Masz tu co prawda przepis na makaron tagiatelle z tym sosem.
pozdrawiam
Tomek
Tagliatele carbonarra
Składniki
4 żółtka jaja
1 całe jajko
2 ząbki czosnku
200 g sera typu camembert
1 łyżka startego parmezanu.
500 ml śmietanki słodkiej 30%
100 g wędzonego boczku
200 g makaronu tagliatele lub spaghetti
sałata roszponka lub natka pietruszki do dekoracji
sól, pieprz, oliwa z oliwek
Ziarenka Smaku
Sposób przyrządzenia:
Żółtka mieszamy trzepaczką rózgową, dodajemy połowę śmietany, sól i pieprz.
Boczek kroimy w cienkie paski i smażymy na patelni, studzimy.
Do zimnego rondla wlewamy śmietankę wymieszaną z żółtkami i podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając.
Gdy sos zaczyna gęstnieć dodajemy boczek i posiekany czosnek. Dalej podgrzewamy aż sos nabierze właściwej konsystencji. Musimy pamiętać o tym, że sos nie może się mocno gotować (bo zrobi się nam jajecznica).
Makaron gotujemy na pół twardo (al dente), odcedzamy i mieszamy z sosem.
Wykładamy na talerz i posypujemy świeżo tartym parmezanem. Dekorujemy natką pietruszki lub sałatą roszponką.
Opcjonalnie: zamiast boczku możemy rozpuścić w śmietanie pokrojony w drobną kostkę ser typu camembert. Ser dodajemy do śmietany, podgrzewamy i na koniec dopiero dodajemy 1 całe jajo, pół łyżeczki Ziarenek Smaku i posiekany ząbek czosnku. Pamiętajmy, żeby ciągle sos mieszać, bo inaczej ser się przypali. W ten sposób otrzymamy smaczną wersję dania dla wegetarian.
w Polsce w menu wielu pizzeri jest cos, co sie nazywa Pizza Carbonara, ale co to za cudo, to nie wiem.. mysle, ze stad sie wzielo pytanie..
ja rowniez robie tylko makarony carbonara..
Ludziska,szukam przepisu na sos carbonara do pizzy i nigdzie nie moge znalezc .Pomozcie!Z gory dziekuje.
Masz tu co prawda przepis na makaron tagiatelle z tym sosem.
pozdrawiam
Tomek
Tagliatele carbonarra
Składniki
4 żółtka jaja
1 całe jajko
2 ząbki czosnku
200 g sera typu camembert
1 łyżka startego parmezanu.
500 ml śmietanki słodkiej 30%
100 g wędzonego boczku
200 g makaronu tagliatele lub spaghetti
sałata roszponka lub natka pietruszki do dekoracji
sól, pieprz, oliwa z oliwek
Ziarenka Smaku
Sposób przyrządzenia:
Żółtka mieszamy trzepaczką rózgową, dodajemy połowę śmietany, sól i pieprz.
Boczek kroimy w cienkie paski i smażymy na patelni, studzimy.
Do zimnego rondla wlewamy śmietankę wymieszaną z żółtkami i podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając.
Gdy sos zaczyna gęstnieć dodajemy boczek i posiekany czosnek. Dalej podgrzewamy aż sos nabierze właściwej konsystencji. Musimy pamiętać o tym, że sos nie może się mocno gotować (bo zrobi się nam jajecznica).
Makaron gotujemy na pół twardo (al dente), odcedzamy i mieszamy z sosem.
Wykładamy na talerz i posypujemy świeżo tartym parmezanem. Dekorujemy natką pietruszki lub sałatą roszponką.
Opcjonalnie: zamiast boczku możemy rozpuścić w śmietanie pokrojony w drobną kostkę ser typu camembert. Ser dodajemy do śmietany, podgrzewamy i na koniec dopiero dodajemy 1 całe jajo, pół łyżeczki Ziarenek Smaku i posiekany ząbek czosnku. Pamiętajmy, żeby ciągle sos mieszać, bo inaczej ser się przypali. W ten sposób otrzymamy smaczną wersję dania dla wegetarian.
Nigdy nie slyszalam o sosie carbonara dodawanego do pizzy.Ja przygotowuje sos carbonara do makaronow.Ciao
w Polsce w menu wielu pizzeri jest cos, co sie nazywa Pizza Carbonara, ale co to za cudo, to nie wiem.. mysle, ze stad sie wzielo pytanie..
ja rowniez robie tylko makarony carbonara..
pozdrawiam