Forum

Kuchenne porady

czy bigos mozna zamrozic?

  • Autor: aniae Data: 2004-11-13 23:11:36

    Pare tygodni temu ugotowalam wielki gar bigosu,nie bylismy w stanie wszystkiego zjesc wiec czesc zamrozilam.
    Wczoraj go odmrozilam i podgzalam ale to juz nie byl ten sam smak ani kolor.Wiec nie wiem czy mozna zamrozic czy nie ?

  • Autor: winietka Data: 2004-11-13 23:52:34

    Myślę, że bigos można mrozić, ale smak już nie ten sam, ja osobiście staram się tego nie robić, jak dla mnie jest taki wodnisty i po prostu niedobry

  • Autor: shoffix Data: 2004-11-14 01:11:40

    hej aniae.
    Powiem Ci tak, bigos nie tyle można, co powinno się, należy i trzeba mrozić!

    pozdrawiam,
    shiludek

    ......... \/ .........
    ........ /..\ ........
    .--o00- \-00o--.
    ......................
    ..... shoffix .....
    ......................

  • Autor: inka21 Data: 2004-11-14 10:32:24

    a jak zrobi się wodnisty to należy wetrzeć do niego surowego kaftofla startego na tarce ,tak jak na placki i po kłopocie , a potem podgrzewać na bardzo maleńkim ogniu ciagle mieszając.Smaku nie straci i sie zagęści, inka21

  • Autor: 555 Data: 2004-11-14 17:33:57

    dokladnie, bigos powinien byc kilkakrotnie podgrzewany i schladzany i zadne mrozenie mu nie szkodzi, ba, wrecz pomaga..
    tylko ze dla kazdego bigos to inne danie, ostatnio moi goscie sie dziwili, ze do bigosu mozna dodawac rodzynki, sliwki suszone, miod i wino.. dla nich bigos to po prostu kapusta z miesem i kielbasa..

    pozdrawiam

  • Autor: zosia-k Data: 2004-11-14 19:04:56

    O śliwkach i winie słyszałam że można dodać do bigosu ale o rodzynkach i miodzie to pierwszy raz słyszę muszę spróbować zrobić pozdrawiam

  • Autor: bahus Data: 2004-11-14 20:11:04

    Jak najbardziej można zamrażać. Ja po rozmrożeniu bigos pogrzewam na dużej patelni tak długo, aż odparuje nadmiar płynu. Lekko nawet go podsmażam, jest wtedy idealny
    Bahus

  • Autor: mlena Data: 2005-01-24 12:30:34

    Użytkownik bahus napisał w wiadomości:
    > Jak najbardziej można zamrażać. Ja po rozmrożeniu bigos pogrzewam na dużej
    > patelni tak długo, aż odparuje nadmiar płynu. Lekko nawet go podsmażam, jest
    > wtedy idealny
    > Bahus

    zawsze gotuję więcej bigosu, a póżniej porcjuję i zamrazam. Jest to wygodnebo w każej chwili można sobie rozmrozić , podgrzać i jedzonko jest gotowe. Pozdrawia.

  • Autor: Celcia45 Data: 2005-03-14 18:23:07

    Bigos można również zapasteryzować w słoikach i jest jeszcze lepszy niż mrożony

  • Autor: ekkore Data: 2005-03-21 12:25:25

    ja też wolę pasteryzowany

  • Autor: renataz36 Data: 2005-03-21 11:44:23

    Mój sposób na "pozostałą" ilość bigosu
    Jeśli zostanie, np po świętach wkładam bardzo gorący do słoików, takich na "1 raz" i zakręcam, odkładam na bok i bądź pewna że zanim wystygnie słik "chwyci". Jeśli wyjdą 2 słoiki wstawiam je do lodówki a jeśli wiecej do piwnicy, spokojnie może postać koło m-ca

  • Autor: Allma Data: 2005-09-17 11:08:05

    Ja mrozenia nie polecam,bo niestety to juz pozniej nie ten smak:( Ale polecam,bo robie to zawsze "wekowac" bigos.Ja wkladam w sloiki jeszcze goracy,aby krocej gotowac pozniej.Taki zawekowany bigos przetrzymuje w lodowce i uwierzcie,ale ostatnio otworzylam sloik ktory mial prawie pol roku i bigos byl super.Moja mama tak robila i ja tak robie.POLECAM!!! Dobrze zawekowany bigos dlugo moze polezec w lodowce.Tak robie tez z golabkami czy fasolka po bretonsku:))))Pozdrawiam

  • Autor: Ed Data: 2005-10-14 19:24:44

  • Autor: AZSUD Data: 2005-09-17 14:38:20

    Bigos zawsze zamrażłam i smakował a nawet był smaczniejszy. Na kolor rada dodaj koncentratu pomidorowego

  • Autor: matii Data: 2005-09-17 17:03:44

    shoffix masz rację,podzielam twoje rady.

  • Autor: Marla Data: 2005-09-21 22:19:57

    Ja tez zawsze nadmiar bigosu zamrażam. Nigdy nie zmienia mi koloru, ani smaku. Nikt w rodzinie nie składa reklamacji. Kiedy mam mało czasu, wyciągam pojemniczek i rozmrażam na malym ogniu w przykrytym garnku, póżniej zdejmuję pokrywkę, jeszcze gotuję kilka minut i gotowe.

  • Autor: Basienkaa0 Data: 2005-09-22 13:47:36

    Najlepiej zawekować, jest dooskonały.

  • Autor: Agapis Data: 2005-09-22 15:52:31

    Popieram.Zawekowany jest super.I nie trzeba czekać żeby się rozmroził.

Przejdź do pełnej wersji serwisu