Owoce umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, obgotować w niewielkiej ilości wody, po czym osączyć na sicie.
Z cukru i prawie półtorej szklanki wody zagotować syrop.
Włożyć do niego osączone owoce i gotować na wolnym ogniu, aż staną się szkliste.
Z powierzchni konfitury usunąć szumowiny.
Gotującą się konfiturę rozłożyć do gorących wyprażonych słoików i od razu je zakręcać.
Konfitury z pigwy
1 kg pigwy
1 kg cukru
Owoce umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, obgotować w niewielkiej ilości wody, po czym osączyć na sicie.
Z cukru i prawie półtorej szklanki wody zagotować syrop.
Włożyć do niego osączone owoce i gotować na wolnym ogniu, aż staną się szkliste.
Z powierzchni konfitury usunąć szumowiny.
Gotującą się konfiturę rozłożyć do gorących wyprażonych słoików i od razu je zakręcać.
Żródło internet
Bahus
Strona http://kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=3295 Pozdrawiam!
rysiu: poprawiłem adres i wykasowalem niepotrzebne posty
Moderator Bahus