Forum

Kuchenne porady

Szarlotka sypana- parę pytań

  • Autor: dorka Data: 2004-10-04 14:13:40

    Sezon jabłkowy w pełni, mam chęć zrobić szarlotkę sypaną, mam w związku z tym pytania:
    Jaką średnicę ma średniej wielkości tortownica?
    Czy całą kostkę masła zeskrobać na wierzch ciasta?
    Lepsza margaryna, czy masło?

    Dzięki z góry
    Dorota

  • Autor: 555 Data: 2004-10-04 18:06:17

    ja robilam to ciasto i postaram sie odpowiedziec z doswiadczenia :)):
    - moja tortownica ma srednice 24 cm i z podanej porcji (1 szkl. maki + 1 szkl. kaszy manny + 1 szkl. cukru) wyszly bardzo cieniutkie 2 warstewki ciasta, za to jablek bylo baaaardzo duzo, pelniusienka tortownica;
    - zeskrobalam (a dokladniej pokroilam w cieniutkie plasterki) ok. 3/4 kostki margaryny;
    - nie uzywalam nigdy masla, ale podobno do wypiekow nie jest najlepsze..

    pozdrawiam

  • Autor: Wkn Data: 2004-10-04 22:29:47

    Tortownica średniej wielkości, czyli około 25 cm. Jabłka kwaśne, najlepiej antonówka, reneta, papierówka. Na wierzch 200 gram Kasi, wcześniej podmrożonej, żeby się łatwo kroiła w cienkie plastry, które układam na wierzchu ciasta.
    Jeśli szarlotkę robię z dwóch warstw ciasta i jednej jabłek, tłuszczem smaruję tylko spód tortownicy i wykładam plastrami wierzch ciasta. Jeżeli z dwóch warstw ciasta sypanego, dzielę między nie margarynę, na dolnej układając cieńszą warstwę.

  • Autor: dorka Data: 2004-10-05 09:26:39

    Dziękuję, dziewczyny, o to mi chodziło.

    Pozdrawiam
    Dorota

Przejdź do pełnej wersji serwisu