Napiszcie jak robicie kruszonkę taką do ciasta drożdżowego, ponieważ chciałabym zrobićciasto drożdżowe tylko z kruszonką i lukrem . A i jeszcze lukier jak robicie , może ktoś ma sprawdzone przepisy? Dziękuję z góry
czasami robie kruszonkę z mąki cukru pudru i topionego masla, trochę schładzam w lodówce; ciasto musi byc zwarte, ale nie sypiące
z najcześciej zagniatam cukier z mąką i masłem
zresztą z ciasta drożdżowego nalbardziej lubię kruszonkę:) raz przedobrzyłam z ilościa i wyszedł zakalec - ale też pyszny.
Lukier robie zawsze wg sposobu mojej babci Zofii: do miski z cukrem pudrem wlewam po kapce wrzątku i ucieram; z wodą trzeba uważać, zeby nie dac za dużo - kropla na blacie musi zstygnąć(nie rozlewać się) i najbardziej lubie do tego kroplę aromatu arakowego
Napiszcie jak robicie kruszonkę taką do ciasta drożdżowego, ponieważ chciałabym zrobićciasto drożdżowe tylko z kruszonką i lukrem . A i jeszcze lukier jak robicie , może ktoś ma sprawdzone przepisy? Dziękuję z góry
Dzięki Aga . Nie potrzebuję dokładnych proporcji ,bo również zrobię to na oko:-)
czasami robie kruszonkę z mąki cukru pudru i topionego masla, trochę schładzam w lodówce; ciasto musi byc zwarte, ale nie sypiące
z najcześciej zagniatam cukier z mąką i masłem
zresztą z ciasta drożdżowego nalbardziej lubię kruszonkę:) raz przedobrzyłam z ilościa i wyszedł zakalec - ale też pyszny.
Lukier robie zawsze wg sposobu mojej babci Zofii: do miski z cukrem pudrem wlewam po kapce wrzątku i ucieram; z wodą trzeba uważać, zeby nie dac za dużo - kropla na blacie musi zstygnąć(nie rozlewać się) i najbardziej lubie do tego kroplę aromatu arakowego