Forum

Kuchenne porady

makowiec sprawdzony

  • Autor: zszum Data: 2004-12-14 20:52:18

    Witam!
    Poszukuję "sprawdzonego od lat" przepisu na makowiec (struclę makową) - taki, co ładnie wyrośnie a później masa makowa i ciasto trzymają się razem. Próbowałem już ze trzy różne przepisy i albo efektem był serdelek makowy albo buła - ciasto i mak osobno. Kto pomoże ???!!!

  • Autor: baby Data: 2004-12-15 17:09:54

    Podaję ci przepis http://wielkiezarcie.com/przepis3661.html na sprawdzoną struclę makową mnie zawsze udaję się. Postępuj tak napisała Borgia, a napewno Ci się uda .Pozdrawiam!!!

  • Autor: almad Data: 2004-12-17 06:03:42

    Ja od lat robię makowiec wg tego przepisu (znalazłam go w jakiejś gazecie i sprawdził się).
    Składniki:
    ciasto: 0,50 kg mąki
    0,25 kg margaryny
    5 dkg drożdży
    1 jajko
    2 łyżki cukru pudru
    cukier waniliowy
    niepełna szklanka kwaśnej śmietany
    masa: 0,50 kg maku
    0,20 kg cukru
    0,20 kg margaryny
    2 jajka
    2 łyżki miodu
    2 łyżki grysiku lub bułki tartej
    1 łyżka mąki
    olejek migdałowy
    bakalie
    Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę. Margarynę stopić i schłodzoną wlać do mąki, dodać jajko, cukier, cukier waniliowy i drożdże rozpuszczone w połowie szklanki kwaśnej śmietany. Wyrobić ciasto ręką dodając pozostałą śmietanę (ciasto powinno być elastyczne).
    Masa: mak zalać niewielką ilością wody i gotować ok. 30 minut. Jeżeli woda nie odparowała, to należy odcedzić mak. Schłodzony mak przepuścić przez maszynkę do mielenia 4 razy. W garnku rozpuścić margarynę, dodać mak, cukier, miód, grysik, mąkę, olejek, bakalie i 2 żółtka. Całóść smażyć na małym ogniu ok. 10 minut często mieszając. Na końcu dodać pianę z białek do gorącego maku, delikatnie wymieszać.
    Ciasto podzielić na połowę, wywałkować 2 prostokąty wielkości formy do pieczenia (ja robię to od razu na papierze). Na ciasto wyłożyć ciepłą masę makową i szybko zwinąć w rulon. Dokładnie zlepić końce, zawinąć w pergamin (między papierem a ciastem powinna zmieścić się dłoń). Piec około godziny w temperaturze 200 stopni. Jeszcze nigdy masa nie odchodziła mi od ciasta. Smacznego!

  • Autor: ada52 Data: 2005-03-25 14:45:29

Przejdź do pełnej wersji serwisu