Forum

Kuchenne porady

czerwony kurczak w chinskiej knajpie - jak??

  • Autor: ftorek Data: 2004-10-11 14:43:01

    witam

    mam problem - jesli bywacie w chinskich knajpach (czy w ogole daleko-wschodnich) - jak zamoowicie kurczaka po wietnamsku (na goracym polmisku) - z reguly dostaniecie kurczaczka w kawalkach zasmazonego z cebulka w takim czerwonym (brazawym) sosie - co to jest?? jak to uzyskac?? to sie kupuje czy trzeba zrobic samemu?? - intryguja mnie te pytania od dluzszego czasu - troche experymentowalem z sosami sojowymi - ale nie moge uzyskac efektu jak w knajpie

    pozdrawiam i dzieki z goory

  • Autor: beacia Data: 2004-10-11 22:18:20

    Szczerze mówiąc nie byłam nigdy w takich restauracjach i nie wiem jak to danie konkretnie wygląda i smakuje.Ale mam jaden przepis i tam są kawałki kurczaka optoczone w cieście naleńikowym jest terz cebulka i orzeszki ziemne oraz pomidory z puszki.Ale całej tej potrawie nadaje taki specyiczny smak i kolor przyprawam która nazywa się "czubryca czerwona" moja koleżanka kupiła ją na targu.może w tym tkwi sekret.Pozdrawiam Beacia.

  • Autor: ftorek Data: 2004-10-11 22:21:05

    dzienks - poprobuje

  • Autor: Raczadam Data: 2008-08-13 16:07:22

    Kurczaka trzeba obsmażyc w karmelu :) wtedy on uzyskuje taki ciekawy kolor. Dokładny przepis znajdziesz po moim Loginem Raczadam. POzdrawiam

  • Autor: Dorotaxx Data: 2008-08-13 20:21:33

    opisałaś moje ulubione danie, Kurczaka Wiet Nam !! Cos pysznego! Na pewno jest duzo cebulki, czosnku i ostre przyprawy , mysle ze moze byc tak jak pisze Raczadam , ze kurczak jest podsmazany w karmelu.
    Jesli będe następnym razem w chinskiej knajpce to postaram sie podpytac dokladnie jaki sos jest w tym daniu,
    Pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu