Tak sobie pomyślałam, że może przydadzą się Wam porady, sztuczki i chwyty dotyczące pieczenia ciast. Być może je znacie, ale pewnie nie wszyscy. Udanych wypieków!!!!
Porady na dobre Święta
Aromatyczne ciasteczka
Pierniczków lub ciasteczek cynamonowych nie można przechowywać z innymi wypiekami. Są bardzo aromatyczne, i ich zapach „przejdzie” także na inne ciasta.
Aromatyczny mak
Mak trzeba zemleć na krótko przed dodaniem do ciasta. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu bardzo szybko jełczeje.
Kruche pierniczki
Małe ciasteczka lub pierniczki, które chcemy przewieźć, najlepiej włożyć do puszki. Aby w czasie podróży nie połamały się, trzeba je posypać popcornem.
Świeże pierniczki
Pierniczki i małe ciastka po upieczeniu można zamrozić, jednak wtedy nie należy ich polewać lukrem. Dopiero rozmrożone ciastka dekorujemy lukrem lub polewą.
Lśniący lukier
Lukier błyszczy się i lśni jeśli w czasie ucierania cukru z wodą, sokiem cytrynowym lub alkoholem doda się 5-10 kropli roztopionego oleju palmowego.
Twarożek zamiast masła
Część masła dodawaną do ciast można zastąpić twarożkiem śmietankowym. Twarożek zawiera mniej kalorii niż masło, czy margaryna.
Mrożone orzechy
Wyłuskane ze skorupek orzechy włoskie można zamrozić. Przechowywane w ten sposób zachowają świeżość około 1 roku.
Desery z żelatyną
Przy przekładaniu tortów z kremami, do których używamy żelatyny i piany z białek trzeba pamiętać o tym, by pianę dodawać dopiero wtedy gdy masa zaczyna już tężeć. Potem całość trzeba bardzo delikatnie wymieszać.
Mleko z kaloriami
Jeśli do ciasta używamy mleka nie patrzmy na kalorie, bo wypiek nam nie wyjdzie. Najlepiej by mleko było tłuste (3,2%), ewentualnie tylko lekko otłuszczone.
Proszek do pieczenia
Proszku do pieczenia nie wolno mieszać bezpośrednio z płynem, bo straci właściwości dzięki którym ciasto wyrasta. Proszek najpierw należy łączyć z mąką.
Delikatna piana
By piana, którą pokrywamy nasze ciasto była delikatna trzeba podczas ubijania połowę zwykłego cukru (kryształu) zastąpić pudrem. Najpierw dodajemy kryształ, a potem cukier puder.
Dekorowanie tortu
Zanim zabierzemy się za dekorację tortu, na paterze na której będzie podany trzeba położyć dwa kawałki pergaminu, które będą się stykały na środku. Potem spod udekorowanego tortu trzeba tylko delikatnie wysunąć papier. Dzięki temu patera pozostanie czysta.
Strucla z makiem
Aby strucle podczas pieczenia nie straciły ładnej formy, trzeba surowe zrolowane ciasto ułożyć na kawałku pergaminu, a końce papieru spiąć szpilkami. Po upieczeniu pergamin usuwamy.
Ozdoby z cukru
Cukrowa posypka do ciast zachowa dłużej śnieżnobiały kolor, gdy do cukru dodamy niewielką ilość mąki ziemniaczanej, a potem skropimy ją roztopionym masłem lub margaryną.
Suszone figi
Suszone figi bardzo często są sklejone. Po usunięciu opakowania wystarczy wstawić owoce na kilka minut do piekarnika (150 st.). Po wyjęciu będzie je można łatwo porozdzielać.
Sposób na białko
Jeśli do ciasta potrzebujemy jedynie białka wystarczy, że skorupkę przekujemy z obu stron i wylejemy białko. Żółtko zostanie w skorupce. Tak przechowywane w lodówce będzie świeże przez 2-3 dni.
Cynamonowe ciastka
Ciasteczka cynamonowe są upieczone gdy spód jest jeszcze nieco wilgotny, natomiast wierzch pod dotknięciem palca lekko się ugina.
Sztywna piana
Żeby piana z białek była sztywna, pod koniec ubijania należy dodać odrobinę cukru pudru lub mąki ziemniaczanej.
Z sernikami to niestety często jest problem. mam dwie rady: albo dodaj po prostu do masy sernix (to taki ulepszacz co chroni ciasto, żeby nie opadło, albo spróbuj zaraz po upieczeniu odpiąć blachę. Wtedy nie bedzie trzymała cista po bokach i równo usiadzie, bez wgłebienia w srodku. To rada, którą dał mi kiedyś cukiernik. Smacznego!
Tak sobie pomyślałam, że może przydadzą się Wam porady, sztuczki i chwyty dotyczące pieczenia ciast. Być może je znacie, ale pewnie nie wszyscy. Udanych wypieków!!!!
Porady na dobre Święta
Aromatyczne ciasteczka
Pierniczków lub ciasteczek cynamonowych nie można przechowywać z innymi wypiekami. Są bardzo aromatyczne, i ich zapach „przejdzie” także na inne ciasta.
Aromatyczny mak
Mak trzeba zemleć na krótko przed dodaniem do ciasta. Ze względu na dużą zawartość tłuszczu bardzo szybko jełczeje.
Kruche pierniczki
Małe ciasteczka lub pierniczki, które chcemy przewieźć, najlepiej włożyć do puszki. Aby w czasie podróży nie połamały się, trzeba je posypać popcornem.
Świeże pierniczki
Pierniczki i małe ciastka po upieczeniu można zamrozić, jednak wtedy nie należy ich polewać lukrem. Dopiero rozmrożone ciastka dekorujemy lukrem lub polewą.
Lśniący lukier
Lukier błyszczy się i lśni jeśli w czasie ucierania cukru z wodą, sokiem cytrynowym lub alkoholem doda się 5-10 kropli roztopionego oleju palmowego.
Twarożek zamiast masła
Część masła dodawaną do ciast można zastąpić twarożkiem śmietankowym. Twarożek zawiera mniej kalorii niż masło, czy margaryna.
Mrożone orzechy
Wyłuskane ze skorupek orzechy włoskie można zamrozić. Przechowywane w ten sposób zachowają świeżość około 1 roku.
Desery z żelatyną
Przy przekładaniu tortów z kremami, do których używamy żelatyny i piany z białek trzeba pamiętać o tym, by pianę dodawać dopiero wtedy gdy masa zaczyna już tężeć. Potem całość trzeba bardzo delikatnie wymieszać.
Mleko z kaloriami
Jeśli do ciasta używamy mleka nie patrzmy na kalorie, bo wypiek nam nie wyjdzie. Najlepiej by mleko było tłuste (3,2%), ewentualnie tylko lekko otłuszczone.
Proszek do pieczenia
Proszku do pieczenia nie wolno mieszać bezpośrednio z płynem, bo straci właściwości dzięki którym ciasto wyrasta. Proszek najpierw należy łączyć z mąką.
Delikatna piana
By piana, którą pokrywamy nasze ciasto była delikatna trzeba podczas ubijania połowę zwykłego cukru (kryształu) zastąpić pudrem. Najpierw dodajemy kryształ, a potem cukier puder.
Dekorowanie tortu
Zanim zabierzemy się za dekorację tortu, na paterze na której będzie podany trzeba położyć dwa kawałki pergaminu, które będą się stykały na środku. Potem spod udekorowanego tortu trzeba tylko delikatnie wysunąć papier. Dzięki temu patera pozostanie czysta.
Strucla z makiem
Aby strucle podczas pieczenia nie straciły ładnej formy, trzeba surowe zrolowane ciasto ułożyć na kawałku pergaminu, a końce papieru spiąć szpilkami. Po upieczeniu pergamin usuwamy.
Ozdoby z cukru
Cukrowa posypka do ciast zachowa dłużej śnieżnobiały kolor, gdy do cukru dodamy niewielką ilość mąki ziemniaczanej, a potem skropimy ją roztopionym masłem lub margaryną.
Suszone figi
Suszone figi bardzo często są sklejone. Po usunięciu opakowania wystarczy wstawić owoce na kilka minut do piekarnika (150 st.). Po wyjęciu będzie je można łatwo porozdzielać.
Sposób na białko
Jeśli do ciasta potrzebujemy jedynie białka wystarczy, że skorupkę przekujemy z obu stron i wylejemy białko. Żółtko zostanie w skorupce. Tak przechowywane w lodówce będzie świeże przez 2-3 dni.
Cynamonowe ciastka
Ciasteczka cynamonowe są upieczone gdy spód jest jeszcze nieco wilgotny, natomiast wierzch pod dotknięciem palca lekko się ugina.
Sztywna piana
Żeby piana z białek była sztywna, pod koniec ubijania należy dodać odrobinę cukru pudru lub mąki ziemniaczanej.
Z sernikami to niestety często jest problem. mam dwie rady: albo dodaj po prostu do masy sernix (to taki ulepszacz co chroni ciasto, żeby nie opadło, albo spróbuj zaraz po upieczeniu odpiąć blachę. Wtedy nie bedzie trzymała cista po bokach i równo usiadzie, bez wgłebienia w srodku. To rada, którą dał mi kiedyś cukiernik. Smacznego!
Ser jest ciężkii tłusty i zawsze troszkę upadnie,ale żeczywiście ten sermiks zawsze daje i serniki wychodzą mi super.
wielkie dzieki za wspaniałe porady
pozdrawiam
Wykopałam...może komuś też się przydadzą albo przypomną te porady..
Fajne porady super przydatne przed Świętami.