Wpiszcie co przygotowujecie na te specjalna noc.W tym roku ja przygotowywuje (pierwszy raz) wigilie gdzie zaprosilismy rodzicow i rodzine mojego meza (a oni nie sa Polakami) wiec tym bardziej musze sie wystarac by wszystko bylo wysmielite-choc i tak Polska kuchnia jest najlepsza- ale prosze wpiszcie mi co wy szykujecia bym bez skrupulow mogla sobie sciagnac.
pozdrowienia Ania
u nas (Polska centralna) obowiazkowo podczas wieczerzy wigilijnej pojawiaja sie na stole:
1. zupa grzybowa + lazanki,
2. cale ugotowane grzyby z zupy panierowane w tartej bulce i smazone na oleju,
3. kapusta z grochem,
4. kapusta z grzybami,
5. pierogi z grzybami i kapusta (czasem zamiast pierogow podaje moje trojkaciki pseudofrancuskie),
6. sledzie w oleju,
7. sledzie "pod pierzynka" z jablkiem, cebulka i smietanowo-majonezowym sosem,
8. karp panierowany smazony + jakies filety rybne tez smazone - dla antagonistow karpia ;)) ,
9. makielki z lamancami,
10. gotowane ziemniaki,
11. chleb,
12. kompot z suszonych owocow (jedyna niejadalna z mojego punktu widzenia potrawa na wigilijnym stole ;)) )
po wieczerzy rozdajemy prezenty, ktore "podrzucil" Mikolaj, kiedy jedlismy.. ;))
i wtedy pijemy kawe/herbate i jest wybor ciast (w tym roku wyprobuje nowe przepisy) :
- makowiec wg tego przepisu
- sernik (piecze Mama)
- piernik przekladany powidlami i pierniczki upieczone z tego samego ciasta - tutaj cala dyskusja o piernikach
- robiace furore wsrod moich bliskich ciasto comber naprawde jest przeeeeepyszne
- drobne cukiereczki i ciasteczka
przepisy na niektore z wymienionych przeze mnie potraw znajdziesz tutaj
pozdrawiam i zycze cieplej rodzinnej atmosfery przy wigilijnym stole.. :))
no u nas w każde świeta musi koniecznie na stole byc w dzień wigilii: zupa rybna z grzankami, smażony (po wcześniejszym panierowaniu cytryną i cebulą)karpik, kartofle z kapustą kiszoną zasmazane z grzybami i boczkiem, barszczyk czerwony( nie kwaszony) z pasztecikami drożdżowymi, i jak kto woli z jajeczkiem na twardo, kompot z suszonych owoców, makówki, moczka,pierniczki, mrożone ciasto czekoladowe, ciasto z suszonych owoców,piernik znakomity.
w Ii II szy dzień swiąt- to własnej roboty schabik parzony w
ziołach,jeszcze też własnej roboty szynka swiąteczna moczona w piwie, schab faszerowany brzoskwiniami i suszonymi sliwkami, czerwona kapusta gotowana w pomarańczach i śliwkach,czerwone śledzie, kluski śląskie, indyk pieczony w pomarańczach ,kokosie i rodzynkach(wbrew nazwie nie jest to danie na słodko, a składniki dają jedynie przepyszny sos) , zupa migdałowa, zupa grzybowa,szpajza,oczywiście obowiązkowo "kawa parzona inaczej" - wszystkie te przepisy o ile coś cię zainteresuje znajdziesz pod "inka21" w przepisach naturalnie, pozdrawiam i życzę wesołych świąt! (angel)
u mnie tak;barszcz z uszkami-uszka z grzybami
zupa grzybowa z łazankami
zupa rybna z grzankami
karp smażony
karp w galarecie
kapusta z grzybami
śledzik w oleju z cebulką
pierogi z kapusta i grzybami
placki ziemniaczane [ale takie troszke inne,maka, jajko ,gotowane ziemniaczki]z sosem grzybowum z prawdziwków koniecznie
kompot z suszonych śliwek
wesołych.....A! i nabij sobie owoc pomarańczy ściśle gozdzikami,bo to iładnie wyglada [jak jeżyk] i pięknie pachnie w całym domu.
Musi być barszczyk z uszkami,zupa rybna z gorącymi ziemniakami,karp i łosoś smażony na masełku,kapusta zasmażana z groczem i fasolką tzw.ańtop,kompot z suszonych owoców,sałatka warzywna,pieczywo,oraz na deser piernik mojej brababki pachnący przyprawami korzennymi,sernik kropelka,makowiec z samego maku ,który piecze się jak senik wiedeński ,ciasteczka ,na stole nie może braknąć miodu oraz orzechów ,rodzynek innymi słowy bakali.
barszcz czerwony z uszkami,
zupa rybna
pierogi z kapustą i grzybami
karp smażony
karp w galarecie
kapusta z grochem
śledzie w oleju z cebulą
śledzie w oleju z cebulą, rodzynkami i przecierem pomidorowym
śledzie z jabłkiem i cebulą w sosie śmietanowo-majonezowym
makowiec
sernik
Dla każdego dziecka przygotowany jest „ butenteler” (nie wiem jak to się pisze) czyli talerz ze słodkościami - cukierki, pierniczki, czekolady, ciasteczka, orzechy itp. (kiedyś moja mama przygotowywała „buntenteler” dla mnie i dla mojego brata, teraz ja przygotowuję dla moich córek).
Prezenty przynosi Gwiazdor, leżą sobie pod choinką i rozdaje się je po kolacji wigilijnej.
Wpiszcie co przygotowujecie na te specjalna noc.W tym roku ja przygotowywuje (pierwszy raz) wigilie gdzie zaprosilismy rodzicow i rodzine mojego meza (a oni nie sa Polakami) wiec tym bardziej musze sie wystarac by wszystko bylo wysmielite-choc i tak Polska kuchnia jest najlepsza- ale prosze wpiszcie mi co wy szykujecia bym bez skrupulow mogla sobie sciagnac.
pozdrowienia Ania
u nas (Polska centralna) obowiazkowo podczas wieczerzy wigilijnej pojawiaja sie na stole:
1. zupa grzybowa + lazanki,
2. cale ugotowane grzyby z zupy panierowane w tartej bulce i smazone na oleju,
3. kapusta z grochem,
4. kapusta z grzybami,
5. pierogi z grzybami i kapusta (czasem zamiast pierogow podaje moje trojkaciki pseudofrancuskie),
6. sledzie w oleju,
7. sledzie "pod pierzynka" z jablkiem, cebulka i smietanowo-majonezowym sosem,
8. karp panierowany smazony + jakies filety rybne tez smazone - dla antagonistow karpia ;)) ,
9. makielki z lamancami,
10. gotowane ziemniaki,
11. chleb,
12. kompot z suszonych owocow (jedyna niejadalna z mojego punktu widzenia potrawa na wigilijnym stole ;)) )
po wieczerzy rozdajemy prezenty, ktore "podrzucil" Mikolaj, kiedy jedlismy.. ;))
i wtedy pijemy kawe/herbate i jest wybor ciast (w tym roku wyprobuje nowe przepisy) :
- makowiec wg tego przepisu
- sernik (piecze Mama)
- piernik przekladany powidlami i pierniczki upieczone z tego samego ciasta - tutaj cala dyskusja o piernikach
- robiace furore wsrod moich bliskich ciasto comber naprawde jest przeeeeepyszne
- drobne cukiereczki i ciasteczka
przepisy na niektore z wymienionych przeze mnie potraw znajdziesz tutaj
pozdrawiam i zycze cieplej rodzinnej atmosfery przy wigilijnym stole.. :))
no u nas w każde świeta musi koniecznie na stole byc w dzień wigilii: zupa rybna z grzankami, smażony (po wcześniejszym panierowaniu cytryną i cebulą)karpik, kartofle z kapustą kiszoną zasmazane z grzybami i boczkiem, barszczyk czerwony( nie kwaszony) z pasztecikami drożdżowymi, i jak kto woli z jajeczkiem na twardo, kompot z suszonych owoców, makówki, moczka,pierniczki, mrożone ciasto czekoladowe, ciasto z suszonych owoców,piernik znakomity.
w Ii II szy dzień swiąt- to własnej roboty schabik parzony w
ziołach,jeszcze też własnej roboty szynka swiąteczna moczona w piwie, schab faszerowany brzoskwiniami i suszonymi sliwkami, czerwona kapusta gotowana w pomarańczach i śliwkach,czerwone śledzie, kluski śląskie, indyk pieczony w pomarańczach ,kokosie i rodzynkach(wbrew nazwie nie jest to danie na słodko, a składniki dają jedynie przepyszny sos) , zupa migdałowa, zupa grzybowa,szpajza,oczywiście obowiązkowo "kawa parzona inaczej" - wszystkie te przepisy o ile coś cię zainteresuje znajdziesz pod "inka21" w przepisach naturalnie, pozdrawiam i życzę wesołych świąt! (angel)
u mnie tak;barszcz z uszkami-uszka z grzybami
zupa grzybowa z łazankami
zupa rybna z grzankami
karp smażony
karp w galarecie
kapusta z grzybami
śledzik w oleju z cebulką
pierogi z kapusta i grzybami
placki ziemniaczane [ale takie troszke inne,maka, jajko ,gotowane ziemniaczki]z sosem grzybowum z prawdziwków koniecznie
kompot z suszonych śliwek
wesołych.....A! i nabij sobie owoc pomarańczy ściśle gozdzikami,bo to iładnie wyglada [jak jeżyk] i pięknie pachnie w całym domu.
Dziekuje za wszystkie przepisy,ze wszystkich wyciagne to co najbardziej lubie.
Marianm jak nabijasz ta pomarancze?
Wbijam w pomarańczę gożdziki tak jak gwożdzie tylko rękami,nie trzeba młotkiem.W skórke po prostu na głębokość główki gozdzika.Pozdrawiam
Musi być barszczyk z uszkami,zupa rybna z gorącymi ziemniakami,karp i łosoś smażony na masełku,kapusta zasmażana z groczem i fasolką tzw.ańtop,kompot z suszonych owoców,sałatka warzywna,pieczywo,oraz na deser piernik mojej brababki pachnący przyprawami korzennymi,sernik kropelka,makowiec z samego maku ,który piecze się jak senik wiedeński ,ciasteczka ,na stole nie może braknąć miodu oraz orzechów ,rodzynek innymi słowy bakali.
Kolacja wigilijna w moim domu ( Toruń ) :
barszcz czerwony z uszkami,
zupa rybna
pierogi z kapustą i grzybami
karp smażony
karp w galarecie
kapusta z grochem
śledzie w oleju z cebulą
śledzie w oleju z cebulą, rodzynkami i przecierem pomidorowym
śledzie z jabłkiem i cebulą w sosie śmietanowo-majonezowym
makowiec
sernik
Dla każdego dziecka przygotowany jest „ butenteler” (nie wiem jak to się pisze) czyli talerz ze słodkościami - cukierki, pierniczki, czekolady, ciasteczka, orzechy itp. (kiedyś moja mama przygotowywała „buntenteler” dla mnie i dla mojego brata, teraz ja przygotowuję dla moich córek).
Prezenty przynosi Gwiazdor, leżą sobie pod choinką i rozdaje się je po kolacji wigilijnej.