Na rynku są do kupienia różne mąki i bardzo fajnie, że są; tylko że ja nie wiem do czego ich używać :-)
Mąka kukurydziana, poza dodatkiem do klusek i chleba to do czego jeszcze się nadaje?
Mąka gryczana?
Mąka sojowa?
Mąka ryżowa?
Mąka z amarantusa?
Może jeszcze o jakieś zapomniałam :-)
Z mąki gryczanej robiłam naleśniki...z ciekawości jak smakują, we Francji są dość pospolite. Jednak po wyrobieniu ciasta naleśnikowego trzeba odczekać najlepiej kilka godzin, dopiero potem smażyć. Podobno z tej mąki można robić to samo co zmąki pszennej tylko należy odczekać, żeby spęczniała i ewentualnie dolać trochę płynu. A co do pozostałych mąk też jestem ciekawa...
Na rynku są do kupienia różne mąki i bardzo fajnie, że są; tylko że ja nie wiem do czego ich używać :-)
Mąka kukurydziana, poza dodatkiem do klusek i chleba to do czego jeszcze się nadaje?
Mąka gryczana?
Mąka sojowa?
Mąka ryżowa?
Mąka z amarantusa?
Może jeszcze o jakieś zapomniałam :-)
Rozumiem że pszenną i żytnią pominęłaś celowo.:))))
Bahus
Użytkownik bahus napisał w wiadomości:
> Rozumiem że pszenną i żytnią pominęłaś celowo.:))))
> Bahus
Dokładnie te popularne mnie nie interesują bo ich nie mogę ze względu na dietę bezglutenowa na której jestem :-)
Możesz mi podać jakieś przepisy na naleśniki, kluski i pierogi z maki innej niż pszenna, bo właśnie okazało się, że córka jest uczulona na pszenicę.
Może tutaj coś znajdziesz: http://www.smaczny.pl/forum/lofiversion/index.php?t1993.html
I jeszcze tutaj sa rozmowy w tym temacie: http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=14186&start=60
A tu znajdziesz przepisy: http://forum.celiakia.pl/cat6.htm
http://www.smaczny.pl/forum/lofiversion/index.php?t1993.html
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=14186&start=60
http://forum.celiakia.pl/cat6.htmna niebiesko ;)
Z mąki gryczanej robiłam naleśniki...z ciekawości jak smakują, we Francji są dość pospolite. Jednak po wyrobieniu ciasta naleśnikowego trzeba odczekać najlepiej kilka godzin, dopiero potem smażyć. Podobno z tej mąki można robić to samo co zmąki pszennej tylko należy odczekać, żeby spęczniała i ewentualnie dolać trochę płynu. A co do pozostałych mąk też jestem ciekawa...