Forum

Kuchenne porady

pasteryzowanie

  • Autor: trel Data: 2004-10-12 20:37:22

    Pasteryzowałam słoiki z sałatką na zimę w/g przepisu 2 min. od momentu zagotowania.Po skończonym pasteryzowaniu mogę jednak odkręcić wieczko bez większego problemu.Czy tak zamknięte przetrzymaja zimę, czy trzeba psteryzować je dłużej? Bardzo proszę o informację.
    trel

  • Autor: zosia-k Data: 2004-10-12 21:34:32

    według mnie to za mało 2 min powinno sie pasteryzować co najmniej 10 min i słoik odwrócić do góry dnem i tak niech wystygnie

  • Autor: trel Data: 2004-10-13 10:06:22

    Dziękuję za podpowiedż.Spróbuję zgodnie z Twoją radą pasteryzować 10 min. Mam nadzieje, że się zamkną. trel

  • Autor: asiapiejko Data: 2004-10-20 11:55:05

    ja pasteryzyję ok. 15-20 minut. Wtedy napewno słoiki dobrze się zassą hihi zassają??? I tak przetrzymają w piwnicy nawet więcej niż rok. pozdrawiam.

  • Autor: agee Data: 2004-10-20 12:43:38

    Koniecznie odwróć gorący słoik do góry dnem i niech tak stygnie. Na pewno się zamknie.

  • Autor: trel Data: 2004-10-20 15:22:17

    Dziękuję za rady. Mam jednak jedną watpliwość: czy z sałatki jarzynowej,jeżeli będę ja pasteryzowała 15-20min. nie zrobi się zupa?

  • Autor: agee Data: 2004-10-20 16:33:30

    Pasteryzuj 10 min, wyjmij słoiki i odwróć do góry dnem. Będą dobre.

Przejdź do pełnej wersji serwisu