Mam pytanie-ile na jeden budyń dodać białek żeby po upieczeniu ten budyń był ok.Chodzi mi o jabłecznik mroczkowy.Wyszedł mi przepyszny ten placek ale nie podobał mi się ten budyń właśnie.Może napiszecie mi ile tych białek dajecie bo ja chyba przesadziłam.Ale placek był i tak pyszny,dzieci się zajadały.
Ja sie odezwe, zeby Ci ne bylo przykro :-)
Niestety, nie lubie budyniu, dlatego nie moge Ci pomoc, ale na pewno ktos sie odezwie. Czasem trzeba poczekac troszke dluzej, ale ratunek nadejdzie. Glowy do gory.
w przepisie podamo,żę do zrobienia ciasta potrzebne są 2 jajka całe i 4 żółtka.Wynika z tego ,że do zagospodarowania pozostają 4 białka.Sadzę więc,że to właśnie jest ta potrzebna ilość.Niewątpliwie
musisz je ubić na bardzo sztywną pianę (moze z odrobiną soli) i dodawać do budyniu po troszeczku,np. po jednej łyżce i delikatnie mieszać.Ja mieszam ciasto z białkami widelcem, tak jakbym dalej ubijała pianę (nie opada białko).Nie wiem czy pomogłam ale chęci też się liczą.
Tak i też zrobiłam właśnie dzisiaj -i znowu to samo-ta masa budyniwa jest nie taka jak trzeba za luźna.Ubiłam białka na sztywno ale bez soli,łączyłam wolno no i wyszło tak samo jak poprzednio.Ta masa po upieczeniu jest jakaś za luźnawa.Budynie miałam z Winiar nie wiem może nieodpowiednie czy co?.Dzięki za dobre chęci,każda rada się przyda.Pozdrawiam.
A ja ubijam cztery białka na gęstą pianę i biorę się za gotowanie budyniu. Przyrządzam go według przepisu producenta. Na ogól jeden budyń jest na 1/2 litra mleka. Wybieram budyń o smaku śmietankowym lub waniliowym. Gdy budyń jest już gęsty, zdejmuję garnek z ognia i do gorącego budyniu wrzucam szybko ubitą wcześniej pianę. Mieszam energicznie łyżką i gotowe. Masa jest bardzo puszysta. Nakładam ją na warstwę musu na cieście, a na to kratkę z ciasta. TO tyle, ciasto wędruje do piekarnika. Pozdrawiam
Nie wiem czy bardzo się na tym znam ale kilkakrotnie robiłam ciasto z budyniami i zawsze robię budyń na połowie mleka podanego w przepisie na opakowaniu. Pozdrówka
Temat już dawny, ale odświeżam, bo mam problem w tym temacie. Kupiłam Budyń Gellwe, takie rodzinne opakowanie, piszą na 1 litr mleka! Nie zerknęłam w sklepie że na 1 budyń w przepisie trzeba dać 1 litr mleka! Boziu drogi skąd ja teraz tyle mleka wytrzasnę na 3 budynie-bo tyle mi potrzeba??:(( A tak na poważnie zaczęłam robić placek i niestety chyba będę musiała zrobić z mniejszej ilości, bo nie mam innego wyjścia, tylko jest problem czy nie popsuje budyniu? Bo czasem w przepisach niektórzy piszą, że dają mniej mleka niż w przepisie, nie wiem czy tak można i nie wiem ile mniej tego mleka mogę dodać żeby coś nie zepsuć? A w przepisie na placek mam konkretnie napisane że na 2 budynie trzeba dać 3 szklanki mleka, ale nikt nie przypuszczał. że do mojego budyniu trzeba aż 1 litr.:( Pozdrawiam
Wnioskuję że w przepisie masz budyń na 0,5 litra. Ty kupiłaś budyń na 1 litr czyli 2 razy większy. Budyń został zrobiony z połowy mleka by był sztywniejszy. Jeżeli Ty dasz swoje 3 budynie to będziesz mieć kremu 2 razy więcej niż w przepisie a chyba tego nie chcesz. Powinnaś więc nie dawać 3 budyni twoich tylko 1,5 i przygotować jak mówi autor w 3 szklankach mleka. Ja bym tak zrobiła.
Mam pytanie-ile na jeden budyń dodać białek żeby po upieczeniu ten budyń był ok.Chodzi mi o jabłecznik mroczkowy.Wyszedł mi przepyszny ten placek ale nie podobał mi się ten budyń właśnie.Może napiszecie mi ile tych białek dajecie bo ja chyba przesadziłam.Ale placek był i tak pyszny,dzieci się zajadały.
Czy nikt mi nie odpowie?.Wiem że to prozaiczne pytanie,ale nie piekę aż tak dużo i czasami potrzebuję rady-pliss
Ciekawe czy mogę położyć sam budyń?,muszę go piec znowu bo moich trzech chłopców się domaga.Może wreszcie ktoś się odezwie?
Ja sie odezwe, zeby Ci ne bylo przykro :-)
Niestety, nie lubie budyniu, dlatego nie moge Ci pomoc, ale na pewno ktos sie odezwie. Czasem trzeba poczekac troszke dluzej, ale ratunek nadejdzie. Glowy do gory.
pozdrawiam monika
Dzięki za miłe słowa.
w przepisie podamo,żę do zrobienia ciasta potrzebne są 2 jajka całe i 4 żółtka.Wynika z tego ,że do zagospodarowania pozostają 4 białka.Sadzę więc,że to właśnie jest ta potrzebna ilość.Niewątpliwie
musisz je ubić na bardzo sztywną pianę (moze z odrobiną soli) i dodawać do budyniu po troszeczku,np. po jednej łyżce i delikatnie mieszać.Ja mieszam ciasto z białkami widelcem, tak jakbym dalej ubijała pianę (nie opada białko).Nie wiem czy pomogłam ale chęci też się liczą.
Tak i też zrobiłam właśnie dzisiaj -i znowu to samo-ta masa budyniwa jest nie taka jak trzeba za luźna.Ubiłam białka na sztywno ale bez soli,łączyłam wolno no i wyszło tak samo jak poprzednio.Ta masa po upieczeniu jest jakaś za luźnawa.Budynie miałam z Winiar nie wiem może nieodpowiednie czy co?.Dzięki za dobre chęci,każda rada się przyda.Pozdrawiam.
A ja ubijam cztery białka na gęstą pianę i biorę się za gotowanie budyniu. Przyrządzam go według przepisu producenta. Na ogól jeden budyń jest na 1/2 litra mleka. Wybieram budyń o smaku śmietankowym lub waniliowym. Gdy budyń jest już gęsty, zdejmuję garnek z ognia i do gorącego budyniu wrzucam szybko ubitą wcześniej pianę. Mieszam energicznie łyżką i gotowe. Masa jest bardzo puszysta. Nakładam ją na warstwę musu na cieście, a na to kratkę z ciasta. TO tyle, ciasto wędruje do piekarnika.
Pozdrawiam
No to ja mam pytanie : Nie podpływa wam wodą budyń ze slepu??? bo ile razy ja coś robię z takim budyniem robi się bleee rozwodniowy
Ewa
Nie wiem czy bardzo się na tym znam ale kilkakrotnie robiłam ciasto z budyniami i zawsze robię budyń na połowie mleka podanego w przepisie na opakowaniu. Pozdrówka
Dzięki za radę może to jest metoda Pozdrawiam Ewa
Ja też tak robię i wychodzi.
Temat już dawny, ale odświeżam, bo mam problem w tym temacie.
Kupiłam Budyń Gellwe, takie rodzinne opakowanie, piszą na 1 litr mleka!
Nie zerknęłam w sklepie że na 1 budyń w przepisie trzeba dać 1 litr mleka!
Boziu drogi skąd ja teraz tyle mleka wytrzasnę na 3 budynie-bo tyle mi potrzeba??:((
A tak na poważnie zaczęłam robić placek i niestety chyba będę musiała zrobić z mniejszej ilości, bo nie mam innego wyjścia,
tylko jest problem czy nie popsuje budyniu?
Bo czasem w przepisach niektórzy piszą, że dają mniej mleka niż w przepisie, nie wiem czy tak można
i nie wiem ile mniej tego mleka mogę dodać żeby coś nie zepsuć?
A w przepisie na placek mam konkretnie napisane że na 2 budynie trzeba dać 3 szklanki mleka, ale nikt nie przypuszczał.
że do mojego budyniu trzeba aż 1 litr.:(
Pozdrawiam
Więc Ty najwidoczniej musisz dać 3 szklanki mleka na 1 budyń.W przepisach przeważnie chodzi o budyń na 0.5l mleka:)
Pozdrawiam:)
Wnioskuję że w przepisie masz budyń na 0,5 litra. Ty kupiłaś budyń na 1 litr czyli 2 razy większy. Budyń został zrobiony z połowy mleka by był sztywniejszy. Jeżeli Ty dasz swoje 3 budynie to będziesz mieć kremu 2 razy więcej niż w przepisie a chyba tego nie chcesz. Powinnaś więc nie dawać 3 budyni twoich tylko 1,5 i przygotować jak mówi autor w 3 szklankach mleka. Ja bym tak zrobiła.
Przygotowałam własnie w 3 szklankach 2 budynie.
Dziękuję za odpowiedź.
pozdrawiam