Pasteryzowałam słoiki z sałatką na zimę w/g przepisu 2 min. od momentu zagotowania.Po skończonym pasteryzowaniu mogę jednak odkręcić wieczko bez większego problemu.Czy tak zamknięte przetrzymaja zimę, czy trzeba psteryzować je dłużej? Bardzo proszę o informację.
trel
Pasteryzowałam słoiki z sałatką na zimę w/g przepisu 2 min. od momentu zagotowania.Po skończonym pasteryzowaniu mogę jednak odkręcić wieczko bez większego problemu.Czy tak zamknięte przetrzymaja zimę, czy trzeba psteryzować je dłużej? Bardzo proszę o informację.
trel
według mnie to za mało 2 min powinno sie pasteryzować co najmniej 10 min i słoik odwrócić do góry dnem i tak niech wystygnie
Dziękuję za podpowiedż.Spróbuję zgodnie z Twoją radą pasteryzować 10 min. Mam nadzieje, że się zamkną. trel
ja pasteryzyję ok. 15-20 minut. Wtedy napewno słoiki dobrze się zassą hihi zassają??? I tak przetrzymają w piwnicy nawet więcej niż rok. pozdrawiam.
Koniecznie odwróć gorący słoik do góry dnem i niech tak stygnie. Na pewno się zamknie.
Dziękuję za rady. Mam jednak jedną watpliwość: czy z sałatki jarzynowej,jeżeli będę ja pasteryzowała 15-20min. nie zrobi się zupa?
Pasteryzuj 10 min, wyjmij słoiki i odwróć do góry dnem. Będą dobre.