Forum

Rozmowy wolne i frywolne

Aga*26 zgłoś się:)

• Autor: dorka Data: 2004-10-20 11:21:19

Przeglądając przepisy użytkowników natknęłam się na Twój komentarz do bułeczek pizzowych i pytanie o dl. Ten skrót to decylitr, czyli swojsko brzmiąca setuchna, seta, czyli 100 ml:)) Kłopotliwe przy artykułach sypkich, ale można sobie poradzić.
    Swoją drogą można było podać źródło, skąd przepis pochodzi.

Pozdrówki ze słonecznej Wawy śle
    Dorota

• Autor: Aga*26 Data: 2004-10-20 13:55:56

Wielkie dzięki tak też myślałam później jak już zrobiłam bułeczki że to bedą decy-...itd. ale pomyślałam sobie że chyb przy sypkich rzeczach to by ktoś podawał normalnie w gramach czy dekagramach, ale jeszcze raz stokrotne dzięki. Bułeczki robiłam rozszyfrowując jako duże łyżki i naprawdę to były max łychy i bułeczki też nie były złe, ale teraz będą jeszcze bardziej rewelacyjne.
    Pozdrawiam
    ze słonecznego Śląska
    Aga

• Autor: dorka Data: 2004-10-20 15:38:25

Jeśli chodzi o mąkę w tym przepisie, to 1 kg( 10 dl)= 5 szklanek o pojemności 200 ml, bądź 4 szklanki o pojemności 250 ml.
    Jednym słowem musisz zużyć prawie kg mąki, żeby wyszły, jak trza. Ja robię przeważnie z farszem, nazywającym się "przegląd lodówki".
    Pycha na ciepło i na zimno.

• Autor: Aga*26 Data: 2004-10-20 15:43:32

No pyszności, tylko ze ja zrobiłam połowę farszu takiego pomidorowego a połowę pieczarkowego (też pyszne) bo stwierdziłam że na 20 bułeczek to tego farszu mało, a ja dawałam tak dość konkretnie by mozna było poczuć na podniebieniu :)
    Jeszcze raz dzięki
    POZDROWIONKA
    Aga

Przejdź do pełnej wersji serwisu