Forum

Kuchenne porady

Gotujemy bigos, dołączycie się?

  • Autor: dorka Data: 2004-10-14 15:02:35

    Dni coraz chłodniejsze, pora na bigos:)
    Zakupiłam 3 kg kapuchy o właściwej "kwaśności", wędzone żeberka, pręgę wołową, karkówkę, kiełbasę jałowcową, w sumie mięsnych dodatków jest około 1,5 kg.
    Dzień pierwszy: kapucha gotuje się w towarzystwie żeberek, liści laurowych i ziela ang. W oddzielnym garnuszku gotują się namoczone uprzednio suszone grzyby w ilości damskiej garści. Pachnie fajnie:)
    Pokroję grzyby, obskubię żeberka, mięso i grzyby do gara, kości do kosza, gar na balkon i to by było na dziś wszystko.
    U mnie bigos gotuje się minimum cztery dni. Jutro ciąg dalszy bigosowania, oczywiście się z wami podzielę:)
    Bigos, to cały rytuał u mnie, a u Was?

    Pozdrawiam
    Dorota

  • Autor: IK Data: 2004-10-14 15:14:57

    A suszone śliwki, a miód, a przecier pomidorowy, a tarty ziemniaczek w którym dniu?
    Ale pachnie.
    IK

  • Autor: dorka Data: 2004-10-14 15:36:52

    Śliwkę dodam później, reszty w ogóle. Marzy mi się kawałek dziczyzny...

  • Autor: rawa111 Data: 2004-10-14 15:53:34

    a szklaneczke wina czerwonego wytrawnego ?do bigosiku oczywiscie

  • Autor: Animozja Data: 2004-10-15 11:13:56

    Precz z miodem i ziemniaczkiem! Niech żyje kminek!

  • Autor: klio Data: 2004-10-15 11:18:57

    i majeranek i tymianek!!!!!

Przejdź do pełnej wersji serwisu