2 szklanki maki
1 jajko
sól, pieprz
łyżeczka cukru3 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
2 łyżki oleju lub 5 dag margaryny
3-4 cebule
5 dag tłuszczu
łyżka śmietany
2 łyżki startego sera
cos do wysmarowania formy
Robi się rozczyn z drożdży,letniego mleka i cukru.
odstawia do wyrośnięcia
Do michy przesiewa mąkę, wlewa rozczyn, olej, jajko i sól, wyrabia tyle ile
trzeba, aż odstaje od ręki
potem dzieli na kule, 12-16 sztuk powinno wyjść
robi z kuli placek, kładzie się je na tłustej blasze i odstawia do
wyrośnięcia
cebule kroimy, podsmażamy na tłuszczyku, wodą podlać żeby była miękka
w tą cebule wkłada się śmietanę i tak do zagotowania się trzyma na piecu,
posolić, popieprzyć......
potem na tych plackach wyrośniętych juz robi się dołek - ja robię szklanką
:). kładzie cebulę, osypuje serem i do piekarnika
aż się zarumieni
no i cieple najlepsze.
Cześć! Fajny przepis , ale to nie ten. Mój znalazłam na mniammniamie, jak jeszcze był dostępny dla wszystkich. Przepis jest prosty i jest tak dobry hmmm....ile razy poparzyłam sobie dziób zjadając gorące prosto z blachy
Cebulaki najlepsze do piwa
1/2kg mąki
1 kostka margaryny
1/2 kg chudego twarogu
dużo cebuli średniej wielkości
świeżo mielony pieprz
sól
Zagniatasz ciasto z mąki , margaryny i twarogu.UWAGA!!!!! Twaróg w żadnym wypadku nie mielony!!!!Nie uda się. Twaróg najlepiej z kostki, rozdrabniasz palcami. Po zagnieceniu ciasta(robi się to piorunem) do lodówki. W międzyczasie cebulę kroimy w półplasterki-raczej grube, nie rozdzielamy krążków.Wrzucamy do miski i solimy. Teraz wałkujemy ciasto , nie za cienko ,wykrawamy krążki o śr ok 6-8cm, wkładamy jeden półplasterek cebuli i zlepiamy jak pierogi. Układamy na blaszce oprószonej mąką, i posypujemy pieprzem czarnym prosto z młynka. Pieczemy w gorącym piekarniku coś koło 200*C, aż ładnie się zezłocą. Mnie z tej pojedynczej porcji wychodzi zawsze 56 cebulaków.
Pozdrawiam twórce tego przepisu, jeżeli pojawia się na WŻ - jesteś wielki!!! Niech żyją Twoje cebulaki!!!
można, ale na ciepło są zdecydowanie lepsze. Mój kolega, ten co za cebulaki zrobi dla mnie wszystko, zajada się nimi na ciepło, na zimno, podgrzewa na grilu, na patelni...więc "możliwości jest wiele" jak mawiali w "Pannach do wzięcia"
Pozdrawiam i smacznego życzę
nie będziesz żałować:) tylko pamiętaj twaróg chudy i rozdrobniony. Z mielonego nie wyszło dobre. nie wiem co tam było nie tak , ale mówili mi, że skiepścili. Napisz w poniedziałek jak ci smakowały
Ania
dzieki za przepis - prosty i tylko mi zostanie odcedzenie cottage cheese (jak twarozek wiejski w Polsce bodajze ) w celu otrzymania prawdziwego sera :-)
na pewno beda smaczne po podgrzaniu w piekarniku
smacznego:) ja będę piec rogaliki maślane, jeszcze nie wiem które. jak się nie zdecyDuję to pewnie upiekę i te i te. I jeszcze maślak za mną chodzi...ale to może za tydzień, będę miała gości i muszę ich czymś zaskoczyć. Ostatnio sie wizytujemy: jedna kumpela zrobiła pyszna golonkę, po prostu rewelacja i szarlotkę na ciepło z lodami, druga cannelloni z mięskiem i pieczarkami,pod beszamelem i parmezanem i pyszne ciasto brzoskwiniowe. No i co ja mam zrobić? też muszę błysnąć i szukam natchnienia na WŻ.
pozdrowionka
No i zrobiłam:).
W moim domu jemy dużo cebuli pod różnymi postaciami,może dlatego mniej chorób.
A cebulaki są naprawdę super.I rzeczywiście najlepsze na ciepło,z kropelką ketchupu.Zarówno mąż jak i dzieciaki zajadają się:).
Dobre danie na imprezę.
Pozdrawiam i dzięki za przepis.
Cebulaki drożdżowe:
2 szklanki maki
1 jajko
sól, pieprz
łyżeczka cukru3 dag drożdży
3/4 szklanki mleka
2 łyżki oleju lub 5 dag margaryny
3-4 cebule
5 dag tłuszczu
łyżka śmietany
2 łyżki startego sera
cos do wysmarowania formy
Robi się rozczyn z drożdży,letniego mleka i cukru.
odstawia do wyrośnięcia
Do michy przesiewa mąkę, wlewa rozczyn, olej, jajko i sól, wyrabia tyle ile
trzeba, aż odstaje od ręki
potem dzieli na kule, 12-16 sztuk powinno wyjść
robi z kuli placek, kładzie się je na tłustej blasze i odstawia do
wyrośnięcia
cebule kroimy, podsmażamy na tłuszczyku, wodą podlać żeby była miękka
w tą cebule wkłada się śmietanę i tak do zagotowania się trzyma na piecu,
posolić, popieprzyć......
potem na tych plackach wyrośniętych juz robi się dołek - ja robię szklanką
:). kładzie cebulę, osypuje serem i do piekarnika
aż się zarumieni
no i cieple najlepsze.
autora nie znam
A w jakiej temperaturze najlepiej piec ?
Cześć! Fajny przepis , ale to nie ten. Mój znalazłam na mniammniamie, jak jeszcze był dostępny dla wszystkich. Przepis jest prosty i jest tak dobry hmmm....ile razy poparzyłam sobie dziób zjadając gorące prosto z blachy
Cebulaki najlepsze do piwa
1/2kg mąki
1 kostka margaryny
1/2 kg chudego twarogu
dużo cebuli średniej wielkości
świeżo mielony pieprz
sól
Zagniatasz ciasto z mąki , margaryny i twarogu.UWAGA!!!!! Twaróg w żadnym wypadku nie mielony!!!!Nie uda się. Twaróg najlepiej z kostki, rozdrabniasz palcami. Po zagnieceniu ciasta(robi się to piorunem) do lodówki. W międzyczasie cebulę kroimy w półplasterki-raczej grube, nie rozdzielamy krążków.Wrzucamy do miski i solimy. Teraz wałkujemy ciasto , nie za cienko ,wykrawamy krążki o śr ok 6-8cm, wkładamy jeden półplasterek cebuli i zlepiamy jak pierogi. Układamy na blaszce oprószonej mąką, i posypujemy pieprzem czarnym prosto z młynka. Pieczemy w gorącym piekarniku coś koło 200*C, aż ładnie się zezłocą. Mnie z tej pojedynczej porcji wychodzi zawsze 56 cebulaków.
Pozdrawiam twórce tego przepisu, jeżeli pojawia się na WŻ - jesteś wielki!!! Niech żyją Twoje cebulaki!!!
Czy można je jeść na zimno?
można, ale na ciepło są zdecydowanie lepsze. Mój kolega, ten co za cebulaki zrobi dla mnie wszystko, zajada się nimi na ciepło, na zimno, podgrzewa na grilu, na patelni...więc "możliwości jest wiele" jak mawiali w "Pannach do wzięcia"
Pozdrawiam i smacznego życzę
Dzięki. Mam wielką ochotę dziś po południu upiec.
nie będziesz żałować:) tylko pamiętaj twaróg chudy i rozdrobniony. Z mielonego nie wyszło dobre. nie wiem co tam było nie tak , ale mówili mi, że skiepścili. Napisz w poniedziałek jak ci smakowały
Ania
dzieki za przepis - prosty i tylko mi zostanie odcedzenie cottage cheese (jak twarozek wiejski w Polsce bodajze ) w celu otrzymania prawdziwego sera :-)
na pewno beda smaczne po podgrzaniu w piekarniku
smacznego:) ja będę piec rogaliki maślane, jeszcze nie wiem które. jak się nie zdecyDuję to pewnie upiekę i te i te. I jeszcze maślak za mną chodzi...ale to może za tydzień, będę miała gości i muszę ich czymś zaskoczyć. Ostatnio sie wizytujemy: jedna kumpela zrobiła pyszna golonkę, po prostu rewelacja i szarlotkę na ciepło z lodami, druga cannelloni z mięskiem i pieczarkami,pod beszamelem i parmezanem i pyszne ciasto brzoskwiniowe. No i co ja mam zrobić? też muszę błysnąć i szukam natchnienia na WŻ.
pozdrowionka
wieczorem ci podrzuce rewelacyjny przepis na kurcaka w bialym winie z grzybami
ale odbiorę dopiero w poniedziałek:(...chyba, że wpadnę to teścia na neta.Ale dawaj dawaj, muszę czymś błysnąć :D
No i zrobiłam:).
W moim domu jemy dużo cebuli pod różnymi postaciami,może dlatego mniej chorób.
A cebulaki są naprawdę super.I rzeczywiście najlepsze na ciepło,z kropelką ketchupu.Zarówno mąż jak i dzieciaki zajadają się:).
Dobre danie na imprezę.
Pozdrawiam i dzięki za przepis.
Zrobiłam Twoje cebulaki, pychotka! Zostały pożarte przez Potwory, ale na szczęścia dwa dla mnie zostawiły:)
Pozdrowionka Ania
Zrobiłam "Cebulaki" wg przepisu Żony Zofii - wyszły super. Chyba spróbuję zrobić jeszcze te z drugiego przepisu, tak dla porównania.