Forum

Kuchenne porady

szybko prosze o rade

  • Autor: zingara Data: 2004-11-19 12:51:08

    chcę usmażyć filety z ryby jak i w czym po kolei się to obtacza?

  • Autor: lubczyk69 Data: 2004-11-19 13:01:29

    Albo w samej mące wymieszanej z drobną solą. Niech parę minut (z 10) w tym poleży. Sól wyciągnie nieco wody, która wsiąknie w panierkę, i w czasie smażenia wytworzy to fajną chrupką skorupkę.
    Albo obtaczać jak kotlety: mąka, jajko, tarta bułka - i po balu.

  • Autor: Animozja Data: 2004-11-19 13:02:56

    Klasycznie:
    1) mąka
    2) mąka - jajko - bułka
    lub warianty:
    3) mąka - jajko - płatki kukurydziane

  • Autor: 555 Data: 2004-11-19 13:14:32

    moja Mama robi nastepujaco:
    1. wyjmuje filety z zamrazalnika, lekko soli ze wszystkich stron i zostawia do rozmrozenia (nie musza sie rozmrozic do konca),
    2. albo cale filety, albo pokrojone na dogodne kawalki osusza na reczniku papierowym i obtacza dookola w mace pszennej,
    3. panieruje w rozmaconym jajku i bulce tartej (raz albo dwa razy w zaleznosci od tego jaka gruba panierke sie lubi) - najpierw jajko potem bulka (ew. znowu jajko i bulka),
    4. smazy na rozgrzanym tluszczu z obu stron na rumiany kolor.

    a ja robie tak:
    1. zamrozone filety oskrobuje z lodu (jesli taki jest),
    2. panieruje w roztrzepanym osolonym jajku i tartej bulce (tylko raz),
    3. smaze na rozgrzanym tluszczu jw.

    sposob mojej Mamy jest pewniejszy, ona nie potrafi zrobic dobrze ryby moim sposobem..

    pozdrawiam i zycze smacznego obiadku :))

  • Autor: klio Data: 2004-11-19 14:45:08

    Jakby nie obtaczac to ja zawsze najpierw kropie cytryną!!!

    Klio
    ~(*_*)~

  • Autor: lubczyk69 Data: 2004-11-19 15:00:34

    Użytkownik klio napisał w wiadomości:
    > Jakby nie obtaczac to ja zawsze najpierw kropie cytryną!!!
    >
    > Klio
    > ~(*_*)~

    Faktem jest, że to jest powszechnie przyjęta zasada, ale nie każdy jednak gatunek ryby tego wymaga!

Przejdź do pełnej wersji serwisu