Użytkownik strzelec4 napisał w wiadomości:
> Gdy upiekę drożdżaka, ładnie wyrośnie, a przed wyjęciem opada środek może
> wiecie czym jest to spowodowane? POMOCY!
Za wysoka temperatura na wstępie pieczenia. Ciasto na zewnątrz, tzn. przy brzegach formy za wcześnie się upiekło. W takiej postaci stało się "izolatorem" termicznym i nie dopuszcza wysokiej temperatury do środka. "Jądro" jest lekko niedopieczone, bo ścianki "porów ciasta" nie zdołały wystarczająco zesztywnieć. Dlatego opada pod własnym ciężarem. Proste jak sznurek (jak się wie, a od teraz już wiesz)
Gdy upiekę drożdżaka, ładnie wyrośnie, a przed wyjęciem opada środek może wiecie czym jest to spowodowane? POMOCY!
Użytkownik strzelec4 napisał w wiadomości:
> Gdy upiekę drożdżaka, ładnie wyrośnie, a przed wyjęciem opada środek może
> wiecie czym jest to spowodowane? POMOCY!
Za wysoka temperatura na wstępie pieczenia. Ciasto na zewnątrz, tzn. przy brzegach formy za wcześnie się upiekło. W takiej postaci stało się "izolatorem" termicznym i nie dopuszcza wysokiej temperatury do środka. "Jądro" jest lekko niedopieczone, bo ścianki "porów ciasta" nie zdołały wystarczająco zesztywnieć. Dlatego opada pod własnym ciężarem. Proste jak sznurek (jak się wie, a od teraz już wiesz)
Dzięki, wypróbuję.