Cześć ! Czy może ktoś z forumowiczów ma przepis na kasztany ? Co można z nich zrobić i do czego użyć ? Z czym się je kasztany jadalne takie które można kupić w supermarketach ? Czekam z niecierpliwością na każdą podpowiedź z góry bardzo dziękuję.
jadalne kasztany
Przepis:
- kazdy kasztan nacinam ostrym nozykiem tak, zeby nie wybuchly podczas pieczenia i zeby sie je latwiej obieralo pozniej;
- ukladam na blasze w piekarniku;
- wkladam do nagrzanego piekarnika (ok.180 stopni);
- pieke ok. 1 godziny (mozne wyjac i sprobowac wczesniej - dlugosc pieczenia zalezy od wielkosci kasztanow).
- tak upieczone kasztany je sie jak orzechy (w konsystencji przypominaja ziemniaki, ale w smaku sa alodkie i lekko orzechowe)
Składniki:
(dla 10 osób)
Pierś z kaczki - 8 szt.
Sól morska - 50 g
Liść laurowy - 4 szt.
Ziemniaki - 12 szt.
Tłuszcz z kaczki - 2000 g
Kasztany jadalne - 1500 g
Cukier - 50 g
Gold waser - 100 g
Miód - 80 g
Marchew - 600 g
Masło - 100 g
Szalotka - 150 g
Fond z kaczki - 800 g
Talarki z ziemniaków:
Ziemniaki - 600 g
Masło - 80 g
Żółtko - 2 szt.
Gałka muszkatołowa
Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Szalotka - 50 g
Zielona pietruszka - 1/2 pęczka
Prawdziwki - 150 g
Mąka do podsypywania
Sposób przyrządzenia:
Kaczka:
Sól morską wymieszać z pokruszonymi liśćmi laurowymi. Piersi obłożyć solą i pozostawić na 6 godzin - oczyścić piersi z soli. Do tłuszczu kaczego dołożyć liść laurowy i gotować piersi w temperaturze 70°C przez około 1 godzinę.
Kaczkę posmarować miodem i krótko podsmażyć do koloru, podlać winem czerwonym. Piersi odłożyć, patelnie deglasować octem balsamicznym, dodać fondu kaczego i redukować, przyprawić.
Talarki z ziemniaków:
Ziemniaki ze skórką ugotować na parze. Przepuścić przez praskę, dodać żółtko, gałkę muszkatołową, roztopione masło, sól i pieprz, dobrze wymieszać. Szalotkę drobno pokroić i podsmażyć w 10 g masła na złoty kolor, dodać pokrojone w kostkę oczyszczone prawdziwki, dodać do masy ziemniaczanej razem z posiekaną zieloną pietruszką. Masę formować w krążkach o średnicy 5 cm na grubość 1 cm.
Smażyć na patelni na złoty kolor.
Przygotowanie kasztanów:
Kasztany ponacinać, obgotować na pół miękko, obrać ze skórki i gotować dalej w mleku do miękkości. Następnie podsmażyć je krótko na maśle, polać wódką - flambirować. Marchewkę odpowiednio pokroić, ugotować, na końcu podsmażyć krótko na maśle.
Danie zdobyło III miejsce w konkursie o Tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku - Poznań 2003
KASZTANY GOTOWANE
Obgotowac kasztany w wodzie przez 5 minut, wyjac, obrac, potem nadal gotowac w wodzie lub mleku przez 25 minut, odcedzic, podac z maslem i sola.
Przepisu nie probowalam, wiec nie wiem, jak smakuja
KASZTANY W SYROPIE
Obgotowac kasztany w wodzie przez 5 minut, wyjac, obrac, potem nadal gotowac w wodzie lub mleku przez 25 minut, odcedzic.
Przygotowac syrop - na pol kilo kasztanow 30dkg cukru, 1dl wody (czy to 1/10 litra?) i szczypta wanilii (utartej?). Gotowac w tym syropie przez 30 minut (czyli razem czas gotowania 55 minut), osaczyc, ulozyc w kompotierce.
Cześć ! Czy może ktoś z forumowiczów ma przepis na kasztany ? Co można z nich zrobić i do czego użyć ? Z czym się je kasztany jadalne takie które można kupić w supermarketach ? Czekam z niecierpliwością na każdą podpowiedź z góry bardzo dziękuję.
Pieczone kasztany:
Składniki:
jadalne kasztany
Przepis:
- kazdy kasztan nacinam ostrym nozykiem tak, zeby nie wybuchly podczas pieczenia i zeby sie je latwiej obieralo pozniej;
- ukladam na blasze w piekarniku;
- wkladam do nagrzanego piekarnika (ok.180 stopni);
- pieke ok. 1 godziny (mozne wyjac i sprobowac wczesniej - dlugosc pieczenia zalezy od wielkosci kasztanow).
- tak upieczone kasztany je sie jak orzechy (w konsystencji przypominaja ziemniaki, ale w smaku sa alodkie i lekko orzechowe)
Składniki:
(dla 10 osób)
Pierś z kaczki - 8 szt.
Sól morska - 50 g
Liść laurowy - 4 szt.
Ziemniaki - 12 szt.
Tłuszcz z kaczki - 2000 g
Kasztany jadalne - 1500 g
Cukier - 50 g
Gold waser - 100 g
Miód - 80 g
Marchew - 600 g
Masło - 100 g
Szalotka - 150 g
Fond z kaczki - 800 g
Talarki z ziemniaków:
Ziemniaki - 600 g
Masło - 80 g
Żółtko - 2 szt.
Gałka muszkatołowa
Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Szalotka - 50 g
Zielona pietruszka - 1/2 pęczka
Prawdziwki - 150 g
Mąka do podsypywania
Sposób przyrządzenia:
Kaczka:
Sól morską wymieszać z pokruszonymi liśćmi laurowymi. Piersi obłożyć solą i pozostawić na 6 godzin - oczyścić piersi z soli. Do tłuszczu kaczego dołożyć liść laurowy i gotować piersi w temperaturze 70°C przez około 1 godzinę.
Kaczkę posmarować miodem i krótko podsmażyć do koloru, podlać winem czerwonym. Piersi odłożyć, patelnie deglasować octem balsamicznym, dodać fondu kaczego i redukować, przyprawić.
Talarki z ziemniaków:
Ziemniaki ze skórką ugotować na parze. Przepuścić przez praskę, dodać żółtko, gałkę muszkatołową, roztopione masło, sól i pieprz, dobrze wymieszać. Szalotkę drobno pokroić i podsmażyć w 10 g masła na złoty kolor, dodać pokrojone w kostkę oczyszczone prawdziwki, dodać do masy ziemniaczanej razem z posiekaną zieloną pietruszką. Masę formować w krążkach o średnicy 5 cm na grubość 1 cm.
Smażyć na patelni na złoty kolor.
Przygotowanie kasztanów:
Kasztany ponacinać, obgotować na pół miękko, obrać ze skórki i gotować dalej w mleku do miękkości. Następnie podsmażyć je krótko na maśle, polać wódką - flambirować. Marchewkę odpowiednio pokroić, ugotować, na końcu podsmażyć krótko na maśle.
Danie zdobyło III miejsce w konkursie o Tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku - Poznań 2003
KASZTANY GOTOWANE
Obgotowac kasztany w wodzie przez 5 minut, wyjac, obrac, potem nadal gotowac w wodzie lub mleku przez 25 minut, odcedzic, podac z maslem i sola.
Przepisu nie probowalam, wiec nie wiem, jak smakuja
KASZTANY W SYROPIE
Obgotowac kasztany w wodzie przez 5 minut, wyjac, obrac, potem nadal gotowac w wodzie lub mleku przez 25 minut, odcedzic.
Przygotowac syrop - na pol kilo kasztanow 30dkg cukru, 1dl wody (czy to 1/10 litra?) i szczypta wanilii (utartej?). Gotowac w tym syropie przez 30 minut (czyli razem czas gotowania 55 minut), osaczyc, ulozyc w kompotierce.
puszkkka.spinacz.pl - Pieczone kasztany
www.papaja.com.pl - Kaczka confit z kasztanami, talarkami z ziemniaków i glazurowaną marchewką
www.kuchnia.bytow.pl - Kasztany gotowane
www.kuchnia.bytow.pl - Kasztany w syropie - przepis nr 4480
www.kuchnia.bytow.pl - Kasztany w syropie - przepis nr 4994
Tu we Wloszech gdzie obecnie mieszkam kasztany gotuje sie badz griluje.Poza tym robi sie ciasto z maczki kasztanowej zwane "castagnaccio".Pycha !!