Tak naprawdę chodzi mi o chleb bez mąki pszennej, żytniej i jęczmiennej; o pieczywko dla alergika - może być np. z mąki kukurydzianej, ryżowej, gryczanej. Proszę o pomoc!
Borgia, dziękuję jednocześnie za przepisy i za wsparcie w kąciku Tadka Niejadka. Mieszkam w pewnym miasteczku, w którym nie uświadczysz pieczywka z mąki innej niż pszenna i ewentualnie żytnia. Chleb dla mojego dzieciątka muszę zamawiać i odbierać kilkadziesiąt kilometrów dalej, co życia mi nie ułatwia (choć przecież nikt nie mówił, że będzie lekko, łatwo i przyjemnie).
Mogłabym, rzecz jasna, eksperymentować z proporcjami i sama tworzyć przepisy na "pieczywo bez mąki"(zapewne efekt byłby, delikatnie mówiąc, niezbyt zadowalający) Dlaczegóż jednak nie mam skorzystać z gotowych rozwiązań, skoro problem alergii jest tak powszechny?
Pozdrawiam!
Tak naprawdę chodzi mi o chleb bez mąki pszennej, żytniej i jęczmiennej; o pieczywko dla alergika - może być np. z mąki kukurydzianej, ryżowej, gryczanej. Proszę o pomoc!
Borgia, dziękuję jednocześnie za przepisy i za wsparcie w kąciku Tadka Niejadka. Mieszkam w pewnym miasteczku, w którym nie uświadczysz pieczywka z mąki innej niż pszenna i ewentualnie żytnia. Chleb dla mojego dzieciątka muszę zamawiać i odbierać kilkadziesiąt kilometrów dalej, co życia mi nie ułatwia (choć przecież nikt nie mówił, że będzie lekko, łatwo i przyjemnie).
Mogłabym, rzecz jasna, eksperymentować z proporcjami i sama tworzyć przepisy na "pieczywo bez mąki"(zapewne efekt byłby, delikatnie mówiąc, niezbyt zadowalający) Dlaczegóż jednak nie mam skorzystać z gotowych rozwiązań, skoro problem alergii jest tak powszechny?
Pozdrawiam!
Autes i Aga B, dziękuję serdecznie za odzew. Na pewno skorzystam z przepisów.
Pozdrawiam!
Zajrzyj tutaj
celiakia.pl - kuchnia/pieczywo
Bahus
Jeżeli jesteś zainteresowana to mam przpisy na chleb bez jakiejkolwiek mąki, ale do maszyny.Jak cie interesuje to proszę o e-mail brzanka6@wp.pl CHLEB RYŻOWY Składniki (bochenek średni/duży):- woda - 240 ml/280 ml- jajko - 1 sztuka- mąka pszenna - 425 g/575 g- biały ryż długoziarnisty, ugotowany i dobrze odsączony - 150 g/200 g- odtłuszczone mleko w proszku - 1,5 łyżki/2 łyżki- sól - 1,5 łyżeczki/2 łyżeczki- cukier kryształ - 2 łyżeczki/1 łyżka- masło - 15 g/20 g- drożdże suszone - 1 łyżeczka/2 łyżeczki1. Wodę i jajko dać do formy. Dodać mąkę, ryż i mleko w proszku. 2. Cukier, sól i masło wrzucić do osobnych rogów formy. Pośrodku zrobić dziurkę, wsypać do niej drożdże. 3. Upiec. Ostudzić.