Sezon jabłkowy w pełni, mam chęć zrobić szarlotkę sypaną, mam w związku z tym pytania:
Jaką średnicę ma średniej wielkości tortownica?
Czy całą kostkę masła zeskrobać na wierzch ciasta?
Lepsza margaryna, czy masło?
ja robilam to ciasto i postaram sie odpowiedziec z doswiadczenia :)):
- moja tortownica ma srednice 24 cm i z podanej porcji (1 szkl. maki + 1 szkl. kaszy manny + 1 szkl. cukru) wyszly bardzo cieniutkie 2 warstewki ciasta, za to jablek bylo baaaardzo duzo, pelniusienka tortownica;
- zeskrobalam (a dokladniej pokroilam w cieniutkie plasterki) ok. 3/4 kostki margaryny;
- nie uzywalam nigdy masla, ale podobno do wypiekow nie jest najlepsze..
Tortownica średniej wielkości, czyli około 25 cm. Jabłka kwaśne, najlepiej antonówka, reneta, papierówka. Na wierzch 200 gram Kasi, wcześniej podmrożonej, żeby się łatwo kroiła w cienkie plastry, które układam na wierzchu ciasta.
Jeśli szarlotkę robię z dwóch warstw ciasta i jednej jabłek, tłuszczem smaruję tylko spód tortownicy i wykładam plastrami wierzch ciasta. Jeżeli z dwóch warstw ciasta sypanego, dzielę między nie margarynę, na dolnej układając cieńszą warstwę.
Sezon jabłkowy w pełni, mam chęć zrobić szarlotkę sypaną, mam w związku z tym pytania:
Jaką średnicę ma średniej wielkości tortownica?
Czy całą kostkę masła zeskrobać na wierzch ciasta?
Lepsza margaryna, czy masło?
Dzięki z góry
Dorota
ja robilam to ciasto i postaram sie odpowiedziec z doswiadczenia :)):
- moja tortownica ma srednice 24 cm i z podanej porcji (1 szkl. maki + 1 szkl. kaszy manny + 1 szkl. cukru) wyszly bardzo cieniutkie 2 warstewki ciasta, za to jablek bylo baaaardzo duzo, pelniusienka tortownica;
- zeskrobalam (a dokladniej pokroilam w cieniutkie plasterki) ok. 3/4 kostki margaryny;
- nie uzywalam nigdy masla, ale podobno do wypiekow nie jest najlepsze..
pozdrawiam
Tortownica średniej wielkości, czyli około 25 cm. Jabłka kwaśne, najlepiej antonówka, reneta, papierówka. Na wierzch 200 gram Kasi, wcześniej podmrożonej, żeby się łatwo kroiła w cienkie plastry, które układam na wierzchu ciasta.
Jeśli szarlotkę robię z dwóch warstw ciasta i jednej jabłek, tłuszczem smaruję tylko spód tortownicy i wykładam plastrami wierzch ciasta. Jeżeli z dwóch warstw ciasta sypanego, dzielę między nie margarynę, na dolnej układając cieńszą warstwę.
Dziękuję, dziewczyny, o to mi chodziło.
Pozdrawiam
Dorota