Poradźcie, co mam zrobić z gruszek, jeśli od dwóch lat kompot po kilku dniach mętnieje i się po prostu psuje (do tej pory tego nie było - czyli przepis dobry). Czy to może być kwestia odmiany. Dajcie jakiś inny przepis na coś z gruszek, ale nieskomplikowany. Jak mi nie pomożecie to wykarczuję to cholerne drzewsko. Gruszki są twarde, nie do końca dojrzałe więc to nie to.
Mam podobne gruszki, tzn. twarde jak kamień i doskonałe w smaku jak dojrzeją. Rzecz w tym, że aby dojrzały trzeba je zrywać z drzewa i luźno układać na półce w czhłodnym miejscu.Nie mogą byc poobijane, gdyz wtedy się psują.Trochę kłopotliwe.Jestem leniwcem więc przetwarzam je w najprostszy znany mi sposób i zapewniam Cię, że są bardzo dobre.
Przepis: 1kg gruszek
0,5 l 6% octu
o,30 dag cukru
3-4 goździki
2-3 kulki ziela angieskiego
kilka ziaren pieprzu
0,5 łyżeczki cynamonu
Wszystko razem wrzucam do garnka i gotuję na małym gazie około 2 - 3 godzin.Wyłaczam,kiedy patyk od szaszłyka bez większego oporu przechodzi przez gniazdo nasienne.
2 i 3 dnia gotuję je powtórnie 30 min. i 15 min (od zagotowania).Gorące przekładam do glinianego garnka zakrywam celofanem (może być papier pergamionowy,śniadaniowy) obwiązuję gumką i gotowe.W chłodnym miejscu wytrzymuja zimę.
1-5 kg gruszek
30 dag cukru
3 szklanki octu z białego wina
cytryna
4 liście laurowe
2 łyżeczki ziarenek gorczycy
1 łyżeczka goździków
Gruszki obierz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, a miąższ owoców potnij na cząstki. W rondlu zagotuj ocet z 2 szklankami wody, cytryną, cukrem oraz przyprawami i trzymaj go na ogniu tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gruszki przełóż do umytych i wyparzonych słoików, zalej przecedzonym płynem w takiej ilości, aby całkowicie przykryły owoce. Słoiki szczelnie zamknij, wstaw do szerokiego garnka i wlej do niego tyle wody, aby słoiki były zanurzone do 3/4 jego wysokości. Pasteryzuje się je w temperaturze 90°C przez około 30 minut. Gruszki możesz również pasteryzować w piekarniku w temperaturze 100°C (tak długo, aż ich zawartość zacznie się perlić).
Poradźcie, co mam zrobić z gruszek, jeśli od dwóch lat kompot po kilku dniach mętnieje i się po prostu psuje (do tej pory tego nie było - czyli przepis dobry). Czy to może być kwestia odmiany. Dajcie jakiś inny przepis na coś z gruszek, ale nieskomplikowany. Jak mi nie pomożecie to wykarczuję to cholerne drzewsko. Gruszki są twarde, nie do końca dojrzałe więc to nie to.
Dzięki. Gruszki są super na surowo, ale całkiem jak się okazuje nie spisują się w kompocie. A kompot gruszkowy to jest to. Pozdrawiam
Mam podobne gruszki, tzn. twarde jak kamień i doskonałe w smaku jak dojrzeją. Rzecz w tym, że aby dojrzały trzeba je zrywać z drzewa i luźno układać na półce w czhłodnym miejscu.Nie mogą byc poobijane, gdyz wtedy się psują.Trochę kłopotliwe.Jestem leniwcem więc przetwarzam je w najprostszy znany mi sposób i zapewniam Cię, że są bardzo dobre.
Przepis: 1kg gruszek
0,5 l 6% octu
o,30 dag cukru
3-4 goździki
2-3 kulki ziela angieskiego
kilka ziaren pieprzu
0,5 łyżeczki cynamonu
Wszystko razem wrzucam do garnka i gotuję na małym gazie około 2 - 3 godzin.Wyłaczam,kiedy patyk od szaszłyka bez większego oporu przechodzi przez gniazdo nasienne.
2 i 3 dnia gotuję je powtórnie 30 min. i 15 min (od zagotowania).Gorące przekładam do glinianego garnka zakrywam celofanem (może być papier pergamionowy,śniadaniowy) obwiązuję gumką i gotowe.W chłodnym miejscu wytrzymuja zimę.
Gruszki na słodko-kwaśno
1-5 kg gruszek
30 dag cukru
3 szklanki octu z białego wina
cytryna
4 liście laurowe
2 łyżeczki ziarenek gorczycy
1 łyżeczka goździków
Gruszki obierz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne, a miąższ owoców potnij na cząstki. W rondlu zagotuj ocet z 2 szklankami wody, cytryną, cukrem oraz przyprawami i trzymaj go na ogniu tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gruszki przełóż do umytych i wyparzonych słoików, zalej przecedzonym płynem w takiej ilości, aby całkowicie przykryły owoce. Słoiki szczelnie zamknij, wstaw do szerokiego garnka i wlej do niego tyle wody, aby słoiki były zanurzone do 3/4 jego wysokości. Pasteryzuje się je w temperaturze 90°C przez około 30 minut. Gruszki możesz również pasteryzować w piekarniku w temperaturze 100°C (tak długo, aż ich zawartość zacznie się perlić).