proszę o fajny przepis na dobrą sałatkę z czerwonej kapusty.przeszukałam internet i książki kucharskie ale nic nie znalazłam odnośnie kapuchy w słoikach.z góry dzięki i pozdrawiam
1 kg czerwonej kapusty
1 kg zielonych pomidorów
1 kg czerwonych pomidorów
1/2 kg cebuli
1 kg ogórków
1 kg jabłek
3-4 liście laurowe
1/2 łyżeczki gorczycy
Syrop:
3 szklanki octu 10 %
1/2 kg cukru
Ugotować syrop.Warzywa i jabłka oczyścić, umyć, obrać.Kapustę i ogórki poszatkować, pomidory i cebulę pokroić.Wszystko posolić, wymieszać, zostawić na kilka godzin.Następnie odcisnąć sok, wrzucić warzywa na syrop, dodając poszatkowane jabłka i przyprawy (liść laurowy, gorczycę).Zagotować.Wkładać do słoików, pasteryzować 15-20 minut.
Smacznego:).
kochana dam ci taki przepisik,że ukochany choćby niewiem co to od ciebie nie odejdzie - palce lizać. no to do dzieła:
10 kilogramów czerwonej kapusty poszatkować, dodać 1.5 kilograma jabłek z skórką pokrojonych w paski, 1 kilogram porów pokrojonych w krążki, 15 dkg soli, szczypta mielonych goździków oraz szczypta cynamonu.
całość umieścić w dużej misce, wymyć sobie nóżki i pięknie udeptać składniki aż uzyskasz w misce sok. następnie przełożyć z miski kapustkę do dużego naczynia kamiennego (po śląsku bonclok, dla innych beczka) lub do dużych słoi, następnie wierzch kapusty zakryć dużym talerzem i obciążyć czymś ciężkim, np. litrowym słojem z wodą. Górę naczynia okryć lnianą ścierką, zostawić przez 4 dni, a po czasie ściągnąć obciążenie i talerz, obmyć go, następnie warzechą przebić w kilku miejscach kapustę do dna sięgając tą warzechą.Położyć z powrotem talerz, obciążenie i ścierkę, pozostawić kapustę jeszcze przez 3 dni. Następnie przełożyć kapustę wraz z sokiem, ubijając ją do litrowych i półlitrowych słoiczków. Pasteryzować 20 minut.
Teraz drugi super przepis: (jeszcze lepszy)
1 kilogram śliwek węgierek wymyć, wypestkować, podzielić na połówki, 30 dkg porów umyć, pokroić w krążki, 2 kilogramy kapusty czerwonej umyć, poszatkować, dodać łyżkę kminku, parę goździków i 6 dkg soli. Wymieszać.Ubijać w misce, udeptać i dalej postępować jak w pierwszym przepisie. Jeżeli chcesz zaprawić większą ilość kapusty, to musisz proporcjonalnie powiększyć porcje pozostałych składników.
Życzę smacznego, a gdybyś chciała przepisy na inne białe kapustki to daj znać. Czekam na twoją opinię. inka2109-64@o2.pl
proszę o fajny przepis na dobrą sałatkę z czerwonej kapusty.przeszukałam internet i książki kucharskie ale nic nie znalazłam odnośnie kapuchy w słoikach.z góry dzięki i pozdrawiam
Sałatka z czerownej kapusty (do słoików)
1 kg czerwonej kapusty
1 kg zielonych pomidorów
1 kg czerwonych pomidorów
1/2 kg cebuli
1 kg ogórków
1 kg jabłek
3-4 liście laurowe
1/2 łyżeczki gorczycy
Syrop:
3 szklanki octu 10 %
1/2 kg cukru
Ugotować syrop.Warzywa i jabłka oczyścić, umyć, obrać.Kapustę i ogórki poszatkować, pomidory i cebulę pokroić.Wszystko posolić, wymieszać, zostawić na kilka godzin.Następnie odcisnąć sok, wrzucić warzywa na syrop, dodając poszatkowane jabłka i przyprawy (liść laurowy, gorczycę).Zagotować.Wkładać do słoików, pasteryzować 15-20 minut.
Smacznego:).
bardzo dziękuję
kochana dam ci taki przepisik,że ukochany choćby niewiem co to od ciebie nie odejdzie - palce lizać. no to do dzieła:
10 kilogramów czerwonej kapusty poszatkować, dodać 1.5 kilograma jabłek z skórką pokrojonych w paski, 1 kilogram porów pokrojonych w krążki, 15 dkg soli, szczypta mielonych goździków oraz szczypta cynamonu.
całość umieścić w dużej misce, wymyć sobie nóżki i pięknie udeptać składniki aż uzyskasz w misce sok. następnie przełożyć z miski kapustkę do dużego naczynia kamiennego (po śląsku bonclok, dla innych beczka) lub do dużych słoi, następnie wierzch kapusty zakryć dużym talerzem i obciążyć czymś ciężkim, np. litrowym słojem z wodą. Górę naczynia okryć lnianą ścierką, zostawić przez 4 dni, a po czasie ściągnąć obciążenie i talerz, obmyć go, następnie warzechą przebić w kilku miejscach kapustę do dna sięgając tą warzechą.Położyć z powrotem talerz, obciążenie i ścierkę, pozostawić kapustę jeszcze przez 3 dni. Następnie przełożyć kapustę wraz z sokiem, ubijając ją do litrowych i półlitrowych słoiczków. Pasteryzować 20 minut.
Teraz drugi super przepis: (jeszcze lepszy)
1 kilogram śliwek węgierek wymyć, wypestkować, podzielić na połówki, 30 dkg porów umyć, pokroić w krążki, 2 kilogramy kapusty czerwonej umyć, poszatkować, dodać łyżkę kminku, parę goździków i 6 dkg soli. Wymieszać.Ubijać w misce, udeptać i dalej postępować jak w pierwszym przepisie. Jeżeli chcesz zaprawić większą ilość kapusty, to musisz proporcjonalnie powiększyć porcje pozostałych składników.
Życzę smacznego, a gdybyś chciała przepisy na inne białe kapustki to daj znać. Czekam na twoją opinię. inka2109-64@o2.pl