Forum

Kuchenne porady

polewa

  • Autor: basiuniu Data: 2004-11-24 15:13:51

    Czy ktoś wie jak zrobić polewę na placek zależy mi żeby miała różowy albo czerwony kolor, no i oczywiście była jadalna :-)

  • Autor: Izunia T Data: 2004-11-24 21:09:50

    Ja próbowałam z tym czerwonym kolorem niedawno i trochę było problemów.

    Najpierw kupiłam gotową polewę Dr Oetkera białą (chyba to była migdałowa czy cytrynowa) i zamiast mleka dodałam syrop z wiśni (taki bardzo zagęszczony z Herbapolu). Niby pomysł dobry, ale rezultat marniutki - ciasto prześwitywało i wogóle na cieście mało czerwone to było.
    Potem kupiłam na rynku sztuczny barwnik spożywczy w proszku i gotową polewę Schwartau biała czekolada. Wszystko się zsiadło. Ale ten sam barwnik okazał się doskonały do bitej śmietany - cudowna czerwień meksykańska. Tylko nie wiem, czy on jest do kupienia, ja kupiłam na rynku od Chińczyka, a napisy były po rosyjsku...

    Podobno w Hipernovej i w Albercie można kupić barwniki w płynie Schwartau. Wypróbuj dzień wcześniej na masie, którą chcesz zabarwić, żeby nie było w ostatniej chwili niespodzianki.

    Bita śmietana też zabarwi się na delikatny róż syropem z wiśni, albo można zrobić masę z bitej śmietany z dodatkiem czerwonej galaretki (całą galaretkę rozpuszczam w 1/2 szklanki wody i lekko ostudzoną powoli wlewam miksując do ubitej już śmietany), też wychodzi różowy.

    Napisz jak ci poszło.
    Powodzenia, IzuniaT

Przejdź do pełnej wersji serwisu