Forum

Kuchenne porady

wigilia

  • Autor: aniae Data: 2004-12-11 05:28:05

    Wpiszcie co przygotowujecie na te specjalna noc.W tym roku ja przygotowywuje (pierwszy raz) wigilie gdzie zaprosilismy rodzicow i rodzine mojego meza (a oni nie sa Polakami) wiec tym bardziej musze sie wystarac by wszystko bylo wysmielite-choc i tak Polska kuchnia jest najlepsza- ale prosze wpiszcie mi co wy szykujecia bym bez skrupulow mogla sobie sciagnac.
    pozdrowienia Ania

  • Autor: 555 Data: 2004-12-11 11:03:36

    u nas (Polska centralna) obowiazkowo podczas wieczerzy wigilijnej pojawiaja sie na stole:
    1. zupa grzybowa + lazanki,
    2. cale ugotowane grzyby z zupy panierowane w tartej bulce i smazone na oleju,
    3. kapusta z grochem,
    4. kapusta z grzybami,
    5. pierogi z grzybami i kapusta (czasem zamiast pierogow podaje moje trojkaciki pseudofrancuskie),
    6. sledzie w oleju,
    7. sledzie "pod pierzynka" z jablkiem, cebulka i smietanowo-majonezowym sosem,
    8. karp panierowany smazony + jakies filety rybne tez smazone - dla antagonistow karpia ;)) ,
    9. makielki z lamancami,
    10. gotowane ziemniaki,
    11. chleb,
    12. kompot z suszonych owocow (jedyna niejadalna z mojego punktu widzenia potrawa na wigilijnym stole ;)) )

    po wieczerzy rozdajemy prezenty, ktore "podrzucil" Mikolaj, kiedy jedlismy.. ;))
    i wtedy pijemy kawe/herbate i jest wybor ciast (w tym roku wyprobuje nowe przepisy) :
    - makowiec wg tego przepisu
    - sernik (piecze Mama)
    - piernik przekladany powidlami i pierniczki upieczone z tego samego ciasta - tutaj cala dyskusja o piernikach
    - robiace furore wsrod moich bliskich ciasto comber naprawde jest przeeeeepyszne
    - drobne cukiereczki i ciasteczka

    przepisy na niektore z wymienionych przeze mnie potraw znajdziesz tutaj

    pozdrawiam i zycze cieplej rodzinnej atmosfery przy wigilijnym stole.. :))

  • Autor: inka21 Data: 2004-12-11 14:32:00

    no u nas w każde świeta musi koniecznie na stole byc w dzień wigilii: zupa rybna z grzankami, smażony (po wcześniejszym panierowaniu cytryną i cebulą)karpik, kartofle z kapustą kiszoną zasmazane z grzybami i boczkiem, barszczyk czerwony( nie kwaszony) z pasztecikami drożdżowymi, i jak kto woli z jajeczkiem na twardo, kompot z suszonych owoców, makówki, moczka,pierniczki, mrożone ciasto czekoladowe, ciasto z suszonych owoców,piernik znakomity.
    w Ii II szy dzień swiąt- to własnej roboty schabik parzony w
    ziołach,jeszcze też własnej roboty szynka swiąteczna moczona w piwie, schab faszerowany brzoskwiniami i suszonymi sliwkami, czerwona kapusta gotowana w pomarańczach i śliwkach,czerwone śledzie, kluski śląskie, indyk pieczony w pomarańczach ,kokosie i rodzynkach(wbrew nazwie nie jest to danie na słodko, a składniki dają jedynie przepyszny sos) , zupa migdałowa, zupa grzybowa,szpajza,oczywiście obowiązkowo "kawa parzona inaczej" - wszystkie te przepisy o ile coś cię zainteresuje znajdziesz pod "inka21" w przepisach naturalnie, pozdrawiam i życzę wesołych świąt! (angel)

  • Autor: mariam Data: 2004-12-11 18:25:58

    u mnie tak;barszcz z uszkami-uszka z grzybami
    zupa grzybowa z łazankami
    zupa rybna z grzankami
    karp smażony
    karp w galarecie
    kapusta z grzybami
    śledzik w oleju z cebulką
    pierogi z kapusta i grzybami
    placki ziemniaczane [ale takie troszke inne,maka, jajko ,gotowane ziemniaczki]z sosem grzybowum z prawdziwków koniecznie
    kompot z suszonych śliwek
    wesołych.....A! i nabij sobie owoc pomarańczy ściśle gozdzikami,bo to iładnie wyglada [jak jeżyk] i pięknie pachnie w całym domu.

  • Autor: aniae Data: 2004-12-12 03:31:15

    Dziekuje za wszystkie przepisy,ze wszystkich wyciagne to co najbardziej lubie.
    Marianm jak nabijasz ta pomarancze?

  • Autor: mariam Data: 2004-12-12 19:04:03

    Wbijam w pomarańczę gożdziki tak jak gwożdzie tylko rękami,nie trzeba młotkiem.W skórke po prostu na głębokość główki gozdzika.Pozdrawiam

  • Autor: seruś Data: 2004-12-13 09:12:38

    Musi być barszczyk z uszkami,zupa rybna z gorącymi ziemniakami,karp i łosoś smażony na masełku,kapusta zasmażana z groczem i fasolką tzw.ańtop,kompot z suszonych owoców,sałatka warzywna,pieczywo,oraz na deser piernik mojej brababki pachnący przyprawami korzennymi,sernik kropelka,makowiec z samego maku ,który piecze się jak senik wiedeński ,ciasteczka ,na stole nie może braknąć miodu oraz orzechów ,rodzynek innymi słowy bakali.

  • Autor: Kwiryna Data: 2004-12-13 13:53:05

    Kolacja wigilijna w moim domu ( Toruń ) :

    barszcz czerwony z uszkami,
    zupa rybna
    pierogi z kapustą i grzybami
    karp smażony
    karp w galarecie
    kapusta z grochem
    śledzie w oleju z cebulą
    śledzie w oleju z cebulą, rodzynkami i przecierem pomidorowym
    śledzie z jabłkiem i cebulą w sosie śmietanowo-majonezowym
    makowiec
    sernik

    Dla każdego dziecka przygotowany jest „ butenteler” (nie wiem jak to się pisze) czyli talerz ze słodkościami - cukierki, pierniczki, czekolady, ciasteczka, orzechy itp. (kiedyś moja mama przygotowywała „buntenteler” dla mnie i dla mojego brata, teraz ja przygotowuję dla moich córek).

    Prezenty przynosi Gwiazdor, leżą sobie pod choinką i rozdaje się je po kolacji wigilijnej.



Przejdź do pełnej wersji serwisu