Dostałam zadanie zrobienia tortu-sernika tzn. biszkopt przekładany serem i nie wiem ile potzrbuję sera. Upiekłam biszkopt w tortownicy o śr. ok. 24 cm, podzieliłam na 3 krążki i nie wiem ile muszę mieć sera żeby przełożyć te 3 placki, posmarować też górę i boki tortu (średnio grubo). Chodzi mi o taki już zmielony, gotowy serek do wypieków.
Proszę, podpowiedzcie mi, bo muszę ten tort zrobić na jutro:(((
ja robie tak do ciasta biszkoptowego wyłozonego na blasze dokładam mała łyżeczką od herbaty w odstępach porcje masy serowej i razem to piekę- wychodzi pychotne ciasto. Ale skoro upiekłaś już biszkopt to powinnas użyć około 1/2 kg sera no góra 6o dkg , ponieważ biszkopt podłożony pod serem jest zbyt delikatnym ciastem i lepiej go zbytnio nie obciążać, natomiast ja pod ser polecam ci ciasto na spód kruche, jest pewniejsze i wtedy możesz śmiało użyć aż kilogram sera. inka21
Dostałam zadanie zrobienia tortu-sernika tzn. biszkopt przekładany serem i nie wiem ile potzrbuję sera. Upiekłam biszkopt w tortownicy o śr. ok. 24 cm, podzieliłam na 3 krążki i nie wiem ile muszę mieć sera żeby przełożyć te 3 placki, posmarować też górę i boki tortu (średnio grubo). Chodzi mi o taki już zmielony, gotowy serek do wypieków.
Proszę, podpowiedzcie mi, bo muszę ten tort zrobić na jutro:(((
Dzięki, tak tez zrobię!:))
ja robie tak do ciasta biszkoptowego wyłozonego na blasze dokładam mała łyżeczką od herbaty w odstępach porcje masy serowej i razem to piekę- wychodzi pychotne ciasto. Ale skoro upiekłaś już biszkopt to powinnas użyć około 1/2 kg sera no góra 6o dkg , ponieważ biszkopt podłożony pod serem jest zbyt delikatnym ciastem i lepiej go zbytnio nie obciążać, natomiast ja pod ser polecam ci ciasto na spód kruche, jest pewniejsze i wtedy możesz śmiało użyć aż kilogram sera. inka21
mam do Ciebie pytanie: w jaki sposób kroisz 1 biszkopt na 3 części? Mnie się udawało najwyżej na 2...
Robię biszkopt z 6 jajek, 18 dag cukru, 12 dag mąki i ok. 2 łyżek soku z cytryny.