Wszyscy wiemy co podać na Wigilię. Jednak okazuje się, że istnieje wiele potraw, które są tradycyjne tylko w wąskich grupach etnicznych. Często potrawy te są związane z lokalnymi tradycjami . Jeżeli takowe znacie, to podzielcie się informacjami o nich. Dla mnie np. jeszcze niedawno nieznana była zupa migdałowa. A jednak na Wigilię się ją podaje.
Bahus
Eintopf-moja babka ,mama i teraz ja robimy zawsze na Wigilie ,jest to kiszona kapusta gotowana,do tego dodajemy ugotowana fasolkę czerwoną ,białą oraz groch,na koniec robimy zasmażkę z masełka i mąki zagęszczając całość,oczywiście dajemy przyprawy pieprz,liść laurowy i ziele angielskie,fasola i groch nie moga być rozgotowane ,najlepsze do ryb i to na drugi dzień więc polecam zrobić dzień przed Wigilią polecam !!! Seruś
Od lat przygotowuję na Wigilię kapustę z białą fasolą.Gotuję białą kapustę w osolonej wodzie,fasolę
w oddzielnej.Gdy jest miękka,dodaję ją wraz z wodą,w której się gotowała do kapusty.
Doprawiam do smaku,zamiast zasmażki-posypuję ją mąką aż do jej wchłonięcia.Przyprawy wg uznania/ale ja dodaję kminek,liść bobkowy,ziele angielskie/.Do kapusty podaję chałkę z miodem.
Polecam.
Moja znajoma robi coś, co się nazywa "fitek" (tzn. ona tak to nazywa). Jest to zakwas na otrębach pszenno-żytnich plus dodatki jak do buraczanego. Podobno smakuje podobnie jak barszcz tylko jest całkiem przezroczyste. Może się pokuszę jutro to nastawić.
u nas jest taka potrawą moczka, sztamfkatrofle- czyli ziemniaki mieszane z kapusta kiszoną, boczkiem wędzonym, grzybami i zasmażane podawane do ryby, zupa migdałowa, a na deser" kawa parzona inaczej"(podałam ja w przepisach) oraz mrożone ciasto czekoladowe. inka21
"misie" nasunęło :-)
nie wiem czy mniej znana, ale na pewno regionalna potrawa, czyli makiełki (a głównie smakowana w krainach wielkopolskich, jeśli nie "pomyliłomisie").
U mnie tradycyjnie będzie karp smażony koniecznie na maśle, natomiast kapuste robię z suszonymi śliwkam, na deser makówki oraz moczka.A barszcz robię grzybowy i koniecznie z uszkami
Dawniej obowiazkową potrawą wigilijną podawaną na stol przed karpiem (jezeli oba byly przewidziane w "scenariuszu") był sandacz po polsku - ugotowany w calosci w wywarze z jarzyn, podany z "sosem" z masla, drobno posiekanych jaj i pietruszki. Polecam, bo rzecz jest prosta a smakuje niezrownanie. A tradycja ta liczy sobie kilka setek lat.
Wszyscy wiemy co podać na Wigilię. Jednak okazuje się, że istnieje wiele potraw, które są tradycyjne tylko w wąskich grupach etnicznych. Często potrawy te są związane z lokalnymi tradycjami . Jeżeli takowe znacie, to podzielcie się informacjami o nich. Dla mnie np. jeszcze niedawno nieznana była zupa migdałowa. A jednak na Wigilię się ją podaje.
Bahus
Eintopf-moja babka ,mama i teraz ja robimy zawsze na Wigilie ,jest to kiszona kapusta gotowana,do tego dodajemy ugotowana fasolkę czerwoną ,białą oraz groch,na koniec robimy zasmażkę z masełka i mąki zagęszczając całość,oczywiście dajemy przyprawy pieprz,liść laurowy i ziele angielskie,fasola i groch nie moga być rozgotowane ,najlepsze do ryb i to na drugi dzień więc polecam zrobić dzień przed Wigilią polecam !!! Seruś
Od lat przygotowuję na Wigilię kapustę z białą fasolą.Gotuję białą kapustę w osolonej wodzie,fasolę
w oddzielnej.Gdy jest miękka,dodaję ją wraz z wodą,w której się gotowała do kapusty.
Doprawiam do smaku,zamiast zasmażki-posypuję ją mąką aż do jej wchłonięcia.Przyprawy wg uznania/ale ja dodaję kminek,liść bobkowy,ziele angielskie/.Do kapusty podaję chałkę z miodem.
Polecam.
Moja znajoma robi coś, co się nazywa "fitek" (tzn. ona tak to nazywa). Jest to zakwas na otrębach pszenno-żytnich plus dodatki jak do buraczanego. Podobno smakuje podobnie jak barszcz tylko jest całkiem przezroczyste. Może się pokuszę jutro to nastawić.
u nas jest taka potrawą moczka, sztamfkatrofle- czyli ziemniaki mieszane z kapusta kiszoną, boczkiem wędzonym, grzybami i zasmażane podawane do ryby, zupa migdałowa, a na deser" kawa parzona inaczej"(podałam ja w przepisach) oraz mrożone ciasto czekoladowe. inka21
"misie" nasunęło :-)
nie wiem czy mniej znana, ale na pewno regionalna potrawa, czyli makiełki (a głównie smakowana w krainach wielkopolskich, jeśli nie "pomyliłomisie").
pozdrawiam,
shiludek
......... \/ .........
........ /..\ ........
.--o00- \-00o--.
......................
..... shoffix .....
......................
u mnie mama robi kompoto- kisiel żurawinowy- baardzo dobry:)) Nie wiem czy jest to mało znane, ale w każdym razie jest znane na wschodzie Polski
U mnie tradycyjnie będzie karp smażony koniecznie na maśle, natomiast kapuste robię z suszonymi śliwkam, na deser makówki oraz moczka.A barszcz robię grzybowy i koniecznie z uszkami
Dawniej obowiazkową potrawą wigilijną podawaną na stol przed karpiem (jezeli oba byly przewidziane w "scenariuszu") był sandacz po polsku - ugotowany w calosci w wywarze z jarzyn, podany z "sosem" z masla, drobno posiekanych jaj i pietruszki. Polecam, bo rzecz jest prosta a smakuje niezrownanie. A tradycja ta liczy sobie kilka setek lat.
u nas pierogi ze śliwkami wędzonymi polane śmietanką na słodko!