Przymierzam się po raz pierwszy do zrobienia mięska w galarecie. Marzy mi się, żeby ta moja galaretka była taka czysta i klarowna jaką kupuje nieraz w sklepie. Bo taka domowa w smaku co prawda jest lepsza, ale niestety nie taka "przezroczysta". Czy jest jakiś sposób, żeby to osiągnąć ?
białka nie dodaję bo daje ono metaliczny smak potrawie, natomiast daję łyzkę octu tu z po dodaniu żelatyny , zajrzyj do przepisów pod "inka21' i sprawdż ,tam jest przepis na galaretkę mięsną, inka21
Użytkownik klinti napisał w wiadomości:
> Przymierzam się po raz pierwszy do zrobienia mięska w galarecie. Marzy mi się,
> żeby ta moja galaretka była taka czysta i klarowna jaką kupuje nieraz w
> sklepie. Bo taka domowa w smaku co prawda jest lepsza, ale niestety nie taka
> "przezroczysta". Czy jest jakiś sposób, żeby to osiągnąć ?
Jest to bardzo proste,ja od wielu lat robię sama:wykonuję:wywar z warzyw gotuję mięso na małym ogniu do miękości(dodaje jeszcze liść laurowy i ziele angielskie)mięso pozostawiam w tym wywarze do ostygnięcia,najlepiej do dnia nastepnego,wtenczas jest soczyste,kroję w plastry na zimno układam na półmisku wywar podgrzewam dodaje rozpuszczoną w zimnej wodzie żelatynę i zagotowuję,następnie studzę dodaję białko z 2-3 jajek podgrzewam ubijając trzepaczką rózgową kiedy białko zacznie się ścinać odstawiam i na sitko kładę gazę lub czystą ściereczkę do naczyć wycierania i cedzę letnią zalewam pólmiski udekorowane.Oczywiście trzeba przyprawić do smaku według własnego gustu(wegeta,ocet lub cytryna).Zycze owocnej pracy i smacznego.
Pozdrawiam Krysia
Przymierzam się po raz pierwszy do zrobienia mięska w galarecie. Marzy mi się, żeby ta moja galaretka była taka czysta i klarowna jaką kupuje nieraz w sklepie. Bo taka domowa w smaku co prawda jest lepsza, ale niestety nie taka "przezroczysta". Czy jest jakiś sposób, żeby to osiągnąć ?
białka nie dodaję bo daje ono metaliczny smak potrawie, natomiast daję łyzkę octu tu z po dodaniu żelatyny , zajrzyj do przepisów pod "inka21' i sprawdż ,tam jest przepis na galaretkę mięsną, inka21
Użytkownik klinti napisał w wiadomości:
> Przymierzam się po raz pierwszy do zrobienia mięska w galarecie. Marzy mi się,
> żeby ta moja galaretka była taka czysta i klarowna jaką kupuje nieraz w
> sklepie. Bo taka domowa w smaku co prawda jest lepsza, ale niestety nie taka
> "przezroczysta". Czy jest jakiś sposób, żeby to osiągnąć ?
Jest to bardzo proste,ja od wielu lat robię sama:wykonuję:wywar z warzyw gotuję mięso na małym ogniu do miękości(dodaje jeszcze liść laurowy i ziele angielskie)mięso pozostawiam w tym wywarze do ostygnięcia,najlepiej do dnia nastepnego,wtenczas jest soczyste,kroję w plastry na zimno układam na półmisku wywar podgrzewam dodaje rozpuszczoną w zimnej wodzie żelatynę i zagotowuję,następnie studzę dodaję białko z 2-3 jajek podgrzewam ubijając trzepaczką rózgową kiedy białko zacznie się ścinać odstawiam i na sitko kładę gazę lub czystą ściereczkę do naczyć wycierania i cedzę letnią zalewam pólmiski udekorowane.Oczywiście trzeba przyprawić do smaku według własnego gustu(wegeta,ocet lub cytryna).Zycze owocnej pracy i smacznego.
Pozdrawiam Krysia