Forum

Kuchenne porady

znowu ten ryż:-)

  • Autor: madera Data: 2004-11-01 20:25:04

    Mam pytanie. Kiedyś jadlem w znanej restauracji SFINX ryż. Jak go zrobić,on nie był taki miękki i był sypki, się nie kleił. Czy był smażony? Jak uzyskać taki ryż? Czym doprawic, żeby mial taki kolor?
    Chcę się nauczyc robić taki ryż, a było mi głupio się pytać w SFINX-ie.
    Szefowie i szefowe kuchni proszę o pomoc :-)

  • Autor: inka21 Data: 2004-11-02 12:35:12

    ryz gotuj w osolonej i wodzie z dodatkiem oliwy -nie będzie się kleił, do wrzątku wkładaj ryż- nigdy do zimnej wody, gotuj przez 10 minut, a następnie wygaś gaz, ryż okryj pokrywką ,zawiń w ręcznik i wsadź pod koc na 15 minut do całkowitego wchłonięcia wody- będzie sypki. Pamietaj aby ryżu nie mieszać gotując ponieważ on tego nie lubi. ja przed gotowaniem ryżu zanim zagotuje sie woda wsypuję ryz na patelnie rozgrzana z dodatkiem łyżki oliwy , dodaję 2 garście kokosu i podsmażam kokos z ryżem na złoty kolor, dopiero wówczas wrzucam na wrzątek i gotuje jak wyżej-mmmmmmnnnnnniiiiiaaaaam jest smaczny. Możesz ryż zabarwić kurkumą, szafranem na żółty kolor. miłego eksperymentowania. inka21

  • Autor: madera Data: 2004-11-05 15:31:57

    Ale kiedy ja mam zabarwić ten ryż? przed gotowaniem? na patelni?

  • Autor: Izunia T Data: 2004-11-15 00:14:20

    Ja mam bardzo prosty sposób na ryż.
    Odmierzam potrzebną ilość (1 szklanka z powodzeniem wystarczy na dwie osoby), wsypuję to na sitko i bardzo dokładnie płuczę - aż przestanie lecieć biała woda - wtedy wypłucze się cala mączka, która jak krochmal skleja ziarenka w gotowaniu. Z grubsza otrząsam tą wodę i wsypuję ryż na rozgrzany na patelni tłuszcz (ok 3 łyżek oliwy lub oleju). Mieszam aż ryż się wysuszy i dokładnie obtłuści. Jak ma być barwiony to może się nawet lekko zezłocić. Potem wlewam DOKŁADNIE DWA RAZY TYLE wody co było ryżu (jak była 1 szklanka ryżu to dwie szklanki wody). Ta proporcja jest bardzo ważna! Woda zimna z kranu. Potem dodaję wszelkie dodatki: sól lub cukier jak ma być biały, kurkumę, curry, lub wegetę, jak ma być w odcieniach żółci. Mieszam, doprowadzam do wrzenia, zmniejszam gaz do minimum, przykrywam patelnię pokrywką i ... po 20 - 25 minutach jest gotowy, bezobsługowo! 20 minut na lekko twardawy, 25 na mięciutki. Nie trzeba mieszać, odcedzać, otwierać torebek ... po prostu z patelni na talerz.
    Sekret leży w dokładnym wypłukaniu, obtłuszczeniu i proporcji ryżu i wody.
    Jak się czyta, to może wydawać się skomplikowane, ale w rzeczywistości są to tylko 3 czynności: płukanie, smażenie i zalanie wodą.

    Podobnie robię kasze, z tym, że gryczaną obsmażam na masełku i gotuję NAJWYŻEJ 20 minut, a jęczmienną całą zalewam w proporcji 1:3 i gotuję prawie godzinę.

    Powodzenia, IzuniaT

    PS. Zapomnialam, że pokrywkę mam z dziurką, ale to chyba nie ma aż takiego znaczenia.

Przejdź do pełnej wersji serwisu