{chef}Witam wszystkich.Jestem młodą gospodynią.Uczę się dopiero piec.Mam problem z makiem.Może ktoś mi powie ile będzie maku po sparzeniu jeżeli suchego jest 0.5 kg czy tyle samo czy więcej i o ile więcej.Nigdzie nie ma takiej wiadomości.Bardzo pilne.
Hej,
Prawdę powiedziawszy nie rozumiem Twojego problemu.
Jeżeli potrzebujesz pół kilo maku to załóż, że suchy = sparzony.
A jaka będzie różnica (wagowo, objętościowo) to chyba nikt Ci nie odpowie.
trudne pytanie, nigdy nie ważyłam maku po sparzeniu ale napewno wagowo będzie cięższy bo nasiąknie wodą także nie zgadzam się z shoffixem, że suchy=sparzony.
Zależy na co ci ten mak. Jeżeli do makowca to mi z 1/2kg wychodzą 3 makowce z dużą ilością maku (dochodzi cukier, miód, białko, bakalie i trochę stopionego masła)
hihi nutello, w takim kontekście (wagowo: suchy = sparzony) też się nie zgodzę z shoffixem :-) bo oczywiście należy doliczyć wodę, ale...
ile tej wody pobierze suchy mak, dajmy na to te pół kilo maku? :D szklankę, dwie szklanki a może pół szklanki czy pięćdziesiąt "centów", czy....? (zagadka dla ambitnych)
posłużyłem się bezpieczną formą: założenie suchy = sparzony. Czyż przy takim założeniu życie nie staje się prostsze? :D
w kuchni, w przepisach operuje się czesto określeniem szklanki; weź szklankę dla przykładu: rzekomego maku. A szklanka ma jaką objętość? :D i tak można by snuć dalej...
stąd w mojej pierwszej wypowiedzi założenie: mak suchy = sparzony (wagowo) - chociaż faktycznie szala przechylona jest na sparzonym.
jaką objętość ma szklanka wody to akurat bardzo prosto policzyć, tylko po co?:)) Ja makowca i sernik zawsze robię "na oko" (chociaż moja mama twierdzi, że na oko, to chłop w szpitalu umarł...:D) ale jestem dopiero przed pieczeniem makowcy, mam 0,5 kg maku i sobie sprawdzę ile wody pochłonie:)))))))) Myślę jednak, że przy takim doświadczeniu należy zaznaczyć ile mak pochłania wody w ciągu jakiejś jednostki czasu (np. 1 godziny). Warto też pewnie wziąć pod uwagę temperaturę i wilgotność powietrza w pomieszczeniu, w którym mak będzie moczony...:)))))))))))))))))))))))))))))
{chef}Witam wszystkich.Jestem młodą gospodynią.Uczę się dopiero piec.Mam problem z makiem.Może ktoś mi powie ile będzie maku po sparzeniu jeżeli suchego jest 0.5 kg czy tyle samo czy więcej i o ile więcej.Nigdzie nie ma takiej wiadomości.Bardzo pilne.
Hej,
Prawdę powiedziawszy nie rozumiem Twojego problemu.
Jeżeli potrzebujesz pół kilo maku to załóż, że suchy = sparzony.
A jaka będzie różnica (wagowo, objętościowo) to chyba nikt Ci nie odpowie.
pozdrawiam,
shiludek
......... \/ .........
........ /..\ ........
.--o00- \-00o--.
......................
..... shoffix .....
......................
trudne pytanie, nigdy nie ważyłam maku po sparzeniu ale napewno wagowo będzie cięższy bo nasiąknie wodą także nie zgadzam się z shoffixem, że suchy=sparzony.
Zależy na co ci ten mak. Jeżeli do makowca to mi z 1/2kg wychodzą 3 makowce z dużą ilością maku (dochodzi cukier, miód, białko, bakalie i trochę stopionego masła)
hihi nutello, w takim kontekście (wagowo: suchy = sparzony) też się nie zgodzę z shoffixem :-) bo oczywiście należy doliczyć wodę, ale...
ile tej wody pobierze suchy mak, dajmy na to te pół kilo maku? :D szklankę, dwie szklanki a może pół szklanki czy pięćdziesiąt "centów", czy....? (zagadka dla ambitnych)
posłużyłem się bezpieczną formą: założenie suchy = sparzony. Czyż przy takim założeniu życie nie staje się prostsze? :D
w kuchni, w przepisach operuje się czesto określeniem szklanki; weź szklankę dla przykładu: rzekomego maku. A szklanka ma jaką objętość? :D i tak można by snuć dalej...
stąd w mojej pierwszej wypowiedzi założenie: mak suchy = sparzony (wagowo) - chociaż faktycznie szala przechylona jest na sparzonym.
pozdrawiam,
shiludek
......... \/ .........
........ /..\ ........
.--o00- \-00o--.
......................
..... shoffix .....
......................
jaką objętość ma szklanka wody to akurat bardzo prosto policzyć, tylko po co?:)) Ja makowca i sernik zawsze robię "na oko" (chociaż moja mama twierdzi, że na oko, to chłop w szpitalu umarł...:D) ale jestem dopiero przed pieczeniem makowcy, mam 0,5 kg maku i sobie sprawdzę ile wody pochłonie:)))))))) Myślę jednak, że przy takim doświadczeniu należy zaznaczyć ile mak pochłania wody w ciągu jakiejś jednostki czasu (np. 1 godziny). Warto też pewnie wziąć pod uwagę temperaturę i wilgotność powietrza w pomieszczeniu, w którym mak będzie moczony...:)))))))))))))))))))))))))))))
oczywiście żartowałam chociaż pewnie po takich rozważaniach i tak sprawdzę...:D