Forum

Kuchenne porady

Mak

• Autor: gizelka5 Data: 2004-12-20 12:47:06

{chef}Witam wszystkich.Jestem młodą gospodynią.Uczę się dopiero piec.Mam problem z makiem.Może ktoś mi powie ile będzie maku po sparzeniu jeżeli suchego jest 0.5 kg czy tyle samo czy więcej i o ile więcej.Nigdzie nie ma takiej wiadomości.Bardzo pilne.

• Autor: shoffix Data: 2004-12-20 13:23:31

Hej,
    Prawdę powiedziawszy nie rozumiem Twojego problemu.
    Jeżeli potrzebujesz pół kilo maku to załóż, że suchy = sparzony.
    A jaka będzie różnica (wagowo, objętościowo) to chyba nikt Ci nie odpowie.

pozdrawiam,
    shiludek

......... \/ .........
    ........ /..\ ........
    .--o00- \-00o--.
    ......................
    ..... shoffix .....
    ......................

• Autor: nutella Data: 2004-12-20 14:40:39

trudne pytanie, nigdy nie ważyłam maku po sparzeniu ale napewno wagowo będzie cięższy bo nasiąknie wodą także nie zgadzam się z shoffixem, że suchy=sparzony.
    Zależy na co ci ten mak. Jeżeli do makowca to mi z 1/2kg wychodzą 3 makowce z dużą ilością maku (dochodzi cukier, miód, białko, bakalie i trochę stopionego masła)

• Autor: shoffix Data: 2004-12-20 16:59:24

hihi nutello, w takim kontekście (wagowo: suchy = sparzony) też się nie zgodzę z shoffixem :-) bo oczywiście należy doliczyć wodę, ale...
    ile tej wody pobierze suchy mak, dajmy na to te pół kilo maku? :D szklankę, dwie szklanki a może pół szklanki czy pięćdziesiąt "centów", czy....? (zagadka dla ambitnych)
    posłużyłem się bezpieczną formą: założenie suchy = sparzony. Czyż przy takim założeniu życie nie staje się prostsze? :D

w kuchni, w przepisach operuje się czesto określeniem szklanki; weź szklankę dla przykładu: rzekomego maku. A szklanka ma jaką objętość? :D i tak można by snuć dalej...

stąd w mojej pierwszej wypowiedzi założenie: mak suchy = sparzony (wagowo) - chociaż faktycznie szala przechylona jest na sparzonym.

pozdrawiam,
    shiludek

......... \/ .........
    ........ /..\ ........
    .--o00- \-00o--.
    ......................
    ..... shoffix .....
    ......................

• Autor: nutella Data: 2004-12-20 21:53:04

jaką objętość ma szklanka wody to akurat bardzo prosto policzyć, tylko po co?:)) Ja makowca i sernik zawsze robię "na oko" (chociaż moja mama twierdzi, że na oko, to chłop w szpitalu umarł...:D) ale jestem dopiero przed pieczeniem makowcy, mam 0,5 kg maku i sobie sprawdzę ile wody pochłonie:)))))))) Myślę jednak, że przy takim doświadczeniu należy zaznaczyć ile mak pochłania wody w ciągu jakiejś jednostki czasu (np. 1 godziny). Warto też pewnie wziąć pod uwagę temperaturę i wilgotność powietrza w pomieszczeniu, w którym mak będzie moczony...:)))))))))))))))))))))))))))))

• Autor: nutella Data: 2004-12-20 21:55:18

oczywiście żartowałam chociaż pewnie po takich rozważaniach i tak sprawdzę...:D

Przejdź do pełnej wersji serwisu