Forum

Kuchenne porady

Budyń na placku

• Autor: mala30 Data: 2004-10-19 13:28:41

Mam pytanie-ile na jeden budyń dodać białek żeby po upieczeniu ten budyń był ok.Chodzi mi o jabłecznik mroczkowy.Wyszedł mi przepyszny ten placek ale nie podobał mi się ten budyń właśnie.Może napiszecie mi ile tych białek dajecie bo ja chyba przesadziłam.Ale placek był i tak pyszny,dzieci się zajadały.

• Autor: mala30 Data: 2004-10-19 17:36:57

Czy nikt mi nie odpowie?.Wiem że to prozaiczne pytanie,ale nie piekę aż tak dużo i czasami potrzebuję rady-pliss

• Autor: mala30 Data: 2004-10-19 18:23:57

Ciekawe czy mogę położyć sam budyń?,muszę go piec znowu bo moich trzech chłopców się domaga.Może wreszcie ktoś się odezwie?

• Autor: Kociando Data: 2004-10-19 19:25:14

Ja sie odezwe, zeby Ci ne bylo przykro :-)
    Niestety, nie lubie budyniu, dlatego nie moge Ci pomoc, ale na pewno ktos sie odezwie. Czasem trzeba poczekac troszke dluzej, ale ratunek nadejdzie. Glowy do gory.

pozdrawiam monika

• Autor: mala30 Data: 2004-10-19 20:10:05

Dzięki za miłe słowa.

• Autor: trel Data: 2004-10-19 21:13:51

w przepisie podamo,żę do zrobienia ciasta potrzebne są 2 jajka całe i 4 żółtka.Wynika z tego ,że do zagospodarowania pozostają 4 białka.Sadzę więc,że to właśnie jest ta potrzebna ilość.Niewątpliwie
    musisz je ubić na bardzo sztywną pianę (moze z odrobiną soli) i dodawać do budyniu po troszeczku,np. po jednej łyżce i delikatnie mieszać.Ja mieszam ciasto z białkami widelcem, tak jakbym dalej ubijała pianę (nie opada białko).Nie wiem czy pomogłam ale chęci też się liczą.

• Autor: mala30 Data: 2004-10-19 23:21:13

Tak i też zrobiłam właśnie dzisiaj -i znowu to samo-ta masa budyniwa jest nie taka jak trzeba za luźna.Ubiłam białka na sztywno ale bez soli,łączyłam wolno no i wyszło tak samo jak poprzednio.Ta masa po upieczeniu jest jakaś za luźnawa.Budynie miałam z Winiar nie wiem może nieodpowiednie czy co?.Dzięki za dobre chęci,każda rada się przyda.Pozdrawiam.

• Autor: ataebka1 Data: 2006-10-18 15:26:31

A ja ubijam cztery białka na gęstą pianę i biorę się za gotowanie budyniu. Przyrządzam go według przepisu producenta. Na ogól jeden budyń jest na 1/2 litra mleka. Wybieram budyń o smaku śmietankowym lub waniliowym. Gdy budyń jest już gęsty, zdejmuję garnek z ognia i do gorącego budyniu wrzucam szybko ubitą wcześniej pianę. Mieszam energicznie łyżką i gotowe. Masa jest bardzo puszysta. Nakładam ją na warstwę musu na cieście, a na to kratkę z ciasta. TO tyle, ciasto wędruje do piekarnika.
    Pozdrawiam

• Autor: estanish Data: 2006-10-18 18:00:20

No to ja mam pytanie : Nie podpływa wam wodą budyń ze slepu??? bo ile razy ja coś robię z takim budyniem robi się bleee rozwodniowy Ewa

• Autor: renataz36 Data: 2006-10-18 18:21:36

Nie wiem czy bardzo się na tym znam ale kilkakrotnie robiłam ciasto z budyniami i zawsze robię budyń na połowie mleka podanego w przepisie na opakowaniu. Pozdrówka

• Autor: estanish Data: 2006-10-19 14:31:06

Dzięki za radę może to jest metoda Pozdrawiam Ewa

• Autor: vena1980 Data: 2006-10-19 20:42:55

Ja też tak robię i wychodzi.

• Autor: bobmalgorzata Data: 2010-01-07 16:59:30

Temat już dawny, ale odświeżam, bo mam problem w tym temacie.
    Kupiłam Budyń Gellwe, takie rodzinne opakowanie, piszą na 1 litr mleka!
    Nie zerknęłam w sklepie że na 1 budyń w przepisie trzeba dać 1 litr mleka!
    Boziu drogi skąd ja teraz tyle mleka wytrzasnę na 3 budynie-bo tyle mi potrzeba??:((
    A tak na poważnie zaczęłam robić placek i niestety chyba będę musiała zrobić z mniejszej ilości, bo nie mam innego wyjścia,
    tylko jest problem czy nie popsuje budyniu?
    Bo czasem w przepisach niektórzy piszą, że dają mniej mleka niż w przepisie, nie wiem czy tak można
    i nie wiem ile mniej tego mleka mogę dodać żeby coś nie zepsuć?
    A w przepisie na placek mam konkretnie napisane że na 2 budynie trzeba dać 3 szklanki mleka, ale nikt nie przypuszczał.
     że do mojego budyniu trzeba aż 1 litr.:(
    Pozdrawiam

• Autor: justine75 Data: 2010-01-07 20:56:42

Więc Ty najwidoczniej musisz dać 3 szklanki mleka na 1 budyń.W przepisach przeważnie chodzi o budyń na 0.5l mleka:)
    Pozdrawiam:)

• Autor: as Data: 2010-01-08 20:09:14

Wnioskuję że w przepisie masz budyń na 0,5 litra. Ty kupiłaś budyń na 1 litr czyli 2 razy większy. Budyń został zrobiony z połowy mleka by był sztywniejszy. Jeżeli Ty dasz swoje 3 budynie to będziesz mieć kremu 2 razy więcej niż w przepisie a chyba tego nie chcesz. Powinnaś więc nie dawać 3 budyni twoich tylko 1,5 i przygotować jak mówi autor w 3 szklankach mleka.  Ja bym tak zrobiła.

• Autor: bobmalgorzata Data: 2010-01-13 11:59:45

Przygotowałam własnie w 3 szklankach 2 budynie.
    Dziękuję za odpowiedź.
    pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu