Ja próbowałam z tym czerwonym kolorem niedawno i trochę było problemów.
Najpierw kupiłam gotową polewę Dr Oetkera białą (chyba to była migdałowa czy cytrynowa) i zamiast mleka dodałam syrop z wiśni (taki bardzo zagęszczony z Herbapolu). Niby pomysł dobry, ale rezultat marniutki - ciasto prześwitywało i wogóle na cieście mało czerwone to było.
Potem kupiłam na rynku sztuczny barwnik spożywczy w proszku i gotową polewę Schwartau biała czekolada. Wszystko się zsiadło. Ale ten sam barwnik okazał się doskonały do bitej śmietany - cudowna czerwień meksykańska. Tylko nie wiem, czy on jest do kupienia, ja kupiłam na rynku od Chińczyka, a napisy były po rosyjsku...
Podobno w Hipernovej i w Albercie można kupić barwniki w płynie Schwartau. Wypróbuj dzień wcześniej na masie, którą chcesz zabarwić, żeby nie było w ostatniej chwili niespodzianki.
Bita śmietana też zabarwi się na delikatny róż syropem z wiśni, albo można zrobić masę z bitej śmietany z dodatkiem czerwonej galaretki (całą galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklanki wody i lekko ostudzoną powoli wlewam miksując do ubitej już śmietany), też wychodzi różowy.
Czy ktoś wie jak zrobić polewę na placek zależy mi żeby miała różowy albo czerwony kolor, no i oczywiście była jadalna :-)
Ja próbowałam z tym czerwonym kolorem niedawno i trochę było problemów.
Najpierw kupiłam gotową polewę Dr Oetkera białą (chyba to była migdałowa czy cytrynowa) i zamiast mleka dodałam syrop z wiśni (taki bardzo zagęszczony z Herbapolu). Niby pomysł dobry, ale rezultat marniutki - ciasto prześwitywało i wogóle na cieście mało czerwone to było.
Potem kupiłam na rynku sztuczny barwnik spożywczy w proszku i gotową polewę Schwartau biała czekolada. Wszystko się zsiadło. Ale ten sam barwnik okazał się doskonały do bitej śmietany - cudowna czerwień meksykańska. Tylko nie wiem, czy on jest do kupienia, ja kupiłam na rynku od Chińczyka, a napisy były po rosyjsku...
Podobno w Hipernovej i w Albercie można kupić barwniki w płynie Schwartau. Wypróbuj dzień wcześniej na masie, którą chcesz zabarwić, żeby nie było w ostatniej chwili niespodzianki.
Bita śmietana też zabarwi się na delikatny róż syropem z wiśni, albo można zrobić masę z bitej śmietany z dodatkiem czerwonej galaretki (całą galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklanki wody i lekko ostudzoną powoli wlewam miksując do ubitej już śmietany), też wychodzi różowy.
Napisz jak ci poszło.
Powodzenia, IzuniaT