Forum

Kuchenne porady

Do wkn i nie tylko pytanie o "dziada"

  • Autor: dorka Data: 2004-10-15 20:37:39

    Jutro chcę upiec to ciasto, nie wiem dwóch rzeczy: czy rodzynki suche dodać, czy uprzednio namoczone?
    W kwestii jabłek: może być antonówka?

    Z góry dzięki za odpowiedź.

  • Autor: 555 Data: 2004-10-15 23:00:40

    mysle, ze antonowki to jedne z lepszych jablek do ciasta.. generalnie do ciast uzywa sie odmian tzw. przerobowych (wlasnie antonowka do nich nalezy, rowniez moja ulubiona szara reneta), podobno niezle sprawdzaja sie tez odmiany stolowe.. absolutnie nie nadaja sie odmiany deserowe, podobno maja za malo pektyn..
    jesli chodzi o rodzynki, to nigdy nie namaczam do ciast pieczonych (tylko ewentualnie do deserow lub ciast na zimno).. po prostu w czasie pieczenia one same nawilgotnieja :))

    pozdrawiam

  • Autor: dorka Data: 2004-10-15 23:40:59

    Dzieki, piateczko potrojna, za wskazowki.
    Milej nocki i pozdrawiam rowniez:)

Przejdź do pełnej wersji serwisu