Forum

Kuchenne porady

kasztany

  • Autor: szpak Data: 2004-12-13 20:10:58

    Cześć ! Czy może ktoś z forumowiczów ma przepis na kasztany ? Co można z nich zrobić i do czego użyć ? Z czym się je kasztany jadalne takie które można kupić w supermarketach ? Czekam z niecierpliwością na każdą podpowiedź z góry bardzo dziękuję.

  • Autor: tinca Data: 2004-12-14 07:48:09

    Pieczone kasztany:
    Składniki:

    jadalne kasztany
    Przepis:
    - kazdy kasztan nacinam ostrym nozykiem tak, zeby nie wybuchly podczas pieczenia i zeby sie je latwiej obieralo pozniej;
    - ukladam na blasze w piekarniku;
    - wkladam do nagrzanego piekarnika (ok.180 stopni);
    - pieke ok. 1 godziny (mozne wyjac i sprobowac wczesniej - dlugosc pieczenia zalezy od wielkosci kasztanow).
    - tak upieczone kasztany je sie jak orzechy (w konsystencji przypominaja ziemniaki, ale w smaku sa alodkie i lekko orzechowe)
    Składniki:
    (dla 10 osób)

    Pierś z kaczki - 8 szt.
    Sól morska - 50 g
    Liść laurowy - 4 szt.
    Ziemniaki - 12 szt.
    Tłuszcz z kaczki - 2000 g
    Kasztany jadalne - 1500 g
    Cukier - 50 g
    Gold waser - 100 g
    Miód - 80 g
    Marchew - 600 g
    Masło - 100 g
    Szalotka - 150 g
    Fond z kaczki - 800 g
    Talarki z ziemniaków:
    Ziemniaki - 600 g
    Masło - 80 g
    Żółtko - 2 szt.
    Gałka muszkatołowa
    Mąka ziemniaczana - 1 łyżka
    Szalotka - 50 g
    Zielona pietruszka - 1/2 pęczka
    Prawdziwki - 150 g
    Mąka do podsypywania



    Sposób przyrządzenia:

    Kaczka:
    Sól morską wymieszać z pokruszonymi liśćmi laurowymi. Piersi obłożyć solą i pozostawić na 6 godzin - oczyścić piersi z soli. Do tłuszczu kaczego dołożyć liść laurowy i gotować piersi w temperaturze 70°C przez około 1 godzinę.
    Kaczkę posmarować miodem i krótko podsmażyć do koloru, podlać winem czerwonym. Piersi odłożyć, patelnie deglasować octem balsamicznym, dodać fondu kaczego i redukować, przyprawić.

    Talarki z ziemniaków:
    Ziemniaki ze skórką ugotować na parze. Przepuścić przez praskę, dodać żółtko, gałkę muszkatołową, roztopione masło, sól i pieprz, dobrze wymieszać. Szalotkę drobno pokroić i podsmażyć w 10 g masła na złoty kolor, dodać pokrojone w kostkę oczyszczone prawdziwki, dodać do masy ziemniaczanej razem z posiekaną zieloną pietruszką. Masę formować w krążkach o średnicy 5 cm na grubość 1 cm.
    Smażyć na patelni na złoty kolor.

    Przygotowanie kasztanów:
    Kasztany ponacinać, obgotować na pół miękko, obrać ze skórki i gotować dalej w mleku do miękkości. Następnie podsmażyć je krótko na maśle, polać wódką - flambirować. Marchewkę odpowiednio pokroić, ugotować, na końcu podsmażyć krótko na maśle.


    Danie zdobyło III miejsce w konkursie o Tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku - Poznań 2003

    KASZTANY GOTOWANE
    Obgotowac kasztany w wodzie przez 5 minut, wyjac, obrac, potem nadal gotowac w wodzie lub mleku przez 25 minut, odcedzic, podac z maslem i sola.
    Przepisu nie probowalam, wiec nie wiem, jak smakuja

    KASZTANY W SYROPIE
    Obgotowac kasztany w wodzie przez 5 minut, wyjac, obrac, potem nadal gotowac w wodzie lub mleku przez 25 minut, odcedzic.
    Przygotowac syrop - na pol kilo kasztanow 30dkg cukru, 1dl wody (czy to 1/10 litra?) i szczypta wanilii (utartej?). Gotowac w tym syropie przez 30 minut (czyli razem czas gotowania 55 minut), osaczyc, ulozyc w kompotierce.

    puszkkka.spinacz.pl - Pieczone kasztany

    www.papaja.com.pl - Kaczka confit z kasztanami, talarkami z ziemniaków i glazurowaną marchewką

    www.kuchnia.bytow.pl - Kasztany gotowane

    www.kuchnia.bytow.pl - Kasztany w syropie - przepis nr 4480

    www.kuchnia.bytow.pl - Kasztany w syropie - przepis nr 4994

  • Autor: TIRAMISU Data: 2004-12-14 13:57:17

    Tu we Wloszech gdzie obecnie mieszkam kasztany gotuje sie badz griluje.Poza tym robi sie ciasto z maczki kasztanowej zwane "castagnaccio".Pycha !!

Przejdź do pełnej wersji serwisu