Zraz z łososia na warzywach duszonych z sosem szczawiowym
Składniki
350 g fileta z łososia
100 g fileta sandacza lub innej białej ryby (mintaja)
2 białka jaja
50 g śmietanki słodkiej 30%
sól pieprz
sok z połowy cytryny
5 g siekanej natki pietruszki
wywar z cebuli, czosnku i ziaren pieprzu czarnego
2 papryki kolorowe
1 mały bakłażan
1 mała cukinia
1 cebula
3 pomidory
60 g masła
120 g szczawiu konserwowego
250 g śmietanki słodkiej 30%
sok z połowy cytryny
Ziarenka Smaku 1 łyżeczka
sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Filet łososia bez skóry podzielić na 2 steki, rozciąć w płaszczyźnie poziomej każdy z nich tak, aby powstała kieszonka. Mięso sandacza drobno posiekać i zmiksować na gładką masę z białkami i śmietanką.
Otrzymany mus doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz dodać siekaną natkę pietruszki. Nadziać filety łososia musem z sandacza łyżeczką, dokładnie upychając mus w kieszonkę.
Z cebuli pokrojonej na ćwiartki, rozgniecionego czosnku, łyżeczki Ziarenek Smaku i wody przygotować wywar do gotowania ryby z dodatkiem natki pietruszki i ziaren pieprzu. Do garnka z kratką (do gotowania na parze) wkładać nafaszerowane kawałki łososia, tak by woda tylko stykała się z filetami, nie przykrywała ich). Gotować na wolnym ogniu ok. 10 do 15 min.
Warzywa duszone w pomidorach:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę ok. 1/1 cm.
Warzywa pokroić w diamenty i przesmażyć na oliwie z oliwek z cebulą.
Osobno poddusić pomidory i połączyć je z przesmażonymi warzywami.
Doprawić solą, pieprzem i dodać masło, wszystko razem dusić ok. 5 min. na wolnym ogniu.
Sos szczawiowy:
Śmietanę zredukować do 2/3 objętości. Dodać szczaw i przyprawy, gotować ok. 2 min.
Na talerz wykładać duszone warzywa, na nie położyć ugotowane na parze nadziewane filety czyli zrazy z ryby, polewać sosem szczawiowym.
pilnie poszukuje przepisu na rolade z Lososia faszerowana sandaczem lub z farszem z sandacza
znalazlam tylko cos takiego:
Zraz z łososia na warzywach duszonych z sosem szczawiowym
Składniki
350 g fileta z łososia
100 g fileta sandacza lub innej białej ryby (mintaja)
2 białka jaja
50 g śmietanki słodkiej 30%
sól pieprz
sok z połowy cytryny
5 g siekanej natki pietruszki
wywar z cebuli, czosnku i ziaren pieprzu czarnego
2 papryki kolorowe
1 mały bakłażan
1 mała cukinia
1 cebula
3 pomidory
60 g masła
120 g szczawiu konserwowego
250 g śmietanki słodkiej 30%
sok z połowy cytryny
Ziarenka Smaku 1 łyżeczka
sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Filet łososia bez skóry podzielić na 2 steki, rozciąć w płaszczyźnie poziomej każdy z nich tak, aby powstała kieszonka. Mięso sandacza drobno posiekać i zmiksować na gładką masę z białkami i śmietanką.
Otrzymany mus doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz dodać siekaną natkę pietruszki. Nadziać filety łososia musem z sandacza łyżeczką, dokładnie upychając mus w kieszonkę.
Z cebuli pokrojonej na ćwiartki, rozgniecionego czosnku, łyżeczki Ziarenek Smaku i wody przygotować wywar do gotowania ryby z dodatkiem natki pietruszki i ziaren pieprzu. Do garnka z kratką (do gotowania na parze) wkładać nafaszerowane kawałki łososia, tak by woda tylko stykała się z filetami, nie przykrywała ich). Gotować na wolnym ogniu ok. 10 do 15 min.
Warzywa duszone w pomidorach:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę ok. 1/1 cm.
Warzywa pokroić w diamenty i przesmażyć na oliwie z oliwek z cebulą.
Osobno poddusić pomidory i połączyć je z przesmażonymi warzywami.
Doprawić solą, pieprzem i dodać masło, wszystko razem dusić ok. 5 min. na wolnym ogniu.
Sos szczawiowy:
Śmietanę zredukować do 2/3 objętości. Dodać szczaw i przyprawy, gotować ok. 2 min.
Na talerz wykładać duszone warzywa, na nie położyć ugotowane na parze nadziewane filety czyli zrazy z ryby, polewać sosem szczawiowym.
zrodlo: www.winiary.pl
pozdrawiam