Forum

Kuchenne porady

jak zrobić puszystą pianę z białek?

  • Autor: agnieszka_24 Data: 2004-10-29 10:27:23



    dzień dobry,

    za każdym razem przy pieczeniu ciasta, po mocnym ubiciu białek na sztywno, dodaję cukier, ostatnio tez łyżeczkę mąki ziemniaczanej, ejdnak zawsze "pianka" opada, czy ktos zna jakiś magiczny sposób by była puszystą warstwą?

    Będe wdzięczna za pomoc,
    Pozdrawiam
    Agnieszka

  • Autor: inka21 Data: 2004-10-29 14:53:53

    Droga Agnieszko24- puszysta piana to nic trudnego, jeżeli ściśle zastosujesz się do przepisu na pewno się uda.no to jedziemy: piana zawsze musi być lekko oziębiona (przynajmniej na kilka minut powinna poleżeć w lodówce), dodajesz do niej szczyptę soli i miksujesz na sztywno. teraz jeżeli musisz dodać cukier, to wsypujesz go dopiero wówczas gdy piana jest całkiem sztywna, wsypujesz po troszce stopniowo, cały czas miksując. życze owocnego ubijania. inka21

Przejdź do pełnej wersji serwisu