Forum

Diety i kącik dużego Tadka Niejadka

Dania niskotłuszczowe - diety.

  • Autor: trel Data: 2004-11-07 19:01:08

    Proponuję troszkę usystematyzować naszą wiedzę na temat odchudzania poprzez wpisywanie tu przepisów i diet z pominięciem w tym przypadku dyskusji. Mam nadzieje, że zgrupowanie wiadomości w jednym miejscu ułatwi nam dokonywanie wyboru, np. diety i nie będziemy musieli zaglądać do kilku różnych miejsc. Ponieważ jestem zwolenniczką odchudzania przez niskokaloryczne odżywianie podaję na starcie przepisy

    1. TERIYAKI.

    S k ł a d n i k i:

    1 łyżka oleju archaidowego,
    4 skośnie pokrojone w plastry piersi kurczaka (bez skóry i kości),
    1 posiekana dymka do dekoracji.

    G l a z u r a:

    0,5 szkl. ciemnego sosu sojowego,
    0,5 szkl. półwytrawnego sherry,
    3 łyżki cukru.

    W y k o n a n i e:

    Przygotowujemy glazurę: podgrzewamy sos sojowy, sherry i cukier w rondelku 3 min., mieszając, aż cukier się rozpuści.
    Rozgrzewamy olej na dużej patelni o pogrubionym dnie (wok) i smażymy kurczaka 3-5 minut, aż lekko się zarumieni. Polewamy mięso glazurą.
    Smażymy jeszcze 5 minut, delikatnie mieszając, aż kurczak dokładnie pokryje się glazurą i usmaży, a płyn niemal całkowicie wyparuje.
    Podajemy posypany siekaną dymką z ryżem.
    Zamiast kurczaka możemy użyć mięsa wołowego lub chudej wieprzowiny.
    Danie zawiera 247 kcal, 1g tłuszczu. Porcja dla 4 osób.
    ======================================================

    KREOLSKI INDYK Z PIECZARKAMI

    S k ł a d n i k i:

    1 łyżka oliwy z oliwek,
    1 posiekana cebula,
    2 posiekane ząbki czosnku,
    1 oczyszczona i posiekana czerwona papryka,
    2 posiekane łodygi selera naciowego,
    2 szklanki krojonych pomidorów z puszki,
    1 łyżeczka chili,
    szczypta pieprzu cayenne,
    1 łyżeczka mielonej papryki,
    szczypta suszonego tymianku,
    500 g pokrojonych w paseczki sznycli z piersi indyka,
    1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek.

    Sposób wykonania:

    Rozgrzewamy oliwę w dużym rondlu i smażymy na małym ogniu cebulę, czosnek, paprykę i seler 10 min., aż warzywa zmiękną.
    Dodajemy pomidory, chili, cayenne, paprykę oraz tymianek, mieszamy i podgrzewamy 1-2 min., aby uwolnić aromaty przypraw.
    Wrzucamy indyka i grzyby, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 30 min., od czasu do czasu meszając, aż mięso będzie miękkie.
    Danie zawiera 250 kcal, tłuszcz 1g. Porcja dla 4 osób.

    Przepisy: "Świeże i smaczne. Dania niskotłuszczowe. W-wa 2003"

  • Autor: trel Data: 2004-11-07 19:08:12

    Oczywiście 4 piersi nie 44 .Ale numer. Przepraszam

  • Autor: shoffix Data: 2004-11-07 20:22:32

    poprawiłem błędy i trochę ogładziłem przepisy. Mam nadzieję, że się nie obrazisz

    shiludek

    ......... \/ .........
    ........ /..\ ........
    .--o00- \-00o--.
    ......................
    ..... shoffix .....
    ......................

  • Autor: trel Data: 2004-11-07 20:36:57

    Oczywiście,że nie.Dziękuję.

  • Autor: slonko279 Data: 2005-02-17 23:35:32

    kurczak w panierze ziolowym:
    - 1 szklanka bulki tartej
    - 1 zabek czosnku, zmiazdzony
    - 1 lyzeczka tymianku
    - 1 lyzeczka oregano
    - 1 lyzeczka bazylii
    - 6 poledwiczek (wewnetrznych filetow) z piersi kurczaka
    - 1/3 szklanki odtluszczonego naturalnego jogurtu.

    do bulki tartej dodac czosnek, przyprawy i ziola, dokladnie wymieszac. na bache do pieczenia (lub na patelnie) rozpylic niewielka ilosc oleju w areozolu ( badz rozgrzac 2 lyzki oliwy z oliwek, ewentualnie oleju). poledwiczki zanurzyc w jogurcie, obtoczyc w panierze, ulozyc na blasze i piec w bardzo cieplym piekarniku (180 stop) przez ok 30 min az panier sie zarumieni ( na patelni smazymy troche krocej).
    2 porcje
    1 porcja: 9,7 g tluszczu, 350 kcal

  • Autor: slonko279 Data: 2005-02-17 23:44:11

    ryba z ryzem:

    - 2 lyzki oliwy z oliwek
    - 1 mala cebula, pokrojona w kostke
    - 1 zabek czosnku, zmiazdzony
    - 1 puszka pomidorow konserwowanych, bez soli
    - 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
    - 2-3 torebki ryzu, wczesniej ugotowanego
    - 1 lyzka posiekanej natki pietruszki
    - 1 mala pokrojona w kostke czerwona papryka
    - 1 mala pokrojona w kostke zielona papryka
    - filety rybne bez skory (ok 400g)

    w garnku rozgrzac oliwe, dodac cebule, smazyc az cebula bedzie miekka. dodac czosnek, rozgniecione pomidory z puszki z zalewa, wino, papryke, natke. gotujemy pod przykryciem az papryka bedzie miekka.
    gdy to nastapi dodajemy pokrojone filety rybne, gotujemy az ryba bedzie ugotowana. doprawiamy ewentualnie bazylia, oregano itp. na koniec dodajemy wczesniej ugotowany ryz.

    2 porcje

    1 porcja: 11,9 g tluszczu, 539 kcal

Przejdź do pełnej wersji serwisu