Forum

Kuchenne porady

Kruszonka

  • Autor: AgusiaMat Data: 2004-10-06 11:22:12

    Napiszcie jak robicie kruszonkę taką do ciasta drożdżowego, ponieważ chciałabym zrobićciasto drożdżowe tylko z kruszonką i lukrem . A i jeszcze lukier jak robicie , może ktoś ma sprawdzone przepisy? Dziękuję z góry

  • Autor: AgusiaMat Data: 2004-10-06 12:50:33

    Dzięki Aga . Nie potrzebuję dokładnych proporcji ,bo również zrobię to na oko:-)

  • Autor: Żona Zofia Data: 2004-10-06 15:15:50

    czasami robie kruszonkę z mąki cukru pudru i topionego masla, trochę schładzam w lodówce; ciasto musi byc zwarte, ale nie sypiące
    z najcześciej zagniatam cukier z mąką i masłem
    zresztą z ciasta drożdżowego nalbardziej lubię kruszonkę:) raz przedobrzyłam z ilościa i wyszedł zakalec - ale też pyszny.
    Lukier robie zawsze wg sposobu mojej babci Zofii: do miski z cukrem pudrem wlewam po kapce wrzątku i ucieram; z wodą trzeba uważać, zeby nie dac za dużo - kropla na blacie musi zstygnąć(nie rozlewać się) i najbardziej lubie do tego kroplę aromatu arakowego

Przejdź do pełnej wersji serwisu