Forum

Kuchenne porady

Ciasto drożdżowe.

  • Autor: strzelec4 Data: 2004-10-11 21:54:26

    Gdy upiekę drożdżaka, ładnie wyrośnie, a przed wyjęciem opada środek może wiecie czym jest to spowodowane? POMOCY!

  • Autor: lubczyk69 Data: 2004-10-12 07:52:27

    Użytkownik strzelec4 napisał w wiadomości:
    > Gdy upiekę drożdżaka, ładnie wyrośnie, a przed wyjęciem opada środek może
    > wiecie czym jest to spowodowane? POMOCY!

    Za wysoka temperatura na wstępie pieczenia. Ciasto na zewnątrz, tzn. przy brzegach formy za wcześnie się upiekło. W takiej postaci stało się "izolatorem" termicznym i nie dopuszcza wysokiej temperatury do środka. "Jądro" jest lekko niedopieczone, bo ścianki "porów ciasta" nie zdołały wystarczająco zesztywnieć. Dlatego opada pod własnym ciężarem. Proste jak sznurek (jak się wie, a od teraz już wiesz)

  • Autor: strzelec4 Data: 2004-10-12 19:20:45

    Dzięki, wypróbuję.

Przejdź do pełnej wersji serwisu