Forum

Kuchenne porady

kto pomoże???

  • Autor: Proxi_axe Data: 2004-09-27 12:56:22

    aa!!!ratunku...kończą mi się pomysły na tanie obiadki...kto pomoże??? mieszkam z chłopekiem i cena jest decydującym czynnikiem wpływającym na nasze obiadki....i już nie mam pomysłu...proszę o pomoc....jakieś przepisy...ale naprawdę tanie..i najlepiej nie smażone,.....

  • Autor: izasow Data: 2004-10-01 13:52:51

    mozna do ziemniakow dodac np oliwy z pesto albo gruboziarnistej musztardy
    musze wymyslic jak to amerykanie robia potato wedges - - podlozne osemki duzych ziemniakow obranych ziemniakow polanych olejem/oliwa z przyprawami jak do vinegret (ale bez octu), pieczone przez 30-50 min,
    mozna posypac zamiast innych przypraw uzyc slodka papryka, sola cebulowa lub najprosciej w woreczku 3 lyzki maki, pol lyzeczki soli, 1/4 lyzeczki mielonego pieprzu, wymieszac, wkaldac po kilka obranych ziemniakow i obtoczycje posypka (nie trzeba wtedy oleju)

    sprobuj moj przepis na Curry z ciecierzycy i ziemniakow
    w http://www.pinezka.pl/content/view/397//

    ugotuj do tego gar ryzu i jedzenie tanie, pozywne a i bardzo smaczne

  • Autor: Proxi_axe Data: 2004-10-12 15:32:52

    w sumie dzięki..ale wszytko ,c o podajecie jest raczej babskie...mój facet to mięsożerca...a mięso niestety jest drogie...ale mimo wszysko wielkie dzieki...

  • Autor: agee Data: 2004-10-13 12:48:14

    W odpowiedzi mogę podpowiedzieć Tobie jeden z moich pomysłów.Przepis na pizzę ziemniaczaną. Przepis umieszczony jest w moich przepisach. Spróbuj. Pa

  • Autor: gosia34 Data: 2004-10-13 13:13:46

    Moze sprobujesz potraw z podrobami np. gulasz z zoladkow z jarzynami lub watrobka na rozne sposoby.Ja dawno nie bylam w Polsce i nie znam obecnych cen ale pamietam jeszcze ze w czasach studenckich czesto jadalam podroby wlasnie ze wzgledow finsowych i dzisiaj wracam czasam do tych potraw bo pomimo walorow cenowych smakuja wyswienicie.
    pozdrawiam papa

  • Autor: Kociando Data: 2004-10-16 20:24:10

    Proxi, a makaron. Naprawde syci i wcale nie musi byc z miesem, choc moze. I robi sie raz, dwa, trzy.
    Np. - tunczyk i sos pomidorowy albo smietanowy
    - szynka gotowana, groszek, pieczarki i pomidory
    - kawalek piersi kurczecej, pomidory, cebula, cukinia
    - klasyczna carbonara, czyli boczek i jajka (bardzo sycace)
    - oliwa, czosnek (duzo), ostra papryczka i natka pietruszki
    - kawaleczek sera lazur, smietana, pieprz
    Mozliwosci jest tysiac piecset sto dziewiecset. To zalezy od twojej wyobrazni kulinarnej.
    Robi sie szybko, a do tego dlugo "trzyma".

    pozdrawiam M.

  • Autor: Kociando Data: 2004-10-17 09:49:06

    Zapomnialam o jednogarnkowcach. Troche miesa, duzo warzyw, ziemniaki, makaron, kasza czy tez ryz. Ja robie takie, ze lyzke mozna prawie postawic i moj mezczyzna jest najedzony. :D

  • Autor: grzegorz Data: 2004-10-18 18:18:43

    no tak - czyli typowe jedzenie Neapolitano :)) makaron z makaronem i do tego wino :))- makaron z czosnkiem - makaron z groszkiem ......

  • Autor: agee Data: 2004-10-19 11:00:21

    Sprawdz w moich przepisach, prawie wszystkie są takie....czyli niedrogie i szybkie.

  • Autor: Animozja Data: 2004-10-19 14:30:43

    Polecam gotowanie na dwa dni. Wtedy drugiego dnia dodajesz np. inną przyprawę, dorzucasz coś i masz inne danie. Np. rosół jako bazę do całej masy innych zup. O oszczędności na gazie/prądzie nie wspomnę.
    Przy dwóch osobach jeszcze opłacają się niektóre dania gotowe - pierogi, jedzenie słoikowe typu sosy do potraw itp. Ale np. pulpety już nie.
    U mnie też cena jest dominująca. Ale jakoś to opanowuję - czego i Wam życzę.

    A, jeszcze a'propos placków ziemniaczanych: z sosem mięsnym są powalające.

  • Autor: mariam Data: 2004-10-19 17:40:12

    Proponuję wszystko na raz.Najpierw kupujesz skrzydełka kurczaka i jarzyny do rosołu.Gotujesz rosół na skrzydełkach.Potem obierasz skrzydełka i drobno siekasz i zalewasz np żelatyną i masz galaretkę.A jarzynki z rosołku kroisz w kosteczke i robisz z nich sałatke jarzynową. A potem do rosołu wrzucasz ziemniaczki pokrojone w kosteczke i przecier z ogórków kiszonych (tylko po tym jak sie ugotuja ziemniaczki których parę musisz dołozyć do sałatki jarzynowej) Przecier z ogórków to nic innego tylko utarte na drobnej tareczce ogóreczki prosto do zupki.Dobrze mieć też kubek śmietany i odrobinke mąki zeby zupę zagęścić.Wszystko to jest na prawde tanio.W Katowicach skrzydełka po 3,80. Jarzyny wiadomo parę złotych. Ziemniaki po 70 gr. Można też nie robić galaretki tylko użyć skrzydełek jako wkładki do zupy.No to smacznego.Uffff.....

  • Autor: trel Data: 2004-10-26 22:40:57

    Spróbuj paprykarzu z parowek(serdelków).Poadję proporcje mniej - więcej,sama możesz zdecydować, czy potrawa ma być bardiziej czy mniej gęsta, pikantna lub łagodna.Wszystko zależy od Ciebie. Przepis znajdziesz w moich przepisach

Przejdź do pełnej wersji serwisu