Forum

Kuchenne porady

Piekarnik elektryczny

  • Autor: wojTrek Data: 2004-12-08 21:19:15

    Kto ma opanowane pieczenie w piekarniku elektrycznym? Dziś zrobiliśmy piernik i przyalił się od spodu na 1 cm. Zgodnie z przepisem godzinę w 180 stopniach...
    Jak piec, aby zawsze wszystko się udawało?
    Z góry dziękuję za pomoc.

  • Autor: 555 Data: 2004-12-08 21:27:41

    ja pieke w piekarniku, temperatury zawsze wg przepisu, a czas na oko, sprawdzajac ciasto i przelaczajac grzalki..

    pozdrawiam

  • Autor: inka21 Data: 2004-12-09 09:35:28

    spróbuj na spodzie piekarnika pozostawiać zawsze najgrubszą blachę , tę ktora była dodana przy zakupie, ruszta metalowe włóż w środku piecyka i dopiero na nich ustawiaj blaszkę.Ponadto proponuję abyś nie nagrzewał wcześniej piecyka(wyjątek stanowi ciasto drożdżowe i biszkopt- ale wtedy nagrzewaj zaledwie chwilkę), i ostatnia rada -ja piekę zawsze każde ciasto w 170 stopniach i załączam obydwie grzałki ( tę z góry i tę z dołu) powodzenia ,inka21

  • Autor: wojTrek Data: 2004-12-09 11:55:03

    Wielkie dzięki :-) Jedyny problem w tym, że jak piekliśmy babkę i mieliśmy włączone grzanie na dół i górę, to ciasto nie urosło i się przypiekło od góry:-( A ostatnio robiliśmy rogaliki - to znowu drożdże były kiepskie i bądź tu mądrym i piecz placki;-) Więc... czekamy na inne ciekawe uwagi.
    Pozdrawiamy wszystkich plackowiczów

Przejdź do pełnej wersji serwisu