Chciałabym zrobić szaszłyki (filety kurczaka, boczek wędzony, papryka, cebulka) z ryżem, ale nie bardzo wiem jaki sos do tego zrobić (ew. z gotowych), bo moi domownicy nie lubią suchego ryżu. Proszę poradżcie mi!!!
Ja najczęściej do szaszłyków robię sos tzatziki: ścieram kawałek zielonego ogórka na grubej tarce, odsączam; dodaje do niego ze 2-3 ząbki czosnku roztarte z solą, pieprzę i zalewam mieszanką serka homogenizowanego (np. Bieluch) z gęstym naturalnym jogurtem i łyżką oliwy z oliwek. To ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Można też nie dodawać do tego ogórka i wtedy wyjdzie sos czosnkowy, można jeszcze dodatkowo udekorować go świeżym koperkiem. Smacznego!
Do szaszłyków najlepsze są sosy ostre o zdecydowanej nucie smakowej. Stosowane z umiarem podkreślają walory smakowe potrawy. Przepisów szukaj w książkach użytkowników (również mojej) znajdziesz tam mnóstwo receptur.
Bahus
Chciałabym zrobić szaszłyki (filety kurczaka, boczek wędzony, papryka, cebulka) z ryżem, ale nie bardzo wiem jaki sos do tego zrobić (ew. z gotowych), bo moi domownicy nie lubią suchego ryżu. Proszę poradżcie mi!!!
Ja najczęściej do szaszłyków robię sos tzatziki: ścieram kawałek zielonego ogórka na grubej tarce, odsączam; dodaje do niego ze 2-3 ząbki czosnku roztarte z solą, pieprzę i zalewam mieszanką serka homogenizowanego (np. Bieluch) z gęstym naturalnym jogurtem i łyżką oliwy z oliwek. To ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Można też nie dodawać do tego ogórka i wtedy wyjdzie sos czosnkowy, można jeszcze dodatkowo udekorować go świeżym koperkiem. Smacznego!
Do szaszłyków najlepsze są sosy ostre o zdecydowanej nucie smakowej. Stosowane z umiarem podkreślają walory smakowe potrawy. Przepisów szukaj w książkach użytkowników (również mojej) znajdziesz tam mnóstwo receptur.
Bahus
Dzięki, jest tego bardzo dużo!