2005-06-09 12:59:37

    To możliwe, ale wiem, że jest zalecana ludziom z chorobami układu krążenia i wysokim cholesterolem, bo jest bardzo tłusta i zawiera dużo kwasów omega-3. Wychodzi o wiele taniej, niż apteczne specyfiki z tymi kwasami.

  • Autor: Edwars Data: 2005-06-09 22:17:15

    Mnie ta ryba nie smakuje

  • Autor: matyldusia Data: 2005-06-09 22:50:10

    Aaa, to coś dla mnie, bo moja maksyma brzmi "dobre bo tłuste" !

  • Autor: Uretan Data: 2005-06-11 10:16:38

    Mat, co do tłustości całkowicie się z Tobą zgadzam. W ogóle od pewnego czasu Cię uważnie czytam i widzę, że mamy zadziwiająco dużo podobnych poglądów. Pozdrówka

  • Autor: matyldusia Data: 2005-06-11 20:49:45

    Hahaha, nic dziwnego - wyglądasz mi na rozgarnietego gościa
    malda

  • Autor: bahus Data: 2005-06-12 15:34:51

    Nie ma to jak dobre mniemanie o sobie
    Bahus

  • Autor: matyldusia Data: 2005-06-09 23:03:07

    Jeśli ta ryba zawiera dużo białka, to rzeczywiście nie powinni jej jeść ludzie z niewydolnością nerek. U człowieka azot pochodzący z aminokwasów (czyli z białek) jest przekształcany w mocznik, a z wydaleniem tegoż mają kłopot niewydolne nerki. I jest problem.
    mat

  • Autor: marciszka Data: 2005-06-15 19:14:53

    rybka pychota!! niestety źle na mnie wpływa i miałem ostatnio problemy przez nią (układ pokarmowy mi sfiksował), była to moja pierwsz i ostatnia przygoda z tą rybką, niestety

  • Autor: mamamacia Data: 2005-06-20 12:19:42

    Lepiej uważać. Ryba maślana jest często mylona z inną, podobną rybą, której nazwy nie pomnę. Ta druga powoduje ostre dolegliwości, zwłaszcza biegunkę tłuszczową. Dwukrotnie zafundowałam tę "frajdę" własnej rodzinie. Dopiero wówczas znalazłam komunikat kanadyjskiego inspektora sanitarnego na Internecie, właśnie z takim ostrzeżeniem. Prawdziwa ryba maślana jest rzeczywiście pyszna i nieszkodliwa, ale jak to poznać na stoisku, czy ona prawdziwa czy ta druga?

Przejdź do pełnej wersji serwisu