Dzięki za odpowiedz.
Mam ochotę ja zrobić, bo te dzisiejsze kiełbasy to mało,że "sztuczne" (polepszacze, spulchniacze, wypełniacze) to jeszcze wszystkie w smaku podobne.
Mogę Cię poratować swoim przepisem na kiełbasę białą,którą robię w domu na Wielkanoc.Składniki:500g łopatki, 200g mięsa z szynki,1łyżeczka soli do peklowania,2 ząbki czosnku,sól,pieprz,kolendra,gorczyca,ziele angielskie,ok.1 szklanki wody przegotowanej i ok.2 mb.jelita wieprzowego.3/4 miesa kroje w niedużą kostkę resztę mielę w maszynce.Mieszam to razem dodając saletrę i część soli i zostawiam do następnego dnia.Na drugi dzień dodaję grubo zmielony pieprz tłuczoną gorczycę i kolendre,roztarty z solą czosnek i wodę.Wszystko bardzo dokładnie wyrobiam rękami,żeby masa mięsna zrobiła się jednolita.Tak przygotowaną masą napełniam jelita,trzeba uważać,aby nie potworzyły się pęcherzyki powietrza.Można je usunąć nakłuwając jelito szpilką.Wkładam kiełbasę do takiej ilości wrzącej wody,żeby przykryła kiełbasę i parzę ok. 1 godz.nie dopuszczając do wrzenia.Mozna podawać od razu na gorąco lub wyjąć i włozyć do zimnej wody,wyjąc i osuszyć.Jeśli masz warunki do wędzenia to zmniejszając ilość wody, mozna ją wędzić w zimnym dymie przez 5dni i bedzie kiełbaska wędzona,ale z braku warunków ja tego nie robię.Pozdrawiam i życzę smacznego eksperymentowania!
ja znalazłam kiełbasę domową : 5kg wieprzowiny,przyprawy korzenne tj,pieprz,ziele angielskie,czosnek i sól do smaku.Mięso pokroić w kostkę lub zmielić na grubym sicie to wszystko razem wymieszć dobrze dodając 1 szklanke wywaru z kości lub wodę.Acha i jeszcze majeranek dodać i napełnić przez maszynke do mięsa jelita wieprzowe .ten przepis jest z ksiązki z roku 1973 kiedyś robiłam
Jalowcowa sucha
6kg wp biodrowka lopatka
2kg wolowiny bez kosci
2kg sloniny lub podgardla
1dkg saletry
2dkg cukru
11/2dkg pieprzu
1dkg suchych jagod jalowca
Sol ja daje 1 lyzeczke na kg miesa
Z wieprzowiny wykrawmy 2kg miesa bez tluszczu.Mieso kroimy na kostke o boku 11/2-2cm.Pozostala ilosc wp mielimy w maszynce przez sitko z duzymi otworami.Mieso wolowe mielimy przez sitko z malymi otworami dwukrotnie.Pokrojone i zmielone mieso mieszamy z solai saletra,odstawiamy na 10 godz do zimnego pomieszczenia.
Slonine lub podgardle mielimy,dodajemy do miesa wraz z sola (dwie lyzeczki) i zmielonymi przyprawami.Wyrabiamy na jednolita mase i nakladamy do jelit(ja uzywam jelit cienkich).Tak przygotowana kielbase zawieszamy do obsuszenia.Wedzimy w zimnym dymie przez 10 dni po 2godz dziennie.Po uwedzeniu pozostawiamy kielbase przez kilka dni w wedzarni,w celu podsuszenia
pozdrawiam barbara
Mieso wolowe mielimy dwukrotnie w maszynce z malymi otworami.Zmielone mieso mieszamy z 1/5 ilosci soli oraz saletra i pozostawiamy na 8-10 godzin w zimnym pomieszczeniu.
Slonine kroimy w plastry grubosci 1-11/2 cm, a nastepnie w kostke.Pokrojona slonine dodajemy do miesa, dosypujemy reszte soli, papryke i pieprz, calosc wyrabiamy na jednolita mase.
Nakladamy do jelit. Krazki kielbasy zawieszamy w wedzarni do obsuszenia. Po 24 godzinach wedzimy kielbase w zimnym dymie 8-10 dni po 2 godz kazdorazowo.
Poszukaj w swoim mieście lub okolicy sklepu z artykułami dla masarni i sklepów mięsnych. (Zapytaj w pierwszym lepszym "mięsnym" o ten sklep.) Jakie cudeńka można tam spotkać!!! Polecam wizytę wszystkim miłośnikom kuchni!!!
Szukam przepisow do zrobienia samemu wysmienitej kielbasy swojskiej.Wszelkie receptury chetnie widziane.Z gory dziekuje i pozdrawiam wszystkich :-)
A jak wyjmujesz tą kiełbasę ze słoika ?
Dzięki za odpowiedz.
Mam ochotę ja zrobić, bo te dzisiejsze kiełbasy to mało,że "sztuczne" (polepszacze, spulchniacze, wypełniacze) to jeszcze wszystkie w smaku podobne.
Mogę Cię poratować swoim przepisem na kiełbasę białą,którą robię w domu na Wielkanoc.Składniki:500g łopatki, 200g mięsa z szynki,1łyżeczka soli do peklowania,2 ząbki czosnku,sól,pieprz,kolendra,gorczyca,ziele angielskie,ok.1 szklanki wody przegotowanej i ok.2 mb.jelita wieprzowego.3/4 miesa kroje w niedużą kostkę resztę mielę w maszynce.Mieszam to razem dodając saletrę i część soli i zostawiam do następnego dnia.Na drugi dzień dodaję grubo zmielony pieprz tłuczoną gorczycę i kolendre,roztarty z solą czosnek i wodę.Wszystko bardzo dokładnie wyrobiam rękami,żeby masa mięsna zrobiła się jednolita.Tak przygotowaną masą napełniam jelita,trzeba uważać,aby nie potworzyły się pęcherzyki powietrza.Można je usunąć nakłuwając jelito szpilką.Wkładam kiełbasę do takiej ilości wrzącej wody,żeby przykryła kiełbasę i parzę ok. 1 godz.nie dopuszczając do wrzenia.Mozna podawać od razu na gorąco lub wyjąć i włozyć do zimnej wody,wyjąc i osuszyć.Jeśli masz warunki do wędzenia to zmniejszając ilość wody, mozna ją wędzić w zimnym dymie przez 5dni i bedzie kiełbaska wędzona,ale z braku warunków ja tego nie robię.Pozdrawiam i życzę smacznego eksperymentowania!
Mam kilka przepisow na kielbase, podaj ktory Cie interesuje.
Kelbasa domowa
litewska
podlaska
kurpiowska
wiejska,wiejska wyborowa
polska
jalowcowa sucha
wegierska wedzona
Metka surowa wedzona
Serdelki
Pozdrawiam
Jeżeli można to prosiłabym o przepis na "kiełbasę domową".
Z góry "Dziekuję" :-)
ja znalazłam kiełbasę domową : 5kg wieprzowiny,przyprawy korzenne tj,pieprz,ziele angielskie,czosnek i sól do smaku.Mięso pokroić w kostkę lub zmielić na grubym sicie to wszystko razem wymieszć dobrze dodając 1 szklanke wywaru z kości lub wodę.Acha i jeszcze majeranek dodać i napełnić przez maszynke do mięsa jelita wieprzowe .ten przepis jest z ksiązki z roku 1973 kiedyś robiłam
Jałowcową suchą, baaardzo proooszę !
pozdrawiam
oleńka
Jalowcowa sucha
6kg wp biodrowka lopatka
2kg wolowiny bez kosci
2kg sloniny lub podgardla
1dkg saletry
2dkg cukru
11/2dkg pieprzu
1dkg suchych jagod jalowca
Sol ja daje 1 lyzeczke na kg miesa
Z wieprzowiny wykrawmy 2kg miesa bez tluszczu.Mieso kroimy na kostke o boku 11/2-2cm.Pozostala ilosc wp mielimy w maszynce przez sitko z duzymi otworami.Mieso wolowe mielimy przez sitko z malymi otworami dwukrotnie.Pokrojone i zmielone mieso mieszamy z solai saletra,odstawiamy na 10 godz do zimnego pomieszczenia.
Slonine lub podgardle mielimy,dodajemy do miesa wraz z sola (dwie lyzeczki) i zmielonymi przyprawami.Wyrabiamy na jednolita mase i nakladamy do jelit(ja uzywam jelit cienkich).Tak przygotowana kielbase zawieszamy do obsuszenia.Wedzimy w zimnym dymie przez 10 dni po 2godz dziennie.Po uwedzeniu pozostawiamy kielbase przez kilka dni w wedzarni,w celu podsuszenia
pozdrawiam barbara
DZIĘKI!!!
Witam!
Czy mogę poprosić o przepis na węgierską suchą
Dziekuję i pozdrawiam
Tomek
Kielbasa wegierska wedzona
8kg sloniny
2kg wolowiny
20 dkg soli
1 dkg saletry
1-1/2 dkg papryki
1 dkg pieprzu
jelita cienkie
Mieso wolowe mielimy dwukrotnie w maszynce z malymi otworami.Zmielone mieso mieszamy z 1/5 ilosci soli oraz saletra i pozostawiamy na 8-10 godzin w zimnym pomieszczeniu.
Slonine kroimy w plastry grubosci 1-11/2 cm, a nastepnie w kostke.Pokrojona slonine dodajemy do miesa, dosypujemy reszte soli, papryke i pieprz, calosc wyrabiamy na jednolita mase.
Nakladamy do jelit. Krazki kielbasy zawieszamy w wedzarni do obsuszenia. Po 24 godzinach wedzimy kielbase w zimnym dymie 8-10 dni po 2 godz kazdorazowo.
Pozdrawiam barbara
Wielkie dzięki!
Pozdrowionka
Tomcio
A gdzie się kupuje jelito cienkie?
Poszukaj w swoim mieście lub okolicy sklepu z artykułami dla masarni i sklepów mięsnych. (Zapytaj w pierwszym lepszym "mięsnym" o ten sklep.) Jakie cudeńka można tam spotkać!!! Polecam wizytę wszystkim miłośnikom kuchni!!!
Wiem wiem, w Poznaniu jest taki sklep przy ul. Wronieckiej.
Zawsze tam wydawałem dużo pieniędzy :))))))
Bahus
Użytkownik kwidzinska napisał w wiadomości:
>
> Mam kilka przepisow na kielbase, podaj ktory Cie interesuje.
> Kelbasa domowa
> litewska
> podlaska
> kurpiowska
> wiejska,wiejska wyborowa
> polska
> jalowcowa sucha
> wegierska wedzona
> Metka surowa wedzona
> Serdelki
> Pozdrawiam