Niewielki gąsiorek lub spora butelkę napełnić dojrzałymi owocami derenia i zalać spirytusem 70% tak, by były przykryte.
Naczynie szczelnie zakorkować i trzymać miesiąc na słońcu lub w ciepłym miejscu.
Spirytus zlać i przechować.
Przyrządzić syrop z 2 szklanek przegotowanej wody na 1 kg cukru. Zalać nim dereń, który pozostał w gąsiorku, zakorkować i trzymać przez miesiąc w cieple.
Po miesiącu odcedzić słodki płyn i połączyć ze spirytusem.
Nie gotować, gdyż pozbawi to nalewkę aromatu.
Czy ktoś wie jak zrobić staropolska wódkę zwaną dereniówką????????Porosze poradźcie coś!!!!
Dereniówka
Niewielki gąsiorek lub spora butelkę napełnić dojrzałymi owocami derenia i zalać spirytusem 70% tak, by były przykryte.
Naczynie szczelnie zakorkować i trzymać miesiąc na słońcu lub w ciepłym miejscu.
Spirytus zlać i przechować.
Przyrządzić syrop z 2 szklanek przegotowanej wody na 1 kg cukru. Zalać nim dereń, który pozostał w gąsiorku, zakorkować i trzymać przez miesiąc w cieple.
Po miesiącu odcedzić słodki płyn i połączyć ze spirytusem.
Nie gotować, gdyż pozbawi to nalewkę aromatu.
Zrodlo: slavek_s@usa.net (Slav)
Jak zrobić dereniówkę - zamieściłam sposób wykonania w przepisach.Jeżeli Twoja dereniówka już dojrzewa, może przyda się w przyszłym roku.