Proponuję troszkę usystematyzować naszą wiedzę na temat odchudzania poprzez wpisywanie tu przepisów i diet z pominięciem w tym przypadku dyskusji. Mam nadzieje, że zgrupowanie wiadomości w jednym miejscu ułatwi nam dokonywanie wyboru, np. diety i nie będziemy musieli zaglądać do kilku różnych miejsc. Ponieważ jestem zwolenniczką odchudzania przez niskokaloryczne odżywianie podaję na starcie przepisy
1. TERIYAKI.
S k ł a d n i k i:
1 łyżka oleju archaidowego,
4 skośnie pokrojone w plastry piersi kurczaka (bez skóry i kości),
1 posiekana dymka do dekoracji.
Przygotowujemy glazurę: podgrzewamy sos sojowy, sherry i cukier w rondelku 3 min., mieszając, aż cukier się rozpuści.
Rozgrzewamy olej na dużej patelni o pogrubionym dnie (wok) i smażymy kurczaka 3-5 minut, aż lekko się zarumieni. Polewamy mięso glazurą.
Smażymy jeszcze 5 minut, delikatnie mieszając, aż kurczak dokładnie pokryje się glazurą i usmaży, a płyn niemal całkowicie wyparuje.
Podajemy posypany siekaną dymką z ryżem.
Zamiast kurczaka możemy użyć mięsa wołowego lub chudej wieprzowiny.
Danie zawiera 247 kcal, 1g tłuszczu. Porcja dla 4 osób.
======================================================
KREOLSKI INDYK Z PIECZARKAMI
S k ł a d n i k i:
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 posiekana cebula,
2 posiekane ząbki czosnku,
1 oczyszczona i posiekana czerwona papryka,
2 posiekane łodygi selera naciowego,
2 szklanki krojonych pomidorów z puszki,
1 łyżeczka chili,
szczypta pieprzu cayenne,
1 łyżeczka mielonej papryki,
szczypta suszonego tymianku,
500 g pokrojonych w paseczki sznycli z piersi indyka,
1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek.
Sposób wykonania:
Rozgrzewamy oliwę w dużym rondlu i smażymy na małym ogniu cebulę, czosnek, paprykę i seler 10 min., aż warzywa zmiękną.
Dodajemy pomidory, chili, cayenne, paprykę oraz tymianek, mieszamy i podgrzewamy 1-2 min., aby uwolnić aromaty przypraw.
Wrzucamy indyka i grzyby, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 30 min., od czasu do czasu meszając, aż mięso będzie miękkie.
Danie zawiera 250 kcal, tłuszcz 1g. Porcja dla 4 osób.
Przepisy: "Świeże i smaczne. Dania niskotłuszczowe. W-wa 2003"
do bulki tartej dodac czosnek, przyprawy i ziola, dokladnie wymieszac. na bache do pieczenia (lub na patelnie) rozpylic niewielka ilosc oleju w areozolu ( badz rozgrzac 2 lyzki oliwy z oliwek, ewentualnie oleju). poledwiczki zanurzyc w jogurcie, obtoczyc w panierze, ulozyc na blasze i piec w bardzo cieplym piekarniku (180 stop) przez ok 30 min az panier sie zarumieni ( na patelni smazymy troche krocej).
2 porcje
1 porcja: 9,7 g tluszczu, 350 kcal
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- 1 mala cebula, pokrojona w kostke
- 1 zabek czosnku, zmiazdzony
- 1 puszka pomidorow konserwowanych, bez soli
- 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 2-3 torebki ryzu, wczesniej ugotowanego
- 1 lyzka posiekanej natki pietruszki
- 1 mala pokrojona w kostke czerwona papryka
- 1 mala pokrojona w kostke zielona papryka
- filety rybne bez skory (ok 400g)
w garnku rozgrzac oliwe, dodac cebule, smazyc az cebula bedzie miekka. dodac czosnek, rozgniecione pomidory z puszki z zalewa, wino, papryke, natke. gotujemy pod przykryciem az papryka bedzie miekka.
gdy to nastapi dodajemy pokrojone filety rybne, gotujemy az ryba bedzie ugotowana. doprawiamy ewentualnie bazylia, oregano itp. na koniec dodajemy wczesniej ugotowany ryz.
Proponuję troszkę usystematyzować naszą wiedzę na temat odchudzania poprzez wpisywanie tu przepisów i diet z pominięciem w tym przypadku dyskusji. Mam nadzieje, że zgrupowanie wiadomości w jednym miejscu ułatwi nam dokonywanie wyboru, np. diety i nie będziemy musieli zaglądać do kilku różnych miejsc. Ponieważ jestem zwolenniczką odchudzania przez niskokaloryczne odżywianie podaję na starcie przepisy
1. TERIYAKI.
S k ł a d n i k i:
1 łyżka oleju archaidowego,
4 skośnie pokrojone w plastry piersi kurczaka (bez skóry i kości),
1 posiekana dymka do dekoracji.
G l a z u r a:
0,5 szkl. ciemnego sosu sojowego,
0,5 szkl. półwytrawnego sherry,
3 łyżki cukru.
W y k o n a n i e:
Przygotowujemy glazurę: podgrzewamy sos sojowy, sherry i cukier w rondelku 3 min., mieszając, aż cukier się rozpuści.
Rozgrzewamy olej na dużej patelni o pogrubionym dnie (wok) i smażymy kurczaka 3-5 minut, aż lekko się zarumieni. Polewamy mięso glazurą.
Smażymy jeszcze 5 minut, delikatnie mieszając, aż kurczak dokładnie pokryje się glazurą i usmaży, a płyn niemal całkowicie wyparuje.
Podajemy posypany siekaną dymką z ryżem.
Zamiast kurczaka możemy użyć mięsa wołowego lub chudej wieprzowiny.
Danie zawiera 247 kcal, 1g tłuszczu. Porcja dla 4 osób.
======================================================
KREOLSKI INDYK Z PIECZARKAMI
S k ł a d n i k i:
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 posiekana cebula,
2 posiekane ząbki czosnku,
1 oczyszczona i posiekana czerwona papryka,
2 posiekane łodygi selera naciowego,
2 szklanki krojonych pomidorów z puszki,
1 łyżeczka chili,
szczypta pieprzu cayenne,
1 łyżeczka mielonej papryki,
szczypta suszonego tymianku,
500 g pokrojonych w paseczki sznycli z piersi indyka,
1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek.
Sposób wykonania:
Rozgrzewamy oliwę w dużym rondlu i smażymy na małym ogniu cebulę, czosnek, paprykę i seler 10 min., aż warzywa zmiękną.
Dodajemy pomidory, chili, cayenne, paprykę oraz tymianek, mieszamy i podgrzewamy 1-2 min., aby uwolnić aromaty przypraw.
Wrzucamy indyka i grzyby, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 30 min., od czasu do czasu meszając, aż mięso będzie miękkie.
Danie zawiera 250 kcal, tłuszcz 1g. Porcja dla 4 osób.
Przepisy: "Świeże i smaczne. Dania niskotłuszczowe. W-wa 2003"
Oczywiście 4 piersi nie 44 .Ale numer. Przepraszam
poprawiłem błędy i trochę ogładziłem przepisy. Mam nadzieję, że się nie obrazisz
shiludek
......... \/ .........
........ /..\ ........
.--o00- \-00o--.
......................
..... shoffix .....
......................
Oczywiście,że nie.Dziękuję.
kurczak w panierze ziolowym:
- 1 szklanka bulki tartej
- 1 zabek czosnku, zmiazdzony
- 1 lyzeczka tymianku
- 1 lyzeczka oregano
- 1 lyzeczka bazylii
- 6 poledwiczek (wewnetrznych filetow) z piersi kurczaka
- 1/3 szklanki odtluszczonego naturalnego jogurtu.
do bulki tartej dodac czosnek, przyprawy i ziola, dokladnie wymieszac. na bache do pieczenia (lub na patelnie) rozpylic niewielka ilosc oleju w areozolu ( badz rozgrzac 2 lyzki oliwy z oliwek, ewentualnie oleju). poledwiczki zanurzyc w jogurcie, obtoczyc w panierze, ulozyc na blasze i piec w bardzo cieplym piekarniku (180 stop) przez ok 30 min az panier sie zarumieni ( na patelni smazymy troche krocej).
2 porcje
1 porcja: 9,7 g tluszczu, 350 kcal
ryba z ryzem:
- 2 lyzki oliwy z oliwek
- 1 mala cebula, pokrojona w kostke
- 1 zabek czosnku, zmiazdzony
- 1 puszka pomidorow konserwowanych, bez soli
- 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 2-3 torebki ryzu, wczesniej ugotowanego
- 1 lyzka posiekanej natki pietruszki
- 1 mala pokrojona w kostke czerwona papryka
- 1 mala pokrojona w kostke zielona papryka
- filety rybne bez skory (ok 400g)
w garnku rozgrzac oliwe, dodac cebule, smazyc az cebula bedzie miekka. dodac czosnek, rozgniecione pomidory z puszki z zalewa, wino, papryke, natke. gotujemy pod przykryciem az papryka bedzie miekka.
gdy to nastapi dodajemy pokrojone filety rybne, gotujemy az ryba bedzie ugotowana. doprawiamy ewentualnie bazylia, oregano itp. na koniec dodajemy wczesniej ugotowany ryz.
2 porcje
1 porcja: 11,9 g tluszczu, 539 kcal