Witam!
Poszukuję "sprawdzonego od lat" przepisu na makowiec (struclę makową) - taki, co ładnie wyrośnie a później masa makowa i ciasto trzymają się razem. Próbowałem już ze trzy różne przepisy i albo efektem był serdelek makowy albo buła - ciasto i mak osobno. Kto pomoże ???!!!
Podaję ci przepis http://wielkiezarcie.com/przepis3661.html na sprawdzoną struclę makową mnie zawsze udaję się. Postępuj tak napisała Borgia, a napewno Ci się uda .Pozdrawiam!!!
Ja od lat robię makowiec wg tego przepisu (znalazłam go w jakiejś gazecie i sprawdził się).
Składniki:
ciasto: 0,50 kg mąki
0,25 kg margaryny
5 dkg drożdży
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
niepełna szklanka kwaśnej śmietany
masa: 0,50 kg maku
0,20 kg cukru
0,20 kg margaryny
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki grysiku lub bułki tartej
1 łyżka mąki
olejek migdałowy
bakalie
Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę. Margarynę stopić i schłodzoną wlać do mąki, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy i drożdże rozpuszczone w połowie szklanki kwaśnej śmietany. Wyrobić ciasto ręką dodając pozostałą śmietanę (ciasto powinno być elastyczne).
Masa: mak zalać niewielką ilością wody i gotować ok. 30 minut. Jeżeli woda nie odparowała, to należy odcedzić mak. Schłodzony mak przepuścić przez maszynkę do mielenia 4 razy. W garnku rozpuścić margarynę, dodać mak, cukier, miód, grysik, mąkę, olejek, bakalie i 2 żółtka. Całóść smażyć na małym ogniu ok. 10 minut często mieszając. Na końcu dodać pianę z białek do gorącego maku, delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na połowę, wywałkować 2 prostokąty wielkości formy do pieczenia (ja robię to od razu na papierze). Na ciasto wyłożyć ciepłą masę makową i szybko zwinąć w rulon. Dokładnie zlepić końce, zawinąć w pergamin (między papierem a ciastem powinna zmieścić się dłoń). Piec około godziny w temperaturze 200 stopni. Jeszcze nigdy masa nie odchodziła mi od ciasta. Smacznego!
Witam!
Poszukuję "sprawdzonego od lat" przepisu na makowiec (struclę makową) - taki, co ładnie wyrośnie a później masa makowa i ciasto trzymają się razem. Próbowałem już ze trzy różne przepisy i albo efektem był serdelek makowy albo buła - ciasto i mak osobno. Kto pomoże ???!!!
Podaję ci przepis http://wielkiezarcie.com/przepis3661.html na sprawdzoną struclę makową mnie zawsze udaję się. Postępuj tak napisała Borgia, a napewno Ci się uda .Pozdrawiam!!!
Ja od lat robię makowiec wg tego przepisu (znalazłam go w jakiejś gazecie i sprawdził się).
Składniki:
ciasto: 0,50 kg mąki
0,25 kg margaryny
5 dkg drożdży
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
cukier waniliowy
niepełna szklanka kwaśnej śmietany
masa: 0,50 kg maku
0,20 kg cukru
0,20 kg margaryny
2 jajka
2 łyżki miodu
2 łyżki grysiku lub bułki tartej
1 łyżka mąki
olejek migdałowy
bakalie
Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę. Margarynę stopić i schłodzoną wlać do mąki, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy i drożdże rozpuszczone w połowie szklanki kwaśnej śmietany. Wyrobić ciasto ręką dodając pozostałą śmietanę (ciasto powinno być elastyczne).
Masa: mak zalać niewielką ilością wody i gotować ok. 30 minut. Jeżeli woda nie odparowała, to należy odcedzić mak. Schłodzony mak przepuścić przez maszynkę do mielenia 4 razy. W garnku rozpuścić margarynę, dodać mak, cukier, miód, grysik, mąkę, olejek, bakalie i 2 żółtka. Całóść smażyć na małym ogniu ok. 10 minut często mieszając. Na końcu dodać pianę z białek do gorącego maku, delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na połowę, wywałkować 2 prostokąty wielkości formy do pieczenia (ja robię to od razu na papierze). Na ciasto wyłożyć ciepłą masę makową i szybko zwinąć w rulon. Dokładnie zlepić końce, zawinąć w pergamin (między papierem a ciastem powinna zmieścić się dłoń). Piec około godziny w temperaturze 200 stopni. Jeszcze nigdy masa nie odchodziła mi od ciasta. Smacznego!