Mam ogromną prośbę. W najbliższy weekend zapraszam kilka osób (imieniny) i chciałabym podać sery. Podpowiedzcie jaką sałatkę można przygotować by się to jakoś komponowało razem. A pasuje coś na słodko? CHętnie przyjmę każdą sugestię....Furika
kiedys znalazlam takie ciekawe informacje na temat deski serow:
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=10340
(kliknij rowniez na podany tam link)
i jeszcze salatki:
Sałatka z serami
Składniki
Duża główka sałaty kruchej,
2 jabłka,
10-15 dag ementalera lub grojera,
10 dag fety lub solanu,
pęczek szczypiorku.
Sos:
4 łyżki oleju,
2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny,
cukier,
pieprz,
sól
Z sałaty usunąć zewnętrzne liście, a pozostałe umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć w salaterce. Na nich ułożyć obrane jabłka, pokrojone w cienkie kliniki. Posypać żółtym serem pokrojonym w cienkie słupki i pokruszonym solanem. Ocet wymieszać z olejem i przyprawami. Tuż przed podaniem polać sałatę sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem, pieprzem i solą.
zrodlo: www.kulinaria.pl
_______
Sałatka z winogronami
Składniki
Główka zielonej sałaty,
15 dag sera solan lub feta,
25 dag winogron,
sos winegret,
sól
Sałatę pociąć lub porwać na wąskie paski, ser pokroić w słupki, winogrona przepołowić i wyjąć z nich pestki. Wszystko wymieszać, lekko posolić, polać sosem i od razu podawać (sałatka nie nadaje się do przechowywania).
zrodlo: www.kulinaria.pl
______
Sałata z serem roquefort
Składniki:
- główka sałaty (najlepiej mieszane sałaty, szczególnie dobrze jest dodać rukolę),
- 100-150 g sera roquefort lub innego pleśniowego (np. danish blue),
- 1 twarda gruszka,
- garść łuskanych orzechów włoskich,
- oliwa lub vinegret wg własnego przepisu,
- cytryna.
Sałatę szarpiemy na kawałki i układamy na talerzu. Gruszkę kroimy w kostkę i komponujemy z sałatą. Na to kruszymy ser i kropimy sokiem z cytryny, polewamy oliwą lub vinegretem. Posupujemy pokrojonymi podpieczonymi orzechami (jak ostygną!) i świeżo mielonym pieprzem.
Użytkownik inka21 napisał w wiadomości:
> gadacie i gadacie o tych serach a czy ktos pamieta o dobrym winie pod te
> sery???i gumie do żucia???
Ino, że dobrać właściwe wino pod ogrom rozmaitości serów, to sztuka naprawdę wielka. Panuje powszechne i jednocześnie błędne przekonanie, że do serów podaje się tylko czerwone. Nie będę się rowodzić, bo to jest za szeroki temat na obszar zwykłego "posta".
Dlatego podpowiem tylko, że jeżeli sery będą podane na koniec, podaję ich 2, góra 3 harmoniujące rodzaje, dobieram pasujące wino i cześć. Jeżeli sery stanowią główną treść przyjęcia, win też powinno być na stole kilka. Niech goście mają wybór. W tym temacie ciężko jest zabłysnąć, bo i o gości znających się na rzeczy jest dośc trudno.
Mam ogromną prośbę. W najbliższy weekend zapraszam kilka osób (imieniny) i chciałabym podać sery. Podpowiedzcie jaką sałatkę można przygotować by się to jakoś komponowało razem. A pasuje coś na słodko? CHętnie przyjmę każdą sugestię....Furika
kiedys znalazlam takie ciekawe informacje na temat deski serow:
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=10340
(kliknij rowniez na podany tam link)
i jeszcze salatki:
Sałatka z serami
Składniki
Duża główka sałaty kruchej,
2 jabłka,
10-15 dag ementalera lub grojera,
10 dag fety lub solanu,
pęczek szczypiorku.
Sos:
4 łyżki oleju,
2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny,
cukier,
pieprz,
sól
Z sałaty usunąć zewnętrzne liście, a pozostałe umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć w salaterce. Na nich ułożyć obrane jabłka, pokrojone w cienkie kliniki. Posypać żółtym serem pokrojonym w cienkie słupki i pokruszonym solanem. Ocet wymieszać z olejem i przyprawami. Tuż przed podaniem polać sałatę sosem, posypać posiekanym szczypiorkiem, pieprzem i solą.
zrodlo: www.kulinaria.pl
_______
Sałatka z winogronami
Składniki
Główka zielonej sałaty,
15 dag sera solan lub feta,
25 dag winogron,
sos winegret,
sól
Sałatę pociąć lub porwać na wąskie paski, ser pokroić w słupki, winogrona przepołowić i wyjąć z nich pestki. Wszystko wymieszać, lekko posolić, polać sosem i od razu podawać (sałatka nie nadaje się do przechowywania).
zrodlo: www.kulinaria.pl
______
Sałata z serem roquefort
Składniki:
- główka sałaty (najlepiej mieszane sałaty, szczególnie dobrze jest dodać rukolę),
- 100-150 g sera roquefort lub innego pleśniowego (np. danish blue),
- 1 twarda gruszka,
- garść łuskanych orzechów włoskich,
- oliwa lub vinegret wg własnego przepisu,
- cytryna.
Sałatę szarpiemy na kawałki i układamy na talerzu. Gruszkę kroimy w kostkę i komponujemy z sałatą. Na to kruszymy ser i kropimy sokiem z cytryny, polewamy oliwą lub vinegretem. Posupujemy pokrojonymi podpieczonymi orzechami (jak ostygną!) i świeżo mielonym pieprzem.
Do tego świeża bagietka i białe wino.
zrodlo: Czarna Oliwka, autor: agnes s.
________
pozdrawiam :))
gadacie i gadacie o tych serach a czy ktos pamieta o dobrym winie pod te sery???i gumie do żucia???
Użytkownik inka21 napisał w wiadomości:
> gadacie i gadacie o tych serach a czy ktos pamieta o dobrym winie pod te
> sery???i gumie do żucia???
Ino, że dobrać właściwe wino pod ogrom rozmaitości serów, to sztuka naprawdę wielka. Panuje powszechne i jednocześnie błędne przekonanie, że do serów podaje się tylko czerwone. Nie będę się rowodzić, bo to jest za szeroki temat na obszar zwykłego "posta".
Dlatego podpowiem tylko, że jeżeli sery będą podane na koniec, podaję ich 2, góra 3 harmoniujące rodzaje, dobieram pasujące wino i cześć. Jeżeli sery stanowią główną treść przyjęcia, win też powinno być na stole kilka. Niech goście mają wybór. W tym temacie ciężko jest zabłysnąć, bo i o gości znających się na rzeczy jest dośc trudno.