Forum

Kuchenne porady

przepis szukam rolada z lososiem i sandaczem!!!!??

  • Autor: bozenna2 Data: 2004-10-26 16:59:12

    pilnie poszukuje przepisu na rolade z Lososia faszerowana sandaczem lub z farszem z sandacza

  • Autor: 555 Data: 2004-10-26 19:35:23

    znalazlam tylko cos takiego:

    Zraz z łososia na warzywach duszonych z sosem szczawiowym

    Składniki
    350 g fileta z łososia
    100 g fileta sandacza lub innej białej ryby (mintaja)
    2 białka jaja
    50 g śmietanki słodkiej 30%
    sól pieprz
    sok z połowy cytryny
    5 g siekanej natki pietruszki
    wywar z cebuli, czosnku i ziaren pieprzu czarnego
    2 papryki kolorowe
    1 mały bakłażan
    1 mała cukinia
    1 cebula
    3 pomidory
    60 g masła
    120 g szczawiu konserwowego
    250 g śmietanki słodkiej 30%
    sok z połowy cytryny
    Ziarenka Smaku 1 łyżeczka
    sól i pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Filet łososia bez skóry podzielić na 2 steki, rozciąć w płaszczyźnie poziomej każdy z nich tak, aby powstała kieszonka. Mięso sandacza drobno posiekać i zmiksować na gładką masę z białkami i śmietanką.
    Otrzymany mus doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz dodać siekaną natkę pietruszki. Nadziać filety łososia musem z sandacza łyżeczką, dokładnie upychając mus w kieszonkę.
    Z cebuli pokrojonej na ćwiartki, rozgniecionego czosnku, łyżeczki Ziarenek Smaku i wody przygotować wywar do gotowania ryby z dodatkiem natki pietruszki i ziaren pieprzu. Do garnka z kratką (do gotowania na parze) wkładać nafaszerowane kawałki łososia, tak by woda tylko stykała się z filetami, nie przykrywała ich). Gotować na wolnym ogniu ok. 10 do 15 min.
    Warzywa duszone w pomidorach:
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę ok. 1/1 cm.
    Warzywa pokroić w diamenty i przesmażyć na oliwie z oliwek z cebulą.
    Osobno poddusić pomidory i połączyć je z przesmażonymi warzywami.
    Doprawić solą, pieprzem i dodać masło, wszystko razem dusić ok. 5 min. na wolnym ogniu.
    Sos szczawiowy:
    Śmietanę zredukować do 2/3 objętości. Dodać szczaw i przyprawy, gotować ok. 2 min.
    Na talerz wykładać duszone warzywa, na nie położyć ugotowane na parze nadziewane filety czyli zrazy z ryby, polewać sosem szczawiowym.

    zrodlo: www.winiary.pl

    pozdrawiam

Przejdź do pełnej wersji serwisu