Forum

Kuchenne porady

syrop klonowy - ale nie na słodko

  • Autor: gosipiet Data: 2004-11-18 14:26:30

    Czy ktoś zna przepisy w których mozna zastosować syrop klonowy ale nie jako przyprawa typowo na słodko - tylko np do mięsa. czym zaostrzyć ów syrop, żeby był zjadliwy.
    Pomóżcie Gosi - żarłoki :)

  • Autor: gosipiet Data: 2004-11-19 08:54:57

    polędwiczę juz dzis bedę robila - według tfojego :) przepisu
    bardzo dziękuję za szybką odpowiedz i prosze o wiecej.
    Goska

  • Autor: marinik Data: 2004-11-19 08:24:18

    a ja mialbym pytanie do wszystkich stosujacych syrop klonowy.
    Zachwyca on Was???????
    juz gdzies kiedys o to pytalem i wiem, ze bywaja rozne syropy. Sam kupilem raz i drugi raz mialem okazje skosztowac u znajomych.
    Kupiony byl drogi jak cholera, a smaku nie mial zadnego - poza slodkoscia. Spodziewalem sie jakiegos specyficznego powalajacago aromatu, ktorego tam nie bylo. Ten probowany u znajomych byl niemal dokladnie taki sam, i choc znajomi piali nad nim - ja nie bylem w stanie sie zachwycic.
    No wiec powiedzcie - czy to moje kubki smakowe sa takie ulomne??? czy to w sumie zadna rewelacja?????????

  • Autor: gosipiet Data: 2004-11-19 09:03:42

    jak cos z tym syropem zrobie - to Ci powiem jak smakowało. Narazie go tylko sprobowałam - smak mnie zaciekawił - probowałam różnych kombinacji np:
    1. pesto z czarnych oliwek + syrop = dawało ciekawy smak i doskonale skomponowal sie z np jajkiem na miekko
    2. pesto chili + syrop + ostra musztarda = baaardzo ciekawy smak wyprobowałam jako posmarowideło na ser żółty
    3. extra ostra musztarda + syrop + sweet chili sos = przyprawa do buffalo wings (skrzydełka na ostro)
    dalej z meżem eksperymentujemy z różnymi smakami - to nasza pasja wyszukiwanie nowych smaków dodając i mieszając rózne przyprawy.
    Gocha

Przejdź do pełnej wersji serwisu